02.02.2012 - 08:34
Okunma (1339)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu

Eğitimde ‘Kardan Adam’ Ezberi Bozuldu mu

Bu günlerde ülkemizin her yerinde kar bereketi yaşanıyor. Son otuz yılın en karlı ve en soğuk kışı diyenler de var, iklim dengelerinin bozulduğunu söyleyenler de. Desin onlar biz asıl konumuza geçelim. Bu kış ve kıyamette kardan adamdan bahsetmesek, çalakalem bir eğitimci olarak da eğitimsel bilgi transferleri yapmazsak ayıp olur değil mi?

Üşenmeyin, burayı da lütfen okuyun! Kardan adam nasıl yapılır?

Kardan adam yapmak için önce elimize bir miktar kar avuçlarız ve bu karı avuçlarımız arasında yuvarlayarak bir kartopu yaparız. Sonra bu yaptığımız kartopunu düzgün bir şekilde kar üstünde yuvarlarız ve kartopumuzu gittikçe büyütürüz. İlk topumuzu çok büyük yaparız, sonrakileri aynı şekilde küçülterek yapmaya devam ederiz. Böylece ihtiyacımıza, kardan adamımızın heybetine ve bizim boyumuzun yettiği yere kadar kartopları yapar ve büyükten küçüğe doğru üst üste yerleştiririz. Hatta sağlam olsun diye bulabileceğimiz uzun bir sopayı kardan adamın başının ortasından geçirip baş ve gövde uyumunu sağlamlaştırırız. Elimizden geldiği kadar estetik kazandırmak için kardan adamın yüzeyini düzelterek pürüzsüz hale getiririz. Yapabilirsek iki tane de kol. Kaba inşaat bitti gibi!... J

Eeee… Sıra geldi klasik olarak havuçtan bir burun, kömür veya soba külünden gözler oluşturmaya. Biraz yetenek ve yaratıcılığımız varsa ayaklı bile yapabiliriz. Bizden bu kadar bundan sonrası sanatçının işi valla… Bu kadar da değil tabii ki. Kafasına şapka ya da bere, boynuna atkı, bulabilirsek elbise bile giydiririz.

Buraya kadar her şey bildiğiniz gibi… Nasıl kardan adam yapılır desek, yaklaşık herkes aynı tarifi yapar. Hala bazı çocuklar kardan adam yapıyor. Geleneksel aile eğitimi böyle olur tabi.

İşte ne olduysa bundan sonra oluyor…

Yeni nesil ezber bozdu

Nerde kardan adam yapan, kartopu oynayan çocuk ve genç görsem (sokakta, televizyonda, sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımlarda…) dikkatimi çekiyor. Artık kardan adam yapan az. Daha yaratıcı olmaya başladılar.

Mesela gördüklerimi sayıyım:

Amuda kalkmış bir kardan adam görseniz ne hissedersiniz?

Okulöncesi çocuklarının yaptığı kardan baba, anne,  Nasrettin Hoca, Şirin Dede… Gençlerin yaptığı kardan gelin, kardan teyze, kardan çocuk, kardan köpek, kardan kedi, kardan ayı, kardan at… Hımmm… Demek ki kardan her şey yapılırmış yaaa… Sadece ADAM değilmiş yani. Canlı, cansız her şey olabilirmiş meğer!?

Ne dersiniz? Ezberimiz bozuldu sanırım. Aynı yoldan gitmiyoruz artık, farklı ve çeşitli düşünce biçimleri geliştirebiliyoruz. Beyin fırtınası yapmayı öğrendik gibi! Yeni nesil hızlı, zeki, farklı diyoruz ya, doğru sanki!.. Şimdiki çocuklar harika. İndigo çocuk, dijital çocuk, y kuşağı diyorlar bunlara… Eğitim sistemimizdeki yapısalcı (inşacı) yaklaşım işe yarıyor bence.

Havuçtan burun da neymiş?

Değiştirin burunları, gözleri, kafaları. Patlıcan burun, biber burun olmaz mı? Neden entel gözlüğü takmasın kardan insanlarımız, kardan leyleğimiz, kardan martımız. Neden kömürden göz olsun sadece? Düşünün… Ne olabilir daha farklı, daha yeni, daha yararlı diye?

Çalıştırın kafaları. Patates, karpuz gibi dümdüz kalmasın beyinleriniz. Kırışsın, buruşsun; bağlansın bütün nöronlar birbirine. Sımsıkı dolansınlar, sinaptik bağlantılar yapsın beyin hücrelerimiz(nöronlar). Roma’yı yıkmasın Nöronlarınız; yeni Romalar, İstanbullar, Bağdatlar yapsın. Fırtınalar kopsun beynimizde, düşünsün, araştırsın, keşfetsin her şeyi. Çıksın artık düz yollardan, yeni yollar arasın. Bozsun ezberleri, şaşırtsın herkesi, yıksın paradigmaları. Değiştirsin bütün zihniyetleri.

Bankta oturan kardan sevgililer, kardan nineler, dedeler. İlle de kömürden olmasın; vida contalarından da, zeytinlerden, nazar boncuklarından da olsun GÖZLER.

Kardan her şey yapın ama kardan adamı da unutmayın!..

O da bizim NOSTALJİMİZ, DEĞERİMİZ, GELENEĞİMİZ olsun…

 

Hasan YÜKSEL

Müfettişler Derneği Y.K.Ü

 

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu haberi , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu oku , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu konusu , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu hakkında , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu manşeti , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu perde arkası , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu olayı , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu son dakika , Eğitimde Kardan Adam Ezberi Bozuldu mu

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com