03.02.2012 - 08:20
Okunma (1298)
Yorum (0)
Paylaş

MEB Çalışanları Emekli Olmuyor

MEB Çalışanları Emekli Olmuyor

 

Çalışanları Emekliye Ayrıldığında Maaşları %47 Azalıyor

Emekli maaşlarının düşük olmasının nedeni ek gösterge rakamlarından ve çalışanların maaşlarında yapılan iyileştirmelerin, ek ücretler üzerinden yapılmasından kaynaklanmaktadır. Emekliye ayrılan MEB çalışanın ortalama %47 oranında maaşı azalmaktadır.

 

Milli Eğitim Bakanlığında özellikle yönetici kadrosunda çalışanlar emekli olmak istemiyor. Sadece yöneticiler değil, ek ders ücretini tam alabilen ve etütlü okullarda görev yapan öğretmenler de emekli olmaktan imtina etmektedirler. SGK verilerine göre 2010 yılında emekli olan memur sayısının, sadece 54 bin civarında olduğu basına yansıdı. Yıllar itibarı ile bakıldığında emekliye ayrılan memur sayısının azaldığı görülmektedir. Yediyüzbinin üzerinde çalışanı bulunan Milli Eğitim Bakanlığında da özellikle yönetici kadrosunda görev yapanların, emekliye ayrılmaktan imtina ettikleri görülmektedir. Emekliye ayrılmak için yaş sınırını beklemektedirler. Yöneticilerin hizmetlerini tamamlamalarına rağmen emekliye ayrılmamalarının nedeni, maaşlarının yüzde kırkların üzerinde bir oranla azalmanın olmasıdır. Görev yaptığı süre içerisinde, OCAK 2012 katsayısına göre 2986 TL(eşi çalışmayan evli) maaş alan şube müdürünün, emekliye ayrıldığında maaşı 1659 TL azalmaktadır. Maaşların yarıdan daha fazla gerilemesi, hizmet süresini tamamlamış şube müdürlerini kara kara düşündürüyor.

Emeklilik hizmet süresini tamamlamış MEB çalışanları, eğitim gören ya da evlendireceği çocuğu varsa emekli olmayı sürekli erteliyor. Emekliye ayrılmayı çalışanların ertelemesi, beraberinde başka sıkıntıları da getirmektedir. MEB yönetim kadroları yaşlanmaktadır. MEB çalışanlarının emekliliğinin teşvik edilmemesi durumunda yaş ortalaması önümüzdeki yıllarda, daha da artacaktır. Bu durum eğitim teknolojisi araçlarının kullanımında uyum sorununu da beraberinde getirmektedir. Yeni mezun öğretmenlerin eğitim teknolojisi araçlarını daha iyi kullandıkları düşünüldüğünde, kıdemli yöneticilerin etkili olmamalarına neden olmaktadır. Ayrıca vatandaşın talebine de cevap vermekte zorlanılmaktadır. İşin bir başka boyutu da atanmayı bekleyen öğretmenlerin istihdamı da dolaylı yönden engellenmiş olmaktadır.

Emeklilik şartlarını taşıyan, MEB çalışanlarının emekli olmasının teşvik edilmesi gerekiyor. Bunu sağlamanın birinci yolu ek gösterge farklılıklarının giderilmesidir. Ek gösterge farklılıkları, emekli maaşları arasında uçuruma yol açmaktadır. MEB şube müdürü ile il eğitim denetmeninin ekmekli maaşları arasında ki fark 300TL nin üzerindedir. Bu, 3000 gösterge ile 3600 gösterge arasında ki farktır. 2200 ek göstergeden emekli olan yöneticinin ise emekli maaşı daha da düşüktür. Ayrıca bir başka problemde emekli ikramiyeleridir. Memurların aldığı ikramiyeler işçilere göre daha azdır. Bu durum memurların, emekli olmak istememelerinin önünde ki başka bir engeldir.

Çalışanların maaşları ile emekli maaşları arasındaki bu farkın bir nedeni ise ek ders ücreti ve ek ödemeden, emekli keseneği kesintisi yapılmamasıdır. Maaşlarda ki iyileştirmenin bu kalemlerden sürekli yapılması, emekli aylıklarının düşük olmasının başka bir sebebidir. 3.000 TL civarında maaş alan şube müdürünün maaşının, 1/3 ünü ek ödeme oluşturmaktadır. Diğer 1/3 ünü tazminatların oluşturduğu düşünülürse, emekli keseneğine tabi olan matrah 1.000 TL civarındadır.

İstihdamı arttırmak ve yönetim kadrolarını gençleştirmek için MEB çalışanları emekli olmaya teşvik edilmelidir. Bunun da ancak ek göstergenin kademeli olarak artırılması ile mümkün olacağı gözükmektedir.

 

 

Haber Kaynağı:www.kamudanhaber.com

Keyword : MEB Çalışanları Emekli Olmuyor haberi , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor oku , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor konusu , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor hakkında , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor manşeti , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor perde arkası , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor olayı , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor son dakika , MEB Çalışanları Emekli Olmuyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com