20.04.2010 - 11:24
Okunma (1043)
Yorum (0)
Paylaş

İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İstiklal Savaşı'nın yapıldığını ancak çok partili hayata geçildiği günden beri bir sivil Anayasa yapılamadığını belirterek, ''Bu, siyaset kurumunun en önemli eksikliğidir belki hepimizin de ortak ayıbıdır'' dedi.

 

Çiçek, TBMM Genel Kurulunda Anayasa Değişikliği teklifi üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, 2010 Türkiyesinde yeni bir Anayasa yapılması gerektiğini dile getirerek, yürürlükte olan Anayasanın dünyada en çok tartışılan Anayasa olduğunu belirtti. Çiçek, batı demokrasilerinde halen bu kadar ayıplı Anayasayla yönetilen başka bir ülkenin kalmadığını kaydetti.

 

Türkiye'nin, bugün en önemli sorununun, Anayasa olduğunu belirten Çiçek, bütün sorunların Anayasaya çıktığını kaydetti.

 

Çiçek, Anayasa değişikliğinin sayısında bile ihtilafta olduklarını belirterek, ''İster 15, ister 16 deyin, her 1,5 yılda bir Anayasa Değişikliği ülke gündemine geldiyse, bu bir toplumsal ihtiyaçtır, toplumsal talep, beklenti var'' dedi.

 

Anayasa değişikliğini gündeme getirdiklerinde partilere ve sivil toplum örgütlerine gittiklerini anımsatan Çiçek, bu örgütlerin raporlarında, Türkiye'nin yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğu ve gecikilmemesi gerektiğinin yer aldığını belirtti. Çiçek, teklifi götürdüklerinde, ''Bu nereden çıktı? Lüzumu yok'' denilmediğini, ''Yeni bir Anayasaya ihtiyaç var, sizin getirdiğiniz yeterli değil'' görüşünün dile getirildiğini anlattı.

 

Çiçek, bunun toplumsal bir ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

 

''Bu bir AK Parti sorunu değil. AK Parti olmadığında ortadan kalkacak bir sorun değil. 28 yıldır uğraşılan bir konudur. Milletimize daha fazla eza ve cefa yapamayız. Siyaset kurumu olarak bu konuda hepimiz söz verdik, bunun gereğini yapmakla mükellefiz. Yapacağımız iş bu kadar doğru, acilse, bugünün işini niye yarına bırakıyoruz? 17, 27 yıldır bırakmışız. Her defasında 'şimdi olmasın, bir dönem sonra' denilmiş, 28 yılı artık geride bırakıyoruz. Bir dönem sonra bu konu gündeme geldiğinde belki siz, biz olmayabiliriz ama yine benzer itirazlar olacak.

 

Kalkınmış çağdaş ülkeler sorunlarını alt ata değil, yan yana yazar. Alt alta yazmak, bence çok doğru bir iş değil. Bu ülkenin birden fazla sorunları var, hepsinin üstesinden gelecek, bu ülkenin gücü, birikimi var. Bir taraftan Anayasa değişikliğini yapabiliriz, yapmalıyız, öbür taraftan önem verdiğimiz konuları aynı derecede yan yana koyarak, onlara da gerekli ilgiyi, dikkati gösterebiliriz.''

 

Çiçek, ''Bu tip metinler düzenlenirken uzlaşma aranır'' denildiğini, bunun doğru olduğunu söyledi. Uzlaşmanın sihirli bir kelime olduğunu belirten Çiçek, hep arandığını ancak bugüne kadar da hiç bulunmadığını kaydetti.

 

Anayasanın değişmesi konusunda ittifak olduğunu ancak 28 yıldır bu uzlaşmayı bir türlü gerçekleştiremediklerini vurgulayan Çiçek, ''Hadi bugün bizden kaynaklanıyor diyelim bu sıkıntı, bizden önceki değişiklikliklerde niye bu uzlaşma sağlanamamış?'' diye sordu.

 

Uzlaştıkları başka konuların da bulunduğunu dile getiren Çiçek, ''Kamuoyu önünde uzlaşır göründük ama sonra oylamanın gizliliğine sığınıp, Meclisin de itibarını yerle bir edecek bu uygulamaları biz beraber yaşadık. 1997'de dokunulmazlık konusu gündeme geldi. 83. maddeyle ilgili değişiklikte 4 parti uzlaştı, taraf olmayan tek parti Refah Partisiydi, 158 milletvekili vardı. Onun dışındaki sayı 392, bu metin 213 oy aldı'' diye konuştu.

 

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, millet iradesinin rolü ile mahkeme kararlarının rolü ve fonksiyonunun farklı olduğunu belirterek, ''Milletin alternatifi hiç bir zaman mahkeme kararları olamaz'' dedi.

 

''Bu düzenlemeleri yaparken bize mahsus diye yapmıyoruz'' diyen Çiçek, şöyle devam etti:

 

''Bu düzenlemeler evrensel düzenlemelerdir. Temel hak ve özgürlükler artık iç hukuk meselesi değil, evrensel değerdir. Bu düzenlemeler sadece bize mahsus olsaydı bunu anlardım. Kurumlarla ilgili yapısal değişiklikler, içinde yer almak istediğimiz AB standartları neyse onlara benzer düzenlemelerdir. Uzlaşma olsun diye Avrupa normlarından da geride bir düzenleme yaptık. Bunun farkındayız. Nitekim bu da eleştiri konusu olmaktadır. Bu düzenlemeler yasalaştığı halde Türkiye başka Türkiye olacak. Türkiye'nin siyaset alanı genişleyecek. Demokrasinin nimetlerinden insanlar daha fazla istifade edebilecek. Hak ve özgürlüklerin kullanılması daha kolay hale gelebilecektir.''

Keyword : İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık haberi , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık oku , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık konusu , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık hakkında , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık manşeti , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık perde arkası , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık olayı , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık son dakika , İstiklal Harbi Yaptık Anayasa Yapamadık

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com