18.02.2012 - 00:20
Okunma (1307)
Yorum (0)
Paylaş

Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek

Güneydoğu’daki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek

 

Teşvik paketiyle terörden etkilenen illere Çin modeli destek verilecek. İş gücü maliyetlerini devlet karşılayacak. Yatırımcılar alacağı teşviklerin yanında 10 yıl devlete hiçbir ödeme de yapmayacak.

 

EKONOMİ yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni teşvik paketi ile ilgili çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Teşvik paketinde terörden etkilenen illere ‘özel destekler’ çıktı. Terörden olumsuz etkilenen illerin gelişmişlik düzeyini yükseltmek için, Çin modeli destek verilecek. Buna göre, illerdeki iş gücü maliyetleri, devlet tarafından karşılanacak. Böylece söz konusu illere yatırım yapan işletmeler, Çin mallarına karşı rekabet edebilecekler. Paketin son olarak Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda ele alınarak bu hafta içinde Başbakan Erdoğan’a sunulması planlanıyor. En geç Şubat ayının son haftasında kamuoyuna açıklanması öngörülen teşvik paketinin yürürlük tarihi ise geriye dönük olacak.

 

Başbakan Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak olan teşvik paketi, mevcut teşvik sisteminde radikal değişiklikler getiriyor.

 

Bölge sayısı 5’e çıkıyor

 

Halen dört bölge halinde uygulanan teşvik sisteminde, bölge sayısı beşe çıkarılırken, dört bölgede yer alan illerin bölgeleri de değişti. İllerden baskı gelmemesi için, illerin yeni teşvik bölgeleri gizli tutuluyor. Yetkililer, sosyal gelişmişlik endeksi yükselen illerin bir üst bölgeye kaydırıldığını bildirdiler. Yani bu illere daha az teşvik verilecek. Pakette, terörün yaralarının sarılmasına yönelik düzenlemelere de ağırlık verildi. Star’ın edindiği bilgiye göre, terörden zarar gören illerin büyük kısmı mevcut sistemde 4. bölgede yer alıyor. Ancak bu bölgede terörden etkilenmeyen, Trabzon, Giresun, Ordu, Artvin gibi iller de, terörden etkilenen Şırnak ve Hakkari gibi iller de yer alıyor. Bu nedenle, terörden zarar gören illerin 4. bölgeden ayrılarak daha fazla destek sağlanması öngörüldü.

 

İşte öngörülen uygulamalar

 

Bu illerde uygulanması planlanan Çin modeli çerçevesinde, Çin’de yatırım yapan şirketleri Güneydoğu illerine çekmek için, işgücü maliyetlerin düşürülmesi öngörüldü. Söz konusu sistem, işçilerin maaşlarından kesintiye gidilmeden gerçekleştirilecek. Örneğin, bir asgari ücretlinin işverene getirdiği SSK primi ve vergi gibi tüm yükler devlet tarafından üstlenilecek. Böylece, işveren daha fazla işçi çalıştırabilecek veya ürünü daha az maliyetle üretebilecek. Mevcut sistemde ise SSK primlerinin bir kısmı 5 yıl süreyle karşılanıyor. Bu süreç, sektörlere göre değişmekle birlikte 10 yıla kadar çıkarılabilecek. Prim ve vergi teşviklerin yanında, bu illerde yatırım yapanlara, yer tahsisi, vergi indirimi, gümrük muafiyeti, KDV istisnası gibi teşvikler sürecek. Örneğin terörden etkilenen illerde yatırım yapacak bir kişi, faiz, yer tahsisi gibi alacağı teşviklerin yanında, 10 yıl gibi bir süre devlete hiçbir ödeme yapmayacak.

 

(stargazete)

Keyword : Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek haberi , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek oku , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek konusu , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek hakkında , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek manşeti , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek perde arkası , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek olayı , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek son dakika , Güneydoğudaki İller Çin Modeliyle Teşvik Edilecek

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com