29.01.2012 - 18:20
Okunma (1223)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir

Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Şubat 2012 öğretmen atama kılavuzunu yayınlamıştır. Ancak söz konusu kılavuzun bazı maddeleri, 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri ile çelişmektedir.

652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 37. maddesinin 3 ve 4’üncü fıkralarında, “(3) Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yaz tatillerinde yapılır.

 

 (4) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir” hükümleri yer almaktadır.

 

Diğer taraftan, yönetmeliğin 14. maddesinde, açıktan ve kurumlar arası yeniden atama, 15. maddesinde ise açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama çeşitlerine yer verilmiştir. Ancak, Şubat 2012 Öğretmen Atama Kılavuzunun Genel Açıklamalar başlığı altında yer alan 2.12 sırasında, “Kamu kurum ve kuruluşlarında hâlen asıl devlet memuru olarak görev yapanlar ile bu görevden “adaylığı kaldırıldıktan sonra” ayrılmış olanlar, istemeleri hâlinde geçerli olan KPSSP10 sonucuna göre ilk atama (Kılavuz 4.1.) çeşidiyle başvuru yapabileceklerdir” denilmek suretiyle yönetmeliğin 14 ve 15’inci maddeleri kapsamında öngörülen atama çeşitlerine yer verilmemiş, sadece ilk atama yoluyla öğretmen alınacağı belirtilmiştir. Kılavuzda yer alan bu hüküm, kılavuzdan daha üst bir hukuk normu olan yönetmeliğe aykırıdır. Bakanlık, yönetmelikle verilen bir hakkı kılavuz ile öğretmen adaylarının elinden almış, onlara sadece KPSS sonuçlarına dayalı olarak atanabilecekleri imkanı tanımış, hizmet puanı ve hizmet süresine dayalı olarak atanmalarına ise imkan vermemiştir.

 

Yönetmeliğin 35, 36, 37 ve 38’inci maddelerinde ise, özür durumuna bağlı yer değiştirmelere yer verilmiştir. Ancak 2012 Öğretmen Atama Kılavuzunun Genel Açıklamalar başlığı altında yer alan 2.11 sırasında, “Öğretmen olarak atananlar, atandıkları yerde adaylık süresi dâhil en az dört yıl çalıştıktan sonra yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir” denilerek, yönetmeliğin özür durumuna bağlı yer değiştirmelere ilişkin hükümleri hiçe sayılmış, Bakanlık kadrolarına öğretmen olarak atanan bir adayın atandıktan sonra 4 yıl boyunca yer değiştirme isteğinde bulunamayacağı belirtilmiştir. Kılavuzda yer alan bu hüküm de, kılavuzdan daha üst bir hukuk normu olan yönetmeliğe aykırı bir hükümdür. Bakanlık, yönetmelikle verilen bir hakkı kılavuz ile öğretmen adaylarının elinden almış, onları 4 yıl boyunca atandıkları yere mahkûm etme yoluna gitmiştir. Oysa yönetmelikte böyle bir sınırlama yer almamaktadır.

 

Bu, keyfi uygulama niteliğindedir. Kılavuzda yer alan ve yönetmeliğe aykırı olan bu hükümler düzeltilmelidir. Aksi takdirde bu tutumun, telafisi güç zararlar doğuracağı açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazı göndererek, öğretmen atama kılavuzunda yer alan yönetmeliğe aykırı iki hükmün düzeltilmesini istedik

Keyword : Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir haberi , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir oku , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir konusu , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir hakkında , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir manşeti , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir perde arkası , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir olayı , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir son dakika , Eğitim Bir-Sen: Öğretmen Atama Kılavuzunda Yönetmeliğe Aykırı Hükümler Düzeltilmelidir

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com