
Çalışan Annenin Emzirme Hakkı
Çalışan Annenin Emzirme Hakkı
Hamilelik ve arkasından gelen emzirme dönemi çalışan kadınlar için en önemli ve en zor dönemlerdir. Anne için en kutsal görev olan emzirme çalışmaya başlayacağı için bir kâbusa dönebilir. Çalışmak zorunda olan anneler aynı zamanda bebeklerinin sağlığı için emzirmek zorundadırlar. İşte bu nedenle verilen emzirme izinleri yasal güvence altında olsa da zaman zaman iş yerlerinin ve işverenlerin, kadınların bu haklarını gözetmedikleri biliniyor.
Çalışan kadının süt izni ne kadardır? Emziren kadın iş yerinde en fazla kaç saat çalıştırılabilir? Çalışan annelerin süt izni ile ilgili merak ettiğiniz her şey Pudra.com’da…
Pudra.com olarak süt izni meselesiyle ilgili bilinmesi gerekenleri araştırdık ve sayfalarımızda paylaşıyoruz. Süt izninizle ilgili yasal hakkınızı bilerek talep etme ve itiraz etme haklarınızı kullanabilirsiniz.
Öncelikle doğum sonunda annenin ne kadar izin kullanabileceğinden söz edelim.
Doğum izni kaç haftadır?
Doğum izni toplamda 16 haftadır ve bunun 8 haftası doğum öncesi, 8 haftası doğum sonrası olarak öngörülür. Ancak hamilenin sağlık durumunun elverişli olması durumunda doktordan alınacak sağlık raporuyla doğum öncesi 3 hafta izin kullanılarak, kalan 5 hafta doğum sonrasına aktarılabilir. Çoğul gebeliklerde ise toplam doğum izni süresi 18 haftadır.
Ücretsiz izin süresi
Kadın çalışan, isteği halinde 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra, 6 aya kadar ücretsiz izin de kullanabilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hesabına dahil edilmez. Kadın ayrıca yıllık iznini de kullanabilir.
Süt izni süresi
Emziren anne, doğumdan sonra çocuğu bir yaşına gelene kadar çocuğunu günde 1,5 saat emzirme hakkında sahiptir. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Bu izin süresini nasıl kullanacağına, süreyi hangi saatler arasında kullanıp kaça böleceğine kadın kendisi karar verebilir.
Şehir yaşamında bu izinleri kullanmak oldukça zordur. Yani kadınların 1,5 saatliğine çalıştıkları yerden çıkıp dönmeleri kolay olmayacağından, emziren kadınlar izinlerini genellikle işe 1,5 saat geç gidip veya işten 1,5 saat erken çıkıp kullanmayı uygun görüyorlar. İsterlerse 1,5 saatlerin toplamı olarak haftada bir tam gün izin kullanabiliyorlar.
Kamu çalışanlarının emzirme izni
Kamu çalışanlarında süt izni İş Kanunu’nda bebek 6 aylık oluncaya kadar günde 3 saat, 6 aydan sonra bebek bir yaşına gelene kadar ise günde 1,5 saat olarak belirlenmiş durumdadır.
Emzirme izni nasıl alınır?
Çalışan anne süt izni kullanımını işverene dilekçe ile bildirir. İşverenin de çalışan anneye iznin "uygun” olduğuna ilişkin yazı vermesi gerekir.
Süt sağma odası
Yasal olarak yaşına ve medeni durumuna bakılmaksızın 100 ile 150 arası kadın işçi çalıştırılan iş yerlerinde bir yaşından küçük çocukların bakılması, bırakılması ve emziren kadınların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından çalışma yerinden ayrı ve iş yerine en çok 250 metre uzaklıkta bir emzirme odası kurulması zorunludur. Yurdun uzaklığı 250 metreden uzaktaysa işveren ücretsiz taşıt sağlamak zorundadır.
Emziren anneler için süt sağım alanı gösterme zorunluluğu günümüzde ve ülkemizde henüz işleyen bir kural değildir. Birçok anne sütünü tuvalette sağmak zorunda kalıyor. Oysa annelerin sütlerini psikolojik olarak rahat edebilecekleri hijyenik bir alanda sağmaları gerekiyor.
Emziren annelerin iş yeri koşulları
Emziren annenin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır.
Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren kadın çalışan günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.
Emziren annelerin iş yeri koşulları
Emziren annenin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasaktır.
Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren kadın çalışan günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.
Emzirme izni verilmezse ne yapılır?
İş yeri emziren kadına süt iznini kullandırmaz ya da yasal düzenleme içerisinde kadın çalışanın istediği şekilde kullandırmazsa, kadın çalışan 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesine göre iş sözleşmesini fesh etme hakkına sahiptir. Fesih nedeni haklı olduğu takdirde çalışan kadın, işverenden kıdem tazminatı ile birlikte ücret ve benzer birçok haklarını talep edebilir.
Keyword : Çalışan Annenin Emzirme Hakkı haberi , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı oku , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı konusu , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı hakkında , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı manşeti , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı perde arkası , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı olayı , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı son dakika , Çalışan Annenin Emzirme Hakkı
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.
Güncel Haberler
- FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA
- TMO Depolarını Kurarak Piyasaya Girmeli ve Alım Ya..
- Fındık Fiyatları Yükselişe Devam Ediyor
- Hükümet harekete geçti: Gübreden sonra tüp!
- Çiftçiye Kredi Muslukları Sonuna Kadar Açılacak
- Bursa'da Zaman
- Öğretmenlerin 2017 Yılı Sınav Görevi Ücretleri
- Kar geri geliyor
- Yarıyıl tatili başlıyor
- Kıtalararası yaya yolu için çalışmalar başladı
- Cumhurbaşkanı Fındık Konusunda Bilgilendirilmemiş
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fındık’la İlgili Sözleri ..
- Müfredatın paydaşların görüşüne açılmış olması öne..
- Nöbet ücreti, 2017'de, 3 saat üzerinden verilecek
Yorumlanan Haberler
KEKEZHOCA67
16.11.2012 - 14:01
DİNÇER İçini Öğretmenlere Döktüatilla kaya
04.09.2012 - 15:22
Alan Değişikliğinde Çerçeve Geniş Tutulmalıdı..zırterenköy
15.08.2012 - 09:11
Mutsuz Eden Meslekler Hangisi?kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyorkekez hoca 67
07.08.2012 - 08:32
Dinçer: Yeni Sistemle Öğrenciler Dershaneye G..