24.03.2013 - 05:46
Okunma (5826)
Yorum (0)
Paylaş

Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor

Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor

 

Konu itibarıyla stratejik açıdan iki gelişme birbirinden farklı gözükse de, konuyu bilen uzmanlar, zamanlamalar bakımından ve bölge dinamiği açısından birbiriyle ilişkisine dikkat çekiyor. Bu iki gelişmenin ekonomi ve piyasalara yansımalarının nasıl olacağı sorusuna cevapların yavaş yavaş gelmeye başladığı gözleniyor.

Öncelikle daha birkaç hafta önce ‘Mevcut durumda Türkiye’nin not artış ihtimali çok az’ diyen kredi derecelendirme kuruluşları, bu iki gelişme üzerine tam tersi açıklamalar yapmaya başladılar bile. 30 yıldır ekonomiye ağır baskılar yapan terörde son günlerdeki yaşananlar Türkiye için yeni bir sürecin başladığını gösteriyor. İsrail’in tavır değiştirerek özür dilemesi ise hem bölgede dengelerin yeniden değişmesine sebep olacak hem de muhtemel askerî kargaşanın önüne geçecek. Sonuç olarak küresel ekonomilerde yaşanan hassas ve sancılı bir dönemde Türkiye’nin nispeten güçlü konumu ve kredibilitesini daha da fazla yükseltecek önemli bir engel aşılmış olacak. Bu durumun piyasalara yansımaları açısından bakıldığında, yaz aylarına doğru not artışı beklentilerini daha da kuvvetlendirdiği söylenebilir.

Avrupa’nın problemleri bitmek bilmiyor. Yunanistan’ın verdiği zararların ardından şimdi de Güney Kıbrıs bankalarındaki malum gelişmeler, çatırdamaların adım adım tüm sorunlu bölgelere kaydığını gösteriyor. Kurtarma formülleri konusundaki anlaşmazlık adeta kördöğüşüne döndü. Tüm bu gelişmeler, Avrupa’nın güvenilir olmadığı konusunda yeni bir uyarı oldu. Siyasi açıdan belirsizliklerle dolu AB’nin tek bir devlet olamaması ve yönetilmesi mümkün olmayışı, para biriminin de güven vermekten uzak olduğunu gösteriyor.

Türkiye’ye döndüğümüzde, önümüzdeki hafta iki kritik gelişme olduğunu görüyoruz. Bunlarda biri Merkez Bankası toplantısı. Salı günü yapılacak toplantıda zorunlu karşılık oranları artırılabilir, görüşü hakim. Son günlerde tahvil fiyatlarında yükselişler var ve dolar lira karşısına zorunlu karşılık oranları artışından dolayı yükselişe geçmiş durumda. Bu haftaki toplantı sonrasında yapılacak açıklamalar, doların lira karşısında değer kazanmasına yol açabilir. Öte yandan şubat ayı dış ticaret açığı verileri diğer önemli bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin bu sene not artışını hak edebilmesi için açıkları olabildiğince dengelemesi ve ihracatın ithalatı karşılama oranını yükseltmesi gerekiyor.

Borsa endeksi göstergeleri, kısa vadeli yönü tam aşağı kesmek üzere iken pozitif bir ayrışma yaşadı. Ancak her zaman olumlu açıklamalarla birebir bir trend izlenmeyebilir de. Bu sebeple endeksin yukarı hareket edebilmesi için 84 bin puanın aşılması, ralli yapabilmesi için 87 bin puanı geçmesi gerekir. Olumlu politik gelişmelere rağmen bunun olması için henüz süreye ihtiyaç olduğu görüşündeyim. Ancak aşağı düşüşlerde 80-76 bin aralığı fırsat alımlarını beraberinde getirecektir.

Konsolide bilançolar sonrasında şirketlerin genel kurullarda verecekleri temettüler (kâr payı) endekste geçici düşüşler yaşatabilir. Yabancı yatırımcılar 2011 sonbaharından bu yana Türkiye’de güçlü şirketlerde pozisyon aldılar ve bu süreç halen devam ediyor. Yükselişin genele yayılmamasının ardında, Borsa’ya giren paranın sınırlı sayıda şirketi kapması yatıyor. 2012’de olduğu gibi üç aydır Borsa’nın önceki yıllara göre çok farklı bir seyir izlediği, adeta zihin değişikliği yaptığı gözleniyor. Artık hisseler birbirinden iyice ayrışmış durumda. Yabancıların alım yaptığı hisseler daha dikkatli bir şekilde izleniyor. Önerileri daha fazla dikkate alınıyor. 2007-2009 yıllarında ise yabancı yatırımcıların olduğu hisselerden kaçış vardı. Bu durumun ortadan kalkmasında güçlü Türk şirketlerinin stratejik öneminin artması yatıyor. Bölgede ters yönde gelişmeler yaşanmazsa rüzgâr Türkiye’den yana esmeye devam ediyor.

Altın, petrol ve parite tehlike arz etmiyor

ABD Merkez Bankası’nın (FED) 20 Mart’taki toplantısında değişen bir şey olmadı. En azından açıklanan ekonomik verilere ve ABD borsalarındaki yükselişlere rağmen FED parasal genişlemenin devam edeceği sinyalini sürdürerek para piyasalarında muhtemel şokların önüne geçti. Zira Güney Kıbrıs’taki bankacılık krizi sonrası Amerika  bu kararı almasa veya farklı bir sinyal verse parite bir anda 1.20 hedefine doğru sert bir seyir izleyebilirdi. ABD Merkez Bankası işsizlik oranı ve istihdam piyasasındaki iyileşmenin henüz yeterli olmadığına işaret ederken, hisse senedi piyasalarındaki yükselişlerin şu anda kararlarını almada etkili olmadığını kaydetti. Açıkçası mevcut politikalardan henüz vazgeçilmeyeceği ve parasal genişleme ve tahvil alım programının zararlarından çok faydalı olduğu konusunda genel bir mutabakat söz konusu. Bu kararlar sonrası parite 1.30 seviyelerini test etti. Güney Kıbrıs ile ilgili gelişmeler paritenin yükselişini engelliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri gevşetebileceği yönündeki görüşler parite üzerinde önümüzdeki günlerde baskı unsuru olarak görülüyor. Altın ise 1.570 dolar/ons seviyelerinde güçlenerek yeniden 1.615 doları gördü.1.620 dolar geçilmediği sürece yeni bir yükseliş dalgası zor gözükürken, FED kararları sonrası bu noktanın zorlanabileceği tahmin ediliyor. Petrol ise sakin seyirle şimdilik istenilen seviyelerde ama bilinen bir gerçek yaz aylarına doğru fiyatların yükselişe geçtiği bir emtia olması. Dolayısıyla şimdilik 105-118 dolar aralığında dalgalanmaya devam edecek bir görüntü veriyor. Açıkçası altın, parite ve petrolün şu anki seviyeleri, ekonomiler için bir tehlikeye işaret etmiyor, dengeyi yansıtıyor. Ancak, yine de küresel ekonomik büyüme 2013’te zorlanıyor. FED kararlarının daha ne kadar bu durumu idare edebileceği şüpheli....

 

 

Keyword : Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor haberi , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor oku , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor konusu , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor hakkında , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor manşeti , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor perde arkası , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor olayı , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor son dakika , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com