27.01.2013 - 08:31
Okunma (1287)
Yorum (0)
Paylaş

Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor

Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor

 

Mayınlı bölgelerde çıkarılabilir petrol ve doğalgaz rezervleri saptandı.

 

 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, yaptığı  açıklamada, yaklaşık 60 yıl önce Suriye sınırına ''güvenlik'' gerekçesiyle yerleştirilen mayınların temizlenmesi görevinin Milli  Savunma Bakanlığı'nca yürütüldüğünü hatırlattı.

 

Samanyoluhaber'in haberine göre; temizleme çalışmalarının kısımlar halinde devam ettiğini ifade eden  Karahocagil, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle bu sürecin zaman zaman  sekteye uğradığını söyledi.

 

Karahocagil, idare olarak mayından temizlenecek alanların işletmesine  ilişkin bazı modeller üzerinde çalıştıklarını belirterek, şunları  kaydetti:

 

''Biz idare olarak üzerimize düşen görevi tekrar gözden geçirdik ve  mayından temizlenen arazilerin nasıl kullanılacağını, hangi modelle  işletilebileceğini, buradaki değerlerin ne olduğunu, mevcut duruma göre  nasıl bir gelecek çizeceğimizi değerlendirdik. Daha sonra Alt Bölge  Hazırlama projesi kararı aldık. Bu hazırlığımız kapsamında da Harran  Üniversitesi ve diğer bazı üniversitelerde yer alan uzman bir ekiple  çalışma yürüttük. Enteresan olan Suriye sıkıntısı başlamadan bu hazırlık  çalışmalarını tamamlamamız oldu. Böylelikle alt bölge hazırlama  çalışmasında sıkıntı yaşamıyoruz.''

 

"MAYINLI BÖLGEDE PETROL VE DOĞALGAZ VAR"

 

Söz konusu yürütülen ''Alt Bölge Hazırlama'' çalışmalarından umutlu olduğuna dikkati çeken Karahocagil, şöyle devam etti:

 

''Bu alanlarda enerji için kullanılacak sahalar var, ciddi doğal ve  kültürel miraslar var. Hem petrol hemdoğal gaz üretimi yapılabilecek  yerler var. Hemen hemen mayınlı arazilerdeki tüm bulgular dikkate  alınarak bu arazilerin işletilmesine dair bir yöntem hazırlanıyor.  İnşallah kısa zaman içinde bu konuyu kamuoyuna duyuracağız.''

 

"MAYINLI ARAZİLERİN POTANSİYELİ ÇOK GÜÇLÜ"

 

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Alt Bölge Hazırlama  Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da Suriye ile Türkiye arasındaki  mayınlı arazilerde ciddi toprak potansiyelinin bulunduğunu belirtti.

 

Söz konusu arazinin 1950'li yıllarda ''güvenlik'' amacıyla mayınlandığını  ve aradan geçen sürede kullanılmadığını anlatan Prof. Dr.  Çullu, ''Yaklaşık 300-400 metre eninde, 700 kilometre uzunluğunda bir  alan var. İçerisinde tarım potansiyeli çok yüksek olan alanlar,  arkeolojik ve endemik bitki türlerinin yetişebileceği alanların yanı  sıra ekonomik değeri çok yüksek bölgeler var'' dedi.

 

MAYINLI ALAN TARANDI, SANAL ORTAMA AKTARILDI

 

Prof. Dr. Çullu, alandaki çalışmalarını tamamladıklarını bildirerek, şunları kaydetti:

 

''Tüm alanı gezdik, Suriye'deki olaylar çıkmadan önce tüm sınır boyunca  Genelkurmay'ın izniyle tüm araziyi gezerek incelemelerimizi yaptık.  Arkeolojik ve diğer tüm değerleri coğrafi bilgi sistemini ve uzaktan  algılama teknolojilerini kullanarak sanal ortama aktardık. Şu anda  bunların inceliyoruz. Çok güzel sonuçlar çıktı. Önümüzdeki ay sonunda  projeyi sonuçlandırıyoruz. Tarımsal, arkeolojik değerler ortaya konuldu.  Bir takım endemik bitkiler açığa çıktı.''

 

Tespit edilen alanların kendine özgü özelliğine göre işletmesine yönelik  Kalkınma Bakanlığı'na da çeşitli işletme modelleri sunduklarını anlatan  Prof. Dr. Çullu, söz konusu alanlarda izlenecek politikaların ise daha  sonra devlet tarafından belirleneceğini sözlerine ekledi.

Keyword : Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor haberi , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor oku , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor konusu , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor hakkında , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor manşeti , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor perde arkası , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor olayı , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor son dakika , Türkiye-Suriye Sınırında Servet Yatıyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com