31.01.2012 - 09:01
Okunma (1211)
Yorum (0)
Paylaş

Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM-

Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM-

 

DENENMİŞİ DENEMEK BAŞARISIZLIĞA MAHKUM OLMAKTIR

Her şeyi değiştirmek, bazen her şeyi birbirine karıştırmakla da sonuçlanabilir. Göreve geldiği günden bu yana üslup ve tavrında önemli farklar gözlemlenen Sayın Ömer Dinçer, Milli Eğitimde neredeyse her şeye el atmak ve her şeyi değiştirmek istiyor. Değişiklikler de ardı ardına geliyor. Bu kadar kısa bir sürede bırakın köklü değişiklik yapmayı, sorunların künhüne vakıf olmak da mümkün değildir. Her şeyi masa başında halledemezsiniz. Başka ülkelerin hazır reçeteleri çoğu defa işe yaramaz. Anketler, istatistikler, bir takım veriler kurumları istenilen hedefe götürmede her zaman işe yaramayabilir. 

 

Geçmişten devraldığımız her şeyi kötü diye kenara atamayız. Zaten bir kurum, ne kadar kötü olursa olsun her şeyinin kötü olması mümkün değildir. Kurumlar, kendilerine göre bir doğruya ulaşıncaya kadar birçok şeyi denerler. Deneme yanılma metoduna en fazla başvuran kurumun da Milli Eğitim olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Herkes Milli Eğitimin yazboz tahtası haline dönmesinden mustaripken bu derece hızlı ve ince eleyip sık dokumadan değişiklik yapmak biraz garip değil mi? Üstelik değiştirilmek istenen şeylerin bir kısmı da Ak Parti hükümetleri zamanında uygulamaya konulmuşken. Sanki Ak Parti iktidarının Milli Eğitim Bakanları birbirinin devamı değil de ay ayrı partilerin bakanlarıymış gibi bir izlenim oluşmakta zaman zaman.

Ak Parti iktidarı boyunca Okul Aile Birlikleriyle ilgili ikinci bir düzenlemeye imza atılmak üzere. Bilindiği gibi 2005 yılından önce okullarımızda üçlü bir yapı söz konusuydu: Bir tarafta okul idaresi, diğer tarafta Koruma Dernekleri, üçüncü bir yapı olarak da Okul Aile Birlikleri. Bu üç yapı çoğu defa birbiriyle çatışırdı. Bu çatışmadan da en çok zararı okul yani eğitim paydaşları görürdü. Bu üçlü yapıyla okulları daha fazla yıpratmak istemeyen zamanın yetkilileri, üçlü yapıyı tek çatı altında birleştirerek herkesin görev ve sorumluluk alanlarını belirledi. Getirilen veli tanımıyla birlikte veli olmayanların okulların başına musallat olmasının da önüne geçildi. Çıkarılan yönetmelik her kusurdan ari olmasa da geçmişte yaşanan olumsuzlukları büyük oranda ortadan kaldırmıştı.

Uygulamanın içinde olanlar yönetmelikle ilgili bazı değişiklikler beklerken tamamen 2005 öncesine dönülme riskiyle karşı karşıya kalınmıştır. Anlaşıldığı kadarıyla okul yönetimleri etkisiz eleman konumuna düşürülecektir. Tabir caizse yetki bütünüyle velilerin eline geçecek, okul yöneticileri de onlara boyun eğer hale gelecektir. Değişiklikten murat bu olmasa da, olacak olan budur.

Ne tarafından bakarsanız bakın getirilmek istenen değişikliği olumlu bulmak mümkün değildir. Bir defa veliler profesyonel manada eğitimden anlamazlar. Eğitimde önceliklerin ne olduğunu bilmezler. Çoğu yerde okula mesai harcayıp okulun her şeyiyle ilgilenecek veli bulmak mümkün değildir. Haftada bir iki defa okula uğramakla okulun hangi sorununu çözebilirsiniz? Böyle bir yetki verilmesi; Aile Birliklerine birçok fırsatçının, tüccarın doluşmasına yol açabilir. Veliler işi öğreninceye kadar olan okula olur, arada öğrenci de öğretmen de heba olur gider. Yapılmak istenen değişiklikle, okulların ihtiyaçlarını giderme noktasında veli dışında bir kaynak gösterilmeyecekse, velilerden oluşacak Aile Birliklerinin, okul yönetiminin yardımı olmadan istenen miktarda girdi sağlaması mümkün değildir. İşler fiilen okul yönetiminin desteğiyle yürüyecekse fonksiyonu olmayacak bir değişikliği yapmanın lüzumu var mıdır?

Kamuoyuna yansıyan bilgiler doğruysa yeni yönetmelikle birlikte okullar kısa sürede bir kaosun içine sürüklenecektir. Denenmişi denemek başarısızlığa davetiye çıkarmaktır. Yol yakınken bir yanlıştan dönülmeli, konu masaya yatırılmalı, eğitim camiasında tartışılmalı, bir mutabakata varılarak değişiklik yapılmalıdır. Mevzuatta yapılacak her türlü değişiklikte ilgili kurumların görüşüne başvurulması her açıdan yararlıdır. İstediğim zaman görüş alırım, istemediğim zaman da bildiğimi okurum yanlışına düşülmemelidir.

 

 

Erol ERMİŞ

          Eğitim-Bir-Sen

          İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı

 

Keyword : Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- haberi , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- oku , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- konusu , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- hakkında , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- manşeti , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- perde arkası , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- olayı , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM- son dakika , Okul Yöneticileri Etkisiz Hale Getirilecek -YORUM-

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com