02.02.2012 - 08:51
Okunma (953)
Yorum (0)
Paylaş

Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak

Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak

İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA   -   02.02.2012  Türkiye'de üniversite okumak için yabancı ülkelerden gelen öğrencilere artık 'yabancı öğrenci' değil, 'uluslararası öğrenci' denilecek.Bakanlar Kurulu'nun Meclis'e sevk ettiği kanun tasarısı ile 'yabancı öğrenci' tabiri 'uluslararası öğrenci' olarak değiştirilecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kanunu'nda yapılacak değişiklikle yabancı öğrencilerle ilgilenen, 'Yabancı Öğrenciler Daire Başkanlığı'nın ismi 'Uluslararası Öğrenci Daire Başkanlığı' olarak değiştirilecek. Bu kapsamda 'Yabancı Öğrenci Değerlendirme Kurulu' ibaresi de 'Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu' olarak revize edilecek.

 

'Yabancı öğrenci' ifadesinin tüm dünyada 'uluslararası öğrenci' olarak kullanıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, halen ülkemizde öğrenim gören yabancı öğrenci temsilcilerinden bu konuda şikâyetler geldiğini kaydetti. Öğrencilerin, 'yabancı' tanımı ile adeta yeniden yabancılaştırıldıkları ve soyutlandıkları algısına kapıldığını anlatan Bekir Bozdağ, bu şikâyetler üzerine 'yabancı öğrenci' ifadesini 'uluslararası öğrenci' ifadesine dönüştürme kararı aldıklarını söyledi. Bozdağ, "Bu değişiklikle hem günümüz dünyasında yaygın olarak kullanılan uluslararası terimin yerleşmesi, hem de yabancı kelimesinin psiko-sosyal soğuk ve dışlayıcı etkisini ortadan kaldırarak ülkemize gelen öğrencilerin öğrenim görmekte oldukları okullara ve ülkemize dair aidiyet duygularının pekişmesini hedefliyoruz." dedi.

 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç ise özellikle yabancı öğrencilerin Türkçe öğrendikten sonra 'yabancı' kelimesinin anlamını fark ettiklerini kaydetti. "Öğrenciler, 'yabancı kelimesinde dışlama var, el görmek var, bizi neden dışlıyorsunuz?' şeklinde tepki gösteriyorlar. Biz de onların talebi üzerine 'yabancı' ifadesini 'uluslararası' yapıyoruz." diyen Başkan Yurtnaç, 'uluslararası öğrenci' ifadesinin tüm dünyada standart olarak kullanıldığını ifade etti. Türkiye'de halen burslu olarak 9 bin 700 yabancı öğrenci okurken, bugüne kadar 21 bin yabancı öğrenci Türkiye'de burslu olarak eğitimini tamamladı.

 

Kaynak:Zaman

Keyword : Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak haberi , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak oku , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak konusu , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak hakkında , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak manşeti , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak perde arkası , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak olayı , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak son dakika , Yabancı Öğrenci Artık Uluslararası Olacak

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com