10.02.2012 - 00:54
Okunma (1352)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır!

Eğitim-Sen:Fatih Projesi  Durdurulmalıdır!

Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik'in "Hazırlık Aşamasında Usulsüzlükler Yapılan Fatih Projesi Durdurulmalıdır!" başlıklı açıklama metnidir.

Bugün, Eğitim Sen Genel Merkezi’nde çeşitli hukuksuzluklar ve usulsüzlüklerle gündeme gelen ve 17 il 52 okulda pilot olarak uygulanmaya başlanan Fatih Projesi’ne ilişkin basın toplantısı düzenlenmiştir.

 

Merkez Basın Yayın Sekreterimiz Tuğrul Culfa’nın ve Merkez Eğitim Sekreterimiz Betül Korkut’un da katıldığı toplantıda, konuya ilişkin açıklamayı Genel Sekreterimiz Mehmet Bozgeyik yapmıştır.

 

     

 

Genel Sekreterimiz Mehmet Bozgeyik’in açıklama metni:

 

Danıştay 8. Dairesi, Başbakan Erdoğan’ın eğitim hizmetinde “yeni bir çağın başlangıcı” olarak ifade ettiği Fatih Projesi’ni yakından ilgilendiren bir kararın altına imza atmıştır. Bilindiği üzere sendikamız, çocuklarımıza daha nitelikli bir eğitim hizmetinin sunulmasını sağlamak amacıyla da mücadele yürütmektedir. Kaldı ki sendikamız, teknolojik imkanlardan eğitimin niteliğini artırmak için daha fazla yararlanılmasının önemli olduğunun altını her defasında çizmiştir. Ancak bugün izlenen süreçte AKP, eğitimin niteliğini artırmaktan ziyade çeşitli sermaye çevrelerinin pastadaki paylarını artırmayı hedeflemektedir.

 

Yürüttüğümüz hukuki mücadele kapsamında Danıştay 8. Dairesi, eğitim araç ve gereçlerinin incelenmeden uygulamaya konulabileceği yönündeki ilgili yönetmelik hükmü hakkında, yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu kararın açık ifadesi, Fatih Projesi kapsamındaki eğitim araç ve gereçlerinin herhangi bir incelemeden geçirilmemesi nedeniyle, başlatılan pilot uygulamanın durdurulması gerekliliğidir. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı’na, Talim Ve Terbiye Kurulu’nun denetiminden geçmeyen söz konusu tablet bilgisayar ve akıllı tahtaların dağıtımının durdurulması istemiyle 07.02.2012 tarihinde başvuruda bulunduk. Bu başvuruya olumsuz cevap verilmesi durumunda da hukuksal mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

 

Yargı Kararları “Ben Yaptım Oldu!” Mantığını Hukuka Aykırı Buldu!

 

AKP, 3.12.2003 günlü, 5005 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda Değişiklik yapılması Hakkında Yasanın 2. maddesiyle 1739 sayılı Yasanın 55. maddesinde değişiklik yapmıştır. Değişiklikle ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okutulacak yardımcı eğitim araçlarının Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenmesi uygulanmasına son verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı sadece ders kitapları açısından yetkili kılınmak istenmiştir. İlgili yasa hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuştur. Söz konusu başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi 15.5.2008 gün ve E.2004/1, K.2008/106 sayılı kararıyla iptal kararı vermiş ve iptal hükmünün kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girmesine karar verilmiştir. Anılan kararda;

 

“(…) İptali istenen kuralda sadece ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulacak ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmesi esası kabul edilmiştir. (…)”

 

Bu karar uyarınca ders kitapları dışındaki yardımcı eğitim araç ve gereçleri için yeni yasal düzenleme yapılması gerekmektedir. Oysa bugüne kadar anılan karar doğrultusunda herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle ders kitabı dışındaki eğitim araç ve gereçleri konusunda yasal dayanak olmadan, 11.06.2011 gün ve 27961 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik aracılığıyla, eğitim araç ve gereçleri kapsamında “herhangi bir değerlendirme ve seçime gerek görülmeden” ibaresi yürürlüğe konulmuştur. Hukuk devletinin en önemli ölçütlerinden biri olan “yasal yönetim” ilkesine açıkça aykırı olan bu düzenleme sendikamız tarafından yargıya taşınmıştır. Çünkü eğitim araç ve gereçlerinin;

 

· Eğitim hizmetinin niteliğine katkısı,

 

· İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesine ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesinde yer alan ilkelere uygunluğu,

 

gibi çeşitli kriterler üzerinden denetlenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla eğitim araç ve gereçlerinin, Talim Ve Terbiye Kurulu Öğretim Materyallerini Geliştirme, İnceleme Merkezi ve ASO Müdürlüğü’nün denetiminden geçmemesi hakkında, 17 Ocak 2012’de sendikamıza tebliğ edilen, Danıştay 8. Dairesi’nin 29.11.2011 gün ve E: 2011/6965 sayılı kararı ile yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.

 

MEB, Tablet Bilgisayar ve Elektronik Tahtaların Eğitim Hizmetine Uygunluğunu İnceletmedi!

 

AKP, gerek Anayasa Mahkemesi’nin gerek Danıştay’ın ilgili kararlarını hiçe saymakta, eğitim araç ve gereçlerinin eğitim hizmetine uygunluğu açısından denetimden geçirmemekte ısrarcı olmaktadır. Fatih Projesi kapsamındaki eğitim araç ve gereçlerinin, yani tablet bilgisayar, elektronik tahta ve dizüstü bilgisayar gibi materyaller incelenmemiştir. Talim ve Terbiye Kurulu Öğretim Materyallerini Geliştirme, İnceleme Merkezi ve ASO Müdürlüğü’ne bu konuyla ilgili olarak yaptığımız başvuruyla da “inceleme yapılmadığı” kesinleştirilmiştir. Bunun nedeni ihale sürecinde, istediği şirket ya da şirketlerle iş yapmak istemesidir. Bu doğrultuda yasaları, yargı kararlarını hiçe sayarak “Ben yaptım oldu” mantığında yoluna devam etmektedir.

 

Yaklaşık 6 yıl önce hazırlanmış Vitamin CD’lerindeki çeşitli film, animasyon, grafik gibi unsurların bugün Z (zenginleştirilmiş) kitap olarak öğrencilerin önüne konulmak istenmesi, bu kitapların eğitime ne kadar katkı sağlayacağı konusunun araştırılması gerektiğini ifade etmektedir. Ayrıca söz konusu CD’ler,  2004-2005 yıllarında Talim Ve Terbiye Kurulu’nun bu materyalleri reddetmesine rağmen kullanılmak istenmektedir. Üstelik bu CD’ler, zenginleştirilecek kitap kapsamındaki çeşitli yayınevlerine ait tüm kitaplarda da kullanılacaktır. Yani kitapların hemen hemen hepsinde aynı unsurlar kullanılacak, aynı filmler izlenecektir. İçeriğin zenginleştirilmesine dair bir katkı bulunmamaktadır. Ayrıca öğrenci seviyesi de göz önünde bulundurulmadan kitapların zenginleştirildiği iddia edilmektedir.

 

Z kitapların incelenmesinde görev alacak TTKB’deki tüm personelin Fatih Projesi kapsamında eğitime tabi tutulacağı söylenmişken, belli sayıda kişi eğitime tabi tutulmuştur. Yapılan eğitimde ise Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü tarafından inceleme yapacak öğretmenlere, önlerine gelen z kitapları fazla takılmadan onaylamaları noktasında telkinde bulunulduğu iddiaları mevcuttur. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer bu konuyu da acilen cevaplamalıdır.

 

AKP’nin Amacı Eğitim Hizmetini Şirketlere Fethettirmektir!

 

Fatih (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi Geliştirme Hareketi) Projesi kapsamında Ulaştırma Bakanlığı ve büyük bir firma arasında, akıllı tahtalar için 339.6 milyon liralık hayli hacimli bir sözleşme imzalanmış ve eğitim hizmetinin giderek derinleşen sorunlarının üstü süslü söylemlerle kapatılmak istenmiştir.

 

MEB’in gördüğü ve çözüm ürettiği sorunlar eğitim hizmetinin temel sorunlarına “teğet geçmekte” ve eğitim hizmetini ticarileştiren politikalar doğrultusunda hizmet görmektedir. Unutulmamalıdır ki asıl yatırım yapılması gereken alan, öğretmen yetiştirme sistemidir. Çünkü eğitimin niteliği öğretmenin niteliği ile doğru orantılıdır. Tek başına teknolojik ürünler aracılığıyla eğitimin niteliğini geliştirmek mümkün değildir. Üstelik eğitim sistemimizin temel sorunları aciliyetle çözüm beklemektedir.  Örneğin;

 

· Öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına yaklaşık 60 bin ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapılmıştır.  Üstelik Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre 146 bin 194 öğretmen açığı bulunmaktadır. Okullar öğretmensizken, MEB sınıfları akıllı tahtalarla donatmayı düşünmektedir.

 

· Ücretli öğretmenlerin kent içindeki ve Türkiye genelindeki dağılımına bakıldığında genellikle yoksul, emekçi insanların yoğun yaşadığı, devletin pek önemsemediği bölgelerde istihdam edildiği görülmektedir.

 

· Fırsat eşitliğini Fatih Projesi ile sağlayacağını söyleyen MEB’in sadece sermaye çevrelerine, büyük şirketlere böylesi projelerle borsadaki hisselerini harekete geçirecek büyük fırsatlar sunduğu açıktır.

 

· Engellilerin eğitim hakkından yeterince faydalanabildiklerini söylemek mümkün değildir. Türkiye’deki 8 milyon engellinin yaklaşık %30’u okuma yazma bilmemektedir.

 

· İlköğretimde ikili ve taşımalı eğitim sorunu halen çözülmeyi beklemektedir.

 

· Kalabalık sınıflarda eğitim hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından önemli bir sorun olmayı sürdürmektedir. Okulların fiziki yapı ve donanım açısından yaşadığı eksiklikler sağlıklı bir eğitim hizmetinin verilmesini güçleştirmektedir.

 

Yıllardır işaret ettiğimiz ve çözümü noktasında da çeşitli raporlar verdiğimiz bu sorunları görmek istemeyen MEB’in öncelikli olarak Fatih Projesine eğilmesi manidardır. Sorunların altını her çizdiğimizde bütçenin kısıtlılığından bahsedenlerin milyonlarca liralık ihaleler gerçekleştirmesi ile kimlere fırsat yaratmak istediği açıkça ortadadır.

 

Daha önce de basına yansıyan haberler bu sorununun cevabına ilişkin şüpheleri desteklemektedir. Basında yer alan haberlerde, açıklanan ihale şartnamesinde betimlenen tahtanın, şartname açıklanmadan 20 gün önce bir firmanın geliştirerek patentini aldığı akıllı tahta ile tamamen aynı özellikleri taşıdığı ifade edilmiştir. Dolayısıyla ihaleye giren diğer firmalar ihaleyi alsalar dahi ilgili firmaya patent ücreti ödemek durumunda kalmasının sağlandığı iddia edilmiştir. Kaldı ki iddiaların en çarpıcı yanını bu firmada, söz konusu akıllı tahtayı tasarlayanlardan birinin Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı olduğu iddiası oluşturmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada kurumun bu şikâyeti incelediğini ve uygun bulmadığını, akıllı tahta ihalesinin usulüne uygun olarak onaylandığını söyleyerek söz konusu ciddi iddiaları geçiştirmek istemiştir. Henüz proje gündeme geldiğinden beri akıllara düşen sorulara hala tatmin edici yanıtlar verilmemişken, böylesi iddiaların gündeme gelmesi MEB’in bu projesini daha da şüpheli hale getirmiştir.

 

Üstelik eğitimi teknoloji odaklı hale getirmek isteyen AKP’nin, Bilişim Teknolojisi dersini 4. ve 5. sınıflarda kaldırması; 6, 7 ve 8. sınıflarda da seçmeli hale getirmesi de ciddi bir çelişki olarak karşımızdadır. Söz konusu projenin hayata geçmesiyle de yeni sorunların baş göstereceği bugünden bellidir. Projenin hayata geçirilmesi ile aşağıdaki soruların yanıtlarını projenin baş mimarı MEB’den bekliyoruz:

 

· Yukarıda altını çizdiğimiz sorunlara çözüm üretilememesi eğitimin niteliğini nasıl etkilemektedir?

 

· MEB tarafından e-öğrenmenin pedagojik boyutu ve ülkemizdeki etkinliği ile ilgili hangi bilimsel araştırma ya da çalışmalar yapılmıştır?

 

· Bilişim Teknolojisi öğretmeni ataması yapılacak mıdır? MEB’in bu branşta ne kadar öğretmene ihtiyacı vardır?

 

· Çocuklarımızın öğretmenleri yokken, tablet bilgisayarları öncelikli kılan gerekçe nedir?

 

 

 

· Çocuklarına harçlık veremeyen, dişinden tırnağından artırarak dershanelere para yetiştirmeye çalışan velilerimizin sayısı giderek artarken, “tablet bilgisayarlar” bu sorunu çözecek midir?

 

· Okullara yeterli ödenek ayrılmazken, velilerimizden çeşitli adlar altında para toplanmaya devam edilirken milyonlarca liralık ihalelerin yapılmasının nedeni nedir?

 

· 60 kişilik bir sınıfta tablet bilgisayarlarının hepsi aynı anda açık olduğunda, etrafa yayılan radyasyon miktarının ölçümü yapılmış mıdır?

 

· MEB her sınıfı baz istasyonuna çevirebilecek bir projenin, çocuklarımızın sağlığı üzerinde yaratacağı olası etkileri araştırmış mıdır?

 

Eğitim Sen olarak, eğitim sistemimiz içerisine çeşitli proje ve modellerle büyük şirketlerin, bir daha çıkmamak üzere yerleştirilmek ve eğitim hizmetinin tamamıyla ticarileştirilmek istendiğinin farkındayız. Eğitim Sen olarak bu sürecin yakından takipçisi olarak söz konusu politikalara izin vermeyeceğimiz bilinmelidir. Kervanı yolda düzeriz mantığının, sorunlarımızı daha fazla derinleştirdiği gerçeğiyle, eğitim sistemimizin acil olarak planlı politikalara ihtiyacı olduğunu bir kez daha yetkililere iletiyoruz.

Keyword : Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! haberi , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! oku , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! konusu , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! hakkında , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! manşeti , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! perde arkası , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! olayı , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır! son dakika , Eğitim-Sen:Fatih Projesi Durdurulmalıdır!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com