30.01.2012 - 08:37
Okunma (1223)
Yorum (0)
Paylaş

Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı

Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı

 

Petkim'in Yönetim Kurulu üyesi ve Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, yerli otomobille ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

 

50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle en büyük hammadde üreticilerinden biri olan Petkim'in Yönetim Kurulu üyesi ve Socar Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, yerli otomobille ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye'nin artan enerji ihtiyacı için 2023'e kadar 5 Petkim kurması gerektiğini belirten Yavuz, "Asıl babayiğit ikinci, üçüncü Petkim'i kurar." dedi.

 

Yerli otomobil üretimiyle ilgili süreç devam ederken, Türk sanayisinin en büyük hammadde üreticilerinden biri konumundaki Petkim'den önemli uyarılar geldi. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (Socar) Türkiye Başkanı ve CEO'su, Petkim'in de Yönetim Kurulu üyesi olan Kenan Yavuz, Zaman'a yaptığı açıklamada, yerli otonun 'olmazsa olmazları'nı sıraladı. Bu konuda birkaç PETKİM'e ihtiyaç olduğunu söyleyen Yavuz şu görüşleri dile getirdi: "Sanayide petrokimya-rafineri ile demir-çelik gibi iki temel girdi var. Bu ikisinde yoksanız, yerli otoyu yapamazsınız. Sacı, motoru burada üretmezseniz, elektronik aksamları, cam sileceğini üretmezseniz, Türk yan sanayiine fayda sağlamazsanız adını Ali koymakla otomobil yerli olmaz."

 

Başbakan Tayyip Erdo-ğan'ın TÜSİAD toplantısındaki "Bütün babalar burada, artık şu yerli otomobil işini halledin." sözüyle gündeme gelen "Yerli otomobili yapacak babayiğit kim?" tartışmalarına atıfta bulunan Kenan Yavuz, "Asıl babayiğit ikinci, üçüncü Petkim'i kurar." ifadesini kullandı. Yeni Petkim'lerin hem otomobilin gerçek anlamda yerliliği hem de Türkiye'nin geleceği için daha fazla önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, hem yerli otomobil hem de Türkiye'nin artan enerji ihtiyacı için 2023 yılına kadar 5 Petkim'e ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Zaman'a konuşan Socar Türkiye Başkanı ve CEO'su Yavuz, Türkiye sınırları içinde üretim yapan herkesin, isterse rakip olsun baş tacı olduğunu söyledi. "Ama getir sat, git yat. 10 kişi çalıştır, milyarlarca dolar ciro elde et. Canının istediği zaman gel, sonra git. Bu ancak haksız rekabettir. Serbest rekabete evet, ama rekabette önce adalet olması lazım. Ben 2 bin 500 insanla gece gündüz çalışıp 2,5 milyar dolar ciro yapıyorum. Elin adamı 10 adamla yapıyor bunu. Bu haksız rekabettir." diyen Yavuz, iki hafta içinde açıklanması beklenen yeni teşvik politikasının bu anlamda önemli olduğunu vurguladı. Şu ana kadar Türkiye tarihinde açıklanan tüm teşviklerin yatırım sonrası dönemi desteklediğine, yeni teşviklerin ise ilk kez yatırım dönemini destekleyeceğine dikkat çeken Yavuz, "Türkiye'yi taşeron ekonomiye dönüştürmek isteyenler var. Ama Türkiye'yi üreten ekonomiye dönüştürmek için gayret edenler de var. Faiz ve ithalat lobisi ise bu anlamda epey arzulu. Bunları çok iyi deşifre etmek lazım. Çünkü yeni teşvik politikası Türkiye'yi üreten bir ekonomiye dönüştürecek." diye konuştu. Yeni teşvik politikasına aktif destek verdiklerini bildiren Yavuz'un verdiği bilgiye göre, stratejik olarak 6 sektör tanımlandı. En başında da kimya sanayii geliyor. Çünkü cari açığın yüzde 20'sine karşılık gelen 15 milyar dolarlık kısmı, rafinaj ve petrokimya ürünlerinin ithalatından kaynaklanıyor. Petkim, yatırımlarla bu pazara ilaç olacak. Şu an yüzde 90 olan ithal girdi oranını da 2015'e kadar yapacakları 5 milyar dolarlık rafineri, 1,5 milyar dolarlık enerji santrali, 400 milyon dolarlık liman, 450 milyon dolarlık lojistik ve dağıtım destekli yatırımlarla ciddi şekilde düşüreceklerini anlatan Yavuz, şunları aktardı: "Etilen kapasitesini de yüzde 13 artıracak 90 milyon dolarlık projemiz 2014'te bitecek. Tekstilin hammaddesini üreten fabrikamızda yüzde 50 kapasite artışı devam ediyor. Türkiye'nin üretmediği otomotiv hammaddesi yatırımımıza başladık. Bunların hepsi 8 milyar dolarlık ilk faz yatırımlarımız içinde." Yavuz, ham petrolden nihai ürüne kadarki tüm prosesi bu ilk faz yatırımları ile sağladıktan sonra ana petrokimya gövdesini büyütecek ikinci faz yatırımlara başlayacaklarını dile getirdi.

 

Başkentgaz'la ilgilenmiyoruz, İGDAŞ ihalesini bekliyoruz

 

Socar Türkiye Başkanı Yavuz, 2011'in ikinci yarısının çok iyi geçmediğini, bunda petrol fiyatlarının, Arap Baharı, İran ambargosu gibi nedenlerle artmasına karşın pazarların daralması sebebiyle ürün fiyatlarındaki düşüşün etkisi bulunduğunu dile getirdi. Yavuz, kâr marjlarının bu anlamda olumsuz etkilendiğini aktardı. Geçen hafta aldıkları yönetim kurulu kararı ile 2011 finansal sonuçları doğrultusunda kanunun izin verdiği en yüksek temettüyü (kâr payı) dağıtacaklarını açıkladı. Şu an için elektrik dağıtım ihaleleri ve Başkentgaz ile ilgilenmediklerini duyuran Kenan Yavuz, İGDAŞ ihalesine çıkıldığı takdirde bu ihaleye girebileceklerini açıkladı. 25 megavatlık rüzgâr santralinin temelini atıp bir senede bitireceklerini aktaran Yavuz, "Güneş enerjisi ile ilgili de pilot çalışmamız devam ediyor." dedi.

 

Azeriler, Ermeni konusunda Türklerden beş kat daha hassas

 

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (Socar) Türkiye Başkanı ve CEO'su Kenan Yavuz, Fransa Parlamentosu'nun onayladığı sözde Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasa tasarısına Azerbaycan'ın sessiz kaldığına ilişkin çıkan haberleri "bilgi eksikliği"ne bağladı. "Ermeni diasporasının Türklerle ilgili iddiaları 100 yıl öncesine dayanırken, şu an Azeriler Ermeni zulmünü fiilen yaşıyor. Karabağ işgal altında. 1 milyon Azeri vatandaşı Karabağ'dan göç ederek Bakü'de yaşamak zorunda bırakılmış." diyen Yavuz, Azerilerin Ermeni yasa tasarısı hakkında Türklerden 5 kat daha hassas olduğunu söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı'nın Fransa'daki yasa tasarısı ile ilgili bu sebeple açıklama yaptığını, Azeri meclisindeki tüm milletvekillerinin imzası ile 2 günlük özel oturum gerçekleştirildiğini belirten Yavuz, "Fransa'nın Bakü büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve tasarının geçmesi halinde Azerbaycan-Fransa ilişkilerinin büyük yara alacağı iletildi. Ardından Fransa'daki Azerbaycan büyükelçisine Türk büyükelçisi ile birlikte hareket etmesi talimatı verildi." şeklinde konuştu.

Keyword : Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı haberi , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı oku , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı konusu , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı hakkında , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı manşeti , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı perde arkası , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı olayı , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı son dakika , Yerli Otomobil Öncesi Petkimden Uyarı

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com