29.01.2012 - 10:35
Okunma (1158)
Yorum (0)
Paylaş

Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı

Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin düzenlediği 'Dijital Çağda Eğitimde Fırsatlar ve Sorumluluklarımız' konulu 11. Geleneksel Sempozyum, Sheraton Otel'de başladı.

 

 

 

Sempozyuma katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, açılışta yaptığı konuşmada, göreve geldikleri günden beri özel okulların desteklenmesi ve özel sektörün finansal gücünün eğitime aktarılmasına önem verdiklerini belirtti. Bakan Dinçer, her yıl düzenlenen bu sempozyumlarda eğitimin farklı sorunlarının mercek altına alındığını, bu tartışmalardan da rehberlik edecek sonuçlar doğduğunu belirtti.

 

 

 

Bakan Dinçer, sempozyumun ana temasının şubat ayında pilot olarak uygulanacak FATİH Projesi ile örtüşmesinin hoş bir sürpriz olduğunu ifade ederek, ''bilişim çağı, bilgi çağı, dijital çağ'' gibi kavramlarla ifade edilen dünyanın yönelimlerini bilişim teknolojilerinin oluşturduğunu söyledi. Bilgisayarın öneminin giderek artacağını vurgulayan Bakan Dinçer, bilişim çağının becerilerini kazanmanın çocuklar için olduğu kadar yetişkinler için de önemli olduğunu belirtti. Bakan Dinçer, ''Tüm dünyanın yeni işler, beceriler konusu üzerine yoğunlaştığı, hayat boyu öğrenmeye önem verdiği bir ortamda çok katı ve statik eğitim sistemi içerisinde kalmanın o toplumu uluslararası rekabet alanında nerede tutacağına dair tartışmaları sizlere bırakıyorum'' diye konuştu.

 

 

 

Hayat tarzında yaşanan değişimlerden örnekler veren Bakan Dinçer, daha önce film izlemek için sinemalara gidildiğini ama artık film izlemek için bilgisayarlardan yararlanıldığını belirtti.  Bakan Dinçer, şunları kaydetti: ''Müzik dinlemek için eskiden müzik hollere, türkü evlerine gitmek zorundaydınız. Daha sonra radyoda dinlemeye başladınız, ardından bilgisayarlarda dinliyorsunuz. internet'de istediğiniz müziğe bir kaç saniyede ulaşıyorsunuz. Eş dostlarınızla sohbet etme ihtiyacındaysanız birbirinizin evine giderdiniz ama şimdi önce telefonla görüşmeye, bilgisayarla konuşmaya başladınız. Mesela futbol oynamak için sahaya çıkmak durumundaydınız. Bugün bilgisayardan oynayabilirsiniz.'' Bilgi teknolojilerini kullanmak için yatırımlar yapmaya çabaladıklarını belirten Bakan Dinçer, okullara halen bilgisayarlar gönderildiğini belirtti.

 

 

 

''Zenginleştirilmiş kitap çalışmaları sürüyor''

 

 

 

FATİH Projesi'nin şubat ayında pilot uygulamasının başlanacağını, dört yıllık süre içinde öğrencilerin bilgisayarlara kavuşacağını, bilgisayar okur yazarı haline geleceklerini söyledi. Proje kapsamında kullanılacak akıllı tahtanın Türkiye'ye özgü olduğunu ifade eden Bakan Dinçer, akıllı tahtada geleneksel yöntemlerin de mevcut olduğunu ifade etti. Dağıtılacak tablet bilgisayarların e-içeriklerinin hazırlanmasının önemine değinen Bakan Dinçer, ''Önümüzdeki eylül ayına kadar kitapların zenginleştirilmesi amacıyla 10. 11. ve 12. sınıflar için de çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.

 

Bilgi teknolojilerinin fırsatlarını değerlendirirken olumsuz etkilerine karşılık da tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Bakan Dinçer, maddi gelişim ile manevi gelişim arasındaki mesafenin açılmamasına önem gösterilmesi gerektiğini kaydetti. FATİH Projesi'ne yönelik özel okulların tespitlerinden faydalanacaklarını ifade eden Bakan Dinçer, ''Göreve geldiğimizden beri özel okulların desteklenmesi ve özel sektörün finansal gücünün eğitime aktarılması önem verdiğimiz konulardan birisidir. Ancak bu hususta kayda değer bir artış yaşayamadık ve özel sektörün örgün eğitim içindeki payı yaklaşık yüzde 3'tür'' diye konuştu. Özel okullarda 494 bin 887 öğrenci olduğunu ve son 9 yılda bu sayının yüzde 124 arttığını ifade eden Bakan Dinçer, bu durumun resmi okullardaki artışla değerlendirildiğinde önemli olduğunu kaydetti. Özel okullarda yaklaşık 60 bin öğretmenin görev yaptığını belirten Bakan Dinçer, özel okulların öğretmen istihdamına yaptıkları katkılara dikkati çekti. Son yıllarda özel okullarda öğrenci sayısının artırılması için girişimlerde bulunduklarını anımsatan Bakan Dinçer, ''Maalesef değişik sebeplerle bu girişimler netice vermedi. Ancak özel sektörün eğitime teşvik edilmesi ile ilgili çalışmalarımıza son vermiş değiliz. Bu konuyla ilgili çalışmalara devam ediyoruz. Özel öğretimin payının artırılmasına yönelik çalışmalar önümüzdeki süreçte daha da hızla devam edecek. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile özel öğretimin teşviki ile ilgili devam edecek'' diye konuştu.

 

 

 

''Eğitimde özel sektörün payı artacak''

 

 

 

Özellikle eğitimde özel sektörün payını artırmak ve Türkiye'deki eğitimin alt yapısının gelişmesi için uygulamaya koyacakları iki farklı yöntem olduğunu belirten Bakan Dinçer, şöyle devam etti: ''Onlardan bir tanesi özellikle okul kiralama yöntemi olarak isimlendirdiğimiz bir yöntem olacak. Özellikle büyük şehirlerde kamulaştırma bedellerini ödeyemediğimiz için veya bir takım miras problemleri olması sebebiyle birçok arsamız boş olduğu halde eğitim yatırımı yapamıyoruz. Bu tip yerlerde arsa sahiplerinin veya o arsaya bedelini ödeyerek okul yapmayı düşünecek sermaye sahiplerinin o binaların yerlerine okullar yapmalarına izin veren ve bize kiralamalarına imkan veren bir çalışma yürütüyoruz. Diğer bir yöntem ise kamu özel ortaklığı yöntemi. Belirli il veya ilçelerde oranın eğitim sorununu çözebilmek için oralardaki arsaların yine ilgili yatırım sahibine devrederek okullar yapıldığı hizmetlerin sunulduğu kamu özel ortaklığı yöntemi. Şu ana kadar kullandığımız mevcut devletin kendi bütçesinden kaynak ayırarak yatırım yapması, hayırseverlerimizin bize verdikleri desteklere ilave olarak kiralama yöntemini ve kamu özel ortaklığı uygulamalarını eğitim sistemindeki yeni yöntemler olarak yakında sizlere duyuracağız.''

 

 

 

Özel sektörün tüm eğitim sistemi içindeki payının artırılması amacıyla yeni teşvikler için hazırlık yaptıklarını bildiren Bakan Dinçer, bu konu ile ilgili olarak sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yapıldığını söyledi. Bakanlığın yeniden yapılandırma çalışmalarına değinen Bakan Dinçer, bakanlığın eskisine göre daha esnek ve etkili bir yönetim yapısına kavuştuğunu kaydetti. Bakan Dinçer, ''İki yıl sonra teknolojiyi en iyi kullanan, sizin de tanıyamayacağınız bir bakanlık olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz'' dedi.

 

 

 

İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, sempozyumun sonucunda yararlı eğitim alanında önemli sonuçlar elde edileceğini söyledi.Türkiye genelinde özel okulların okullaşma oranının yüzde 2.79 olduğunu belirten Totuk, İzmir'de ise bu oranın yüzde 4.56 olduğunu kaydetti.

 

 

 

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, üç gün sürecek sempozyumda farklı fikirlerin tartışılacağını söyledi. Dijital çağda oyunun kurallarını yeniden tanımlandığını ifade eden Gülan, eğitim modellerinin değiştiğini belirtti. Öğrenme biçimlerinin önem kazandığını belirten Gülan, sosyal medyanın giderek kazandığı öneme işaret etti. FATİH Projesi'ni yakından izlediklerini belirten Gülan, bu sempozyumda bu konunun artı ve eksi yönleriyle masaya yatırılacağını kaydetti.Yurt dışında katıldıkları toplantılarda herkesin FATİH Projesi'ni sorduğunu belirten Gülan, bu projenin biraz da kıskanıldığını belirtti.

Keyword : Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı haberi , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı oku , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı konusu , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı hakkında , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı manşeti , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı perde arkası , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı olayı , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı son dakika , Diğital Çağda Eğitim Sempozyumu Başladı

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com