
Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir?
Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir?
Mart ayı sonunda, tam da Finlandiya’daki seçimlere birkaç hafta kala, ülkenin eğitim sistemini incelemek üzere 5 farklı ülkenin gazetecileri Finlandiya Dış İlişkiler Bakanlığı’nın davetlisi olarak Finlandiya’yı ziyaret etti. İngiltere, Brezilya, İspanya, Hindistan, Çin’den eğitim alanından birer gazetecinin katıldığı bu basın gezisine Türkiye’den artı eğitim Dergisi davetliydi. Dört gün süren programda 5 gazeteci de aynı sorunun sihirli cevabına ulaşmaya çalıştı: Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir?
■ Burcu GÜRSES / Helsinki
Mart ayı sonunda, tam da Finlandiya’daki seçimlere birkaç hafta kala, ülkenin eğitim sistemini incelemek üzere 5 farklı ülkenin gazetecileri Finlandiya Dış İlişkiler Bakanlığı’nın davetlisi olarak Finlandiya’yı ziyaret etti. İngiltere, Brezilya, İspanya, Hindistan, Çin’den eğitim alanından birer gazetecinin katıldığı bu basın gezisine Türkiye’den artı eğitim Dergisi davetliydi. Dört gün süren programda 5 gazeteci de aynı sorunun sihirli cevabına ulaşmaya çalıştı: Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir?
Finlandiya’nın İddiası: Dünyanın En Kaliteli Öğretmenleri
Finlandiya öğretmenlerinin kalitesiyle övünüyor. Bu konuda çok da haksız değiller. Ülkede öğretmenlik en çok kazandıran olmasa da en çok rağbet gören, en prestijli meslek… Özellikle kız öğrenciler bu alana çok rağbet gösteriyorlar. Fakat Finlandiya Dış İlişkiler Bakanlığı İletişim ve Kültür Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Piritta Asunmaa bu noktada bir sorunun altını çiziyor: “Ülkenin başarılı kız öğrencileri gelecekte öğretmenliği meslek olarak ediniyor ve kendileri gibi başarılı öğrenciler yetiştiriyorlar. Ancak erkek öğretmen sayısının da artması gerektiğini düşünüyoruz.”
Öğretmenlik Sözde Değil, Özde Kutsal
Finlandiya’da öğretmenlik, Türkiye’deki gibi ‘sözde kutsal’ bir meslek değil. Finlandiya’da anaokulu öğretmenliği dışında tüm öğretmenlerin master derecesine sahip olması zorunlu. Finlandiya; üniversitelerde yetiştirdiği ve master derecesiyle taçlandırdığı öğretmenlerine sonsuz güveniyor. O kadar güveniyor ki okullarda teftiş yok, öğretmenlerin dersi ne şekilde öğrettiğine karışılmıyor, belli bir müfredat olsa da hangi hafta hangi konuyu işleyeceği tamamen öğretmenin inisiyatifinde.
Öğretmenlerin master dereceli olmasıyla ilgili olarak “Çıta neden bu kadar yüksek tutuldu?” diye sorduğumuz Helsinki Üniversitesi Davranışsal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Patrik Scheinin bize anlamlı bir cevap veriyor: “Bir masayı ülkenin eğitim sistemi olarak düşünün ve altına küçük bir çocuk koyun. Masa aynı seviyede kalırsa çocuk büyüdükçe, boyu uzadıkça kafası masaya çarpacaktır ve onu engelleyecektir. Eğitimde çıta ne kadar yüksek tutulursa, çocuklar o kadar büyürler. Temel kural budur. Şu anda Finlandiya master dereceli öğretmenleri ile geleceğin Finli çocuklarını eğitiyor, bence tüm ülkelerin kendi çocukları için yapması gereken de budur. Biz öğretmenlerimizin kalitesine ve verdiği eğitime o kadar güveniyoruz ki bizim ülkemizde özel dersler, etütler, yaz okulları yok. Ders saati o kadar kaliteli ve verimli kullanılıyor ki bunlara gerek kalmıyor. ”
Okullarda Teftiş Yok, Güven Var
Ulusal Mobilite Merkezi (CIMO) Genel Müdürü Pasi Sahlberg ise öğretmenlerin sahip olduğu otonomi hakkında önemli bir anekdot aktarıyor: “Otonomi, bu ülkede öğretmenliğin bu kadar rağbet gören bir meslek olmasının temel sebeplerinden biri. Öğretmenliğe hazırlanan kişilere şu soruyu yönelttik, “Hangi koşulda öğretmenlik mesleğinizi bırakırsınız?”… Ve bize verdikleri cevap ‘Bir gün birileri gelip verdiğimiz eğitime güvenmeyip öğrencilerimizin başarısını sınavla test etmeye kalkarsa bu mesleği bırakırız’ oldu. Bu yanıt, Finlandiya’da öğretmenliğin ne kadar özgür yapılan bir meslek olduğunu bir kez daha kanıtladı.”
Eğitim fakültesinden mezun olduktan sonra fakültenin verdiği eğitime güvenilmediği için bir de KPSS sınavına girmek zorunda kalan, öğretmenlik döneminde de sık sık teftişe tabi tutulan Türkiye’deki öğretmenlerimiz için sadece bu nokta bile Fin eğitim sistemini eminiz mucizevi kılacaktır.
NOT: Finlandiya’da 2009 rakamlarına göre anaokulu öğretmenlerinin en düşük maaşı 2.015 Euro. Master dereceli sınıf öğretmenlerinin maaşları ise hizmet verdiği yıl sayısına göre 2.360 – 3.100 Euro arasında değişiyor.
Keyword : Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? haberi , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? oku , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? konusu , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? hakkında , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? manşeti , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? perde arkası , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? olayı , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir? son dakika , Fin Eğitim Mucizesinin Sırrı Nedir?
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.
Güncel Haberler
- FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA
- TMO Depolarını Kurarak Piyasaya Girmeli ve Alım Ya..
- Fındık Fiyatları Yükselişe Devam Ediyor
- Hükümet harekete geçti: Gübreden sonra tüp!
- Çiftçiye Kredi Muslukları Sonuna Kadar Açılacak
- Bursa'da Zaman
- Öğretmenlerin 2017 Yılı Sınav Görevi Ücretleri
- Kar geri geliyor
- Yarıyıl tatili başlıyor
- Kıtalararası yaya yolu için çalışmalar başladı
- Cumhurbaşkanı Fındık Konusunda Bilgilendirilmemiş
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fındık’la İlgili Sözleri ..
- Müfredatın paydaşların görüşüne açılmış olması öne..
- Nöbet ücreti, 2017'de, 3 saat üzerinden verilecek
Yorumlanan Haberler
KEKEZHOCA67
16.11.2012 - 14:01
DİNÇER İçini Öğretmenlere Döktüatilla kaya
04.09.2012 - 15:22
Alan Değişikliğinde Çerçeve Geniş Tutulmalıdı..zırterenköy
15.08.2012 - 09:11
Mutsuz Eden Meslekler Hangisi?kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyorkekez hoca 67
07.08.2012 - 08:32
Dinçer: Yeni Sistemle Öğrenciler Dershaneye G..