02.02.2012 - 17:44
Okunma (1197)
Yorum (0)
Paylaş

TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi

TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi

 

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) güncellenen enflasyon sepetine 12 ürün girdi, 9 ürün sepetten çıkarıldı.

 

Sepete giren ürünler arasında ayran, duş jeli, araba yıkama ücreti, uçak ücreti, katı meyve sıkacağı ve cep telefonu görüşme ücreti bulunuyor. Sepetten çıkarılan ürünler arasında ise üzüm yaprağı, ampul, çamaşır deterjanı, VCD, internet aylık ücreti gibi ürünler yer alıyor.

 

TÜİK'in internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Tüketici Fiyatları Endeksi mal ve hizmet sepeti oluşturulurken Hanehalkı Bütçe Anketi (HBA) sonuçlarına göre toplam harcama içerisinde 1/1000'den daha fazla ağırlık alan ürünler, endeks sepeti kapsamına alınıyor. Yıl boyunca her ay düzenli olarak yapılan HBA anketi sonuçlarına göre, TÜFE endeks sepeti güncelleniyor ve önemini yitiren mal ve hizmetler endeks kapsamı dışında bırakılıyor.

 

HBA verilerinin yanı sıra otomobil, otoban geçiş, şehirler arası tren, cep telefonu görüşme, internet, özel televizyon yayın aidatı, gazete ve dergi ücretleri gibi mal ve hizmetler için idari kayıtlardan elde edilen harcama ve ciro bilgileri ile sepetin kapsamı ve ağırlık yapısı da her yıl güncelleniyor.

 

Sepete giren ürünler

 

2012 yılı için TÜFE sepetine eklenen ürün listesinde, ayran (1 lt), katı meyve sıkacağı, bulaşık deterjanı (bulaşık makinesi için tablet), araba yıkama ücreti, duş jeli, otomobil (2000 cc), otoban geçiş ücreti (2012 yılında 12 çeşit ile temsil ediliyor. 2 yeni çeşit eklendi), şehirler arası tren ücreti (2012 yılında 20 hat ile temsil ediliyor.

 

Bir yeni hat eklendi, 4 hat çıktı), uçak ücreti (2012 yılında 64 hat ile temsil ediliyor. 10 yeni hat eklendi, 1 hat çıktı), cep telefonu görüşme ücreti (233 çeşit ile temsil ediliyor. 5 yeni çeşit eklendi, 1 çeşit çıktı), özel televizyon aidatı (12 çeşit ile temsil ediliyor. 11 yeni çeşit eklendi, 5 çeşit çıktı), magazin ve dergi (8 çeşit ile temsil ediliyor. Bir yeni çeşit eklendi, bir çeşit çıktı) bulunuyor.

 

Sepetten çıkan ürünler

 

Sepetten 9 ürün çıkarılırken, bu ürünler arasında da “üzüm yaprağı, erkek palto, ampul (şeffaf), çamaşır deterjanı (elde yıkama için), enjektör (5 cc'lik), kamera (bilgisayar için, web cam), VCD (film), internet aylık ücreti (Tt-Net-çevirmeli), modem (ADSL)” yer alıyor.

 

Bu arada, TÜİK duyurusunda endekste 2012 yılı ana grup ve madde ağırlıkları da yer aldı.

 

Kaynak:stargazete

Keyword : TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi haberi , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi oku , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi konusu , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi hakkında , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi manşeti , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi perde arkası , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi olayı , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi son dakika , TÜİK, Enflasyon Sepeti Güncellendi

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com