13.02.2012 - 19:41
Okunma (1213)
Yorum (0)
Paylaş

Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır

Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır

"Usulsüz geçici görevlendirmeden kastımız kadrolu şube müdürlerinin görev yaptığı ilçelerde, ilçe milli eğitim müdürlüğü görevlerinin okul yöneticilerine geçici olarak tevdi edilmesidir."

 

Taşra Teşkilatı Eğitim Yöneticilerinin sorunlarından bir konu başlığı da usulsüz geçici görevlendirmelerdir. Usulsüz geçici görevlendirmeden kastımız kadrolu şube müdürlerinin görev yaptığı ilçelerde, ilçe milli eğitim müdürlüğü görevlerinin okul yöneticilerine geçici olarak tevdi edilmesidir. Kanun yönetmelik ve usullere aykırı yapılan bu görevlendirmeler vicdanları sızlatmaktadır. Bazı şube müdürü arkadaşlarım da maalesef bu konuda sessiz kalmaktadırlar. Adaletsiz uygulamalar karşısında sessiz kalan, hele bu uygulamadan etkilenmesine rağmen başını kuma sokan yöneticilerden adalet beklemek hayaldir.

Aslına bakarsanız kurum içinde nasıl geçici görevlendirme yapılacağı hususu kanun veya yönetmelik ile düzenlenmemiştir. Haziran ayında Devlet Memurları Geçici Süreli Görevlendirme yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. Özellikle Kurum içinde yapılan geçici görevlendirmelerin usul ve esasları bu yönetmelikte belirlenmişti. Hangi mantıkla kaldırıldığını anlamış değilim. Kurum içinde geçici görevlendirme uygulamasının yapılmaması mümkün değil. İş ve işlemlerin yürütülmesi için geçici görevlendirme uygulamasına her zaman ihtiyaç duyulacaktır. Önemli olan bu uygulamanın nasıl yapılacağıdır.

Bu konu da Milli Eğitim Müdürlükleri yönetmeliğinde açık hüküm bulunmaktadır. Şube müdürünün görevleri arasında ilçe milli eğitim müdürlüğüne vekalet etmek vardır. Okul/kurum yöneticileri ile ilgili hiçbir yönetmelikte böyle bir görev sayılmamıştır. İşte O yönetmelik maddesi;

İl ve İlçe Millî Eğitim Şube Müdürlerinin Görevleri

Madde 43- İl ve İlçe Millî Eğitim Şube Müdürlerinin görevleri şunlardır.

……….

d) İlçe millî eğitim müdürünün herhangi bir sebeple geçici olarak görevden ayrılması ha­linde ilçe millî eğitim müdürlüğüne vekâlet etmek,

e) Amirleri tarafından verilen diğer görevleri yapmak,

 

***

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Ek-8 maddesinde kurumlar arası geçici görevlendirmenin nasıl yapılacağı hüküm altına alınmışken, kurum içi geçici görevlendirmenin nasıl yapılacağı hususunda bir hüküm bulunmamaktadır. EK-9. Madde de ise geçici görevlendirme şartları konu başlığında ki hükümler 2012 yılı başında kaldırılmıştır. Ortada bir mevzuat boşluğu bulunmaktadır. Kurum içinde geçici görevlendirmeler ile ilgili tek hukuki dayanak 5442 sayılı il idaresi kanunudur.

İl idaresi kanunun 9. Maddesinin G bendinde

“Vali, il içindeki idare ve müesseselerde çalışan uzman veya fen kollarına dahil memur ve müstahdemlerden asli vazifelerine halel getirmemek şartiyle ilin genel ve mahalli hizmetlerine müteallik işlerin görülmesini isteyebilir. Bu memurlar verilen işleri yapmakla ödevlidirler. Vali, keyfiyetten ilgili Bakanlığa ve tüzelkişiliği haiz genel müdürlüğe bilgi verir.”

Ama aynı maddenin C bendinde ise ;

“Vali, kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve Bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir.”

Vali, kanun ve yönetmelikleri uygulamakla görevlidir. Talimatlar dışında bir uygulamayı gerçekleştiremez. Bakanlığın 21/11/2011 tarihli geçici görevlendirmelerin iptali yazısını da C) bendi çerçevesinde değerlendirip valiliklerin sonucunu bakanlığa bildirmeleri gerekir.

***

Milli Eğitim Bakanlığı Türk Eğitim Sen’nin 18/01/2012 tarihinde geçici görevlendirme konulu yazısına verdiği cevap, adeta itirafname gibidir. “Bilindiği üzere 657 sayılı DMK da aynı kurum içerisinde görevlendirme konusu düzenlememiş olmakla birlikte görev alanı içerisinde yer alan kamu hizmetinin yürütülmesi için görevlendirme yapılabilir denmektedir.” DMK da görevlendirme hususu yer almalıdır. Kaldı ki Milli Eğitim Müdürlükleri yönetmeliğinin yukarıda yazdığım hükmünde bu düzenleme vardır. Görevlendirmeler yapılırken asaleten atanma şartlarına azami dikkat etmek gerekir. Biz bu konuda ki görüşümüzü Sayın Müsteşarımıza yazılı ve sözlü illettik. İl müdürlüklerinde geçici görevlendirme komisyonları kurulmalıdır. Şimdi ve bundan sonra yapılacak tüm haksız geçici görevlendirme uygulamaları sona erecektir.

“Ya at sineği gibi olacağız ya da koyun gibi davranacağız.”

Taşra Teşkilatı Eğitim Yöneticilerinin; mali hakları, ilk atama ve görevde yükselme, yer değiştirme ile geçici görevlendirmeler gibi genel sorunları bulunmaktadır. “ Vızıltı”   başlıkları ile var olan ve yaşadığımız sorunları gündeme getirmeye çalıştım. Şunun da farkındayım; Bu sorunlar bazılarımız için daha öncelikli iken bazılarımız için ise öncelikli değildir. Ama bu kadrolarda görev yapan bizlere de düşen bir görev var. Ya at sineği gibi olacağız ya da koyun gibi davranacağız. Koyunlara ne yem verirseniz onu yerler. Yem vermezseniz aç kalır, ölürler. Koyunlar, suskun ses çıkarmayan, hatta sürüdeki arkadaşını kurtta kapsa dönüp bakmayan, uysal yaratıklardır. Oysa at sinekleri öyle mi? Rahat durmayan, derinden sokan, düzenin korktuğu, Sokratesin savunmasında yer alan, haksızlık karşısında bir simgedir.

Ya haksızlık karşısında susan boyun eğen yöneticiler olacağız ya da bu kadroların (hep ifade ettiğim gibi) kurumsal kimlik kazanması için mücadele edenlere omuz vereceğiz.

Seçim bizim elimizde…

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır haberi , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır oku , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır konusu , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır hakkında , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır manşeti , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır perde arkası , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır olayı , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır son dakika , Geçici Görevlendirmeler Kurala Bağlanmalıdır

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com