06.02.2012 - 13:12
Okunma (1231)
Yorum (0)
Paylaş

Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım

Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım

 

Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, sigarayı bırakmak için atılması gereken 10 kilit adımı sıraladı.

 

Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Sigara, akciğer kanserine yol açarken, akciğer dokusunun ve havayollarının harap olmasına sebep oluyor. Ayrıca kalp hastalıkları ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Öte yandan, sigara, kandaki yararlı HDL kolesterolünü de düşürüyor.

 

Araştırmalar, ülkemizde yılda 100 bine yakın kişinin sigaraya bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, sigarayı bırakmak için hiçbir zaman çok geç olmadığının altını çizdi.

 

Dr. Esra Sönmez Duman, sigaranın bırakıldığı ilk günden itibaren olumlu etkilerinin görülmeye başlayacağına işaret ederek, "Kalp hızınızın ve kan basıncınızın sigarayı bıraktığınız ilk günden itibaren normale dönmeye başlayacağını, dolaşım ve akciğer fonksiyonlarınızın birkaç haftada düzelme göstereceğini biliyor musunuz? Kalp krizi riskiniz ise ilk 2 yıl içinde göreceli olarak azalacak" diye konuştu.

 

Dr. Esra Sönmez Duman, sigarayı bırakmak için izlenecek 10 kilit adımı şöyle sıraladı:

 

"1. Nedenlerini yazın: Sigarayı bırakmak için en önemli kişisel nedenlerinizi yazın. Kişisel motivasyonun sigarayı başarılı bir şekilde bırakmak için en önemli etken olduğunu unutmayın. Sigara içme isteği duyduğunuz zamanların kaydını tutun. Böylece tetikleyen unsurları tespit eder, önlemlerinizi alabilirsiniz.

 

2. Tarih belirleyin: Sigarayı bırakmak için takviminizden bir tarih işaretleyin ve bu günü değiştirmeyin.

 

3. Sizi bırakma sürecinde nelerin beklediğini bilin: Tüm sigara tiryakileri bırakma sürecinde farklı düzeylerde yoksunluk yaşar. Nikotin yoksunluğuna karşı hissedilen fiziksel belirtiler (gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, vb) yaklaşık 2 hafta sürer. Şiddetli yoksunluk durumlarında şikayetler 3 aya kadar devam edebilir.

 

4. Tetikleyicilerden uzak durun: Diğer arkadaşlarınızın sigara içtiği sosyal ortamlar gibi sigara içme isteğinizi tetikleyen durumlardan uzak durun. Normalde sigara molası için aldığınız zamanlarda kısa bir yürüyüşe çıkın.

 

5. Planlı, programlı olun: Sigarayı bırakma programlarının ideali 4 hafta ile 8 hafta uzunluğunda olanlardır. İyi programlar konu hakkında uzmanlaşmış hekim ve psikologlarla birebir görüşmeler de içerir.

 

6. Kilonuz için üzülmeyin: Sigara içenlerin üçte biri bıraktıklarında kilo alır. Bununla birlikte, bu kişilerin yüzde 90'ı bu kiloyu 1-2 yıl içinde verir.

 

7. Sigarayı bırakmaya yardımcı ilaçlar konusunda bilgi alın: Sigara bırakma tedavisinde etkinliği kanıtlanmış ilaçları kullanmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanından görüş ve yardım alın.

 

8. Nikotin terapisi: Sakız veya bant şeklinde nikotin tedavisi bırakmanıza yardımcı olabilir.

 

9. Bıraktığınızı duyurun: Aile ve arkadaşlarınızın sigarayı bırakmaya çalıştığınızı bilmelerini sağlayın. Sigara içme isteğinizi önlemek için desteklerini isteyin.

 

10. Cesaretinizi kırmayın: Sigarayı bırakmakta başarılı olanların birçoğu bu alışkanlıktan kurtulmak için uzun yıllar boyunca ortalama 4 kez sigarayı bırakmayı denediklerini itiraf ediyorlar. Bir önceki denemedeki başarısızlık bir sonraki denemede başaramayacağınız anlamına gelmez. Bırakma kararlılığından asla vazgeçmeyin".

 

Keyword : Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım haberi , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım oku , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım konusu , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım hakkında , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım manşeti , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım perde arkası , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım olayı , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım son dakika , Sigarayı Bırakmak İçin 10 Kilit Adım

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com