17.02.2012 - 21:20
Okunma (2014)
Yorum (0)
Paylaş

Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak

Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak

 

 

Genellikle biz ebeveynler  çocuklarımızla konuşurken sen dilini kullanırız. “Sen”  dili duygu ve düşünce ifade etmez.  “Sen” dili genellikle emir verme yargılama  ve öğüt verme gibi iletişim engellerini içermektedir. "Sen" dili suçlama içerdiği için karşımızdaki kişi doğal bir savunmaya geçer.

 

 

 

“Sen” diline örnek olarak;  ağzındakini bitir,koltuklar boyama,yemeğini dökme, dışarı çıkamazsın, orayı elleme,Dersine çalışmazsan…, Bebek gibisin ,Daha iyi öğrenmelisin...... gibi hepimizin az çok kullandığı sözleri verebiliriz.

 

“Ben” dili, bireyin karşılaştığı davranış ve durum karşısında bireysel tepkisini, kendi duygu ve düşüncelerini açıklayan ifade şeklindir. Kendimizi "ben"li cümlelerle anlattığımız zaman karşımızdakini incitmemiş, fakat kendi mesajlarımızı da vermiş oluruz.

 

 

 

Çocuklarımızda beklediğimiz davranışların oluşmasını istiyorsak  konuşmamıza düşüncelerimizi de kattığımızda   ben dilinin ne kadar etkili olduğunu görmüş oluruz.

 

“Ben” dili çocuklarımız isyana ve direnmeye yöneltmemektedir.

 

Sizlerle daha 2 gün önce yaşadığım bir olayı paylaşmak istiyorum. Elektrik priziyle oynamaya başlayan oğluma ilk önce  “yapma”, “ prizi elleme” dediğimde oğlumun daha çok prizle oynamak istediğimi fark ettim. Ve aklıma daha 2 hafta önce gittiğimiz psikologun ‘ben’ dili kullanmalısın sözü geldi ve bunu bir deneyeyim dedim. oğluma “ prizi ellediğinde yaralanabilirsin. Ve sen yaralandığın zaman ben çok üzülürüm” dediğimde tepkisi prizin yanından ayrılmak oldu. Umarım artık prizlere yaklaşmaz…

 

Şunu da unutmamalıyız ki ben dili davranışı değiştirme sorumluluğunu, çocuğa devretmektedir.ayrıca çocuğun ailesini dinlemesini ve duygularını anlamasını sağlayarak aile çocuk ilişkilerini geliştirir. Zamanla çocukta ben dili kullanmaya baslar

 

“Sen” dili ise;çocuğun aileye olan öfkesini arttırmakta ve savunma mekanizmasını harekete geçirmektedir. Ve asla var olan sorun çözülmez.

 

 

 

Keyword : Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak haberi , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak oku , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak konusu , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak hakkında , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak manşeti , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak perde arkası , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak olayı , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak son dakika , Çocuk Yetiştirirken BEN Dili Kullanmak

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com