18.12.2012 - 19:59
Okunma (3738)
Yorum (0)
Paylaş

Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri

Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri

 

 

Kış aylarında günlerin kısalması ve gecelerin uzaması ile gece beslenmesi önemli bir boyut kazanır.

 

Kış aylarında günlerin kısalması ve gecelerin uzaması ile gece beslenmesi önemli bir boyut kazanır. Kışın hayatımızın düzenli olması kilo vermemizi ve sağlıklı kilomuzu korumamızı kolaylaştırırken, hareketin azalması ve gecelerin uzaması ile birlikte yemek yemeye ayrılan sürenin artması da kilo almamızı kolaylaştırabilir.

 

Uzun kış gecelerinde evde televizyon karşısında geçirdiğimiz saatlerde bir şeyler yeme ihtiyacı dayanılmaz bir istek oluşturabilir. Bu durumda tamamen kendimizi kısıtlayıp saat 6’ dan veya 7’den sonra bir şey yemem diyerek, sınırlı, sıkıntılı ve keyifsiz bir gece geçirebileceğimiz gibi tamamen işi oluruna bırakıp ne istersek onu yiyerek de özgür; ama suçlu bir gece de geçirebiliriz. Bu iki uç arasında bir biri ardına kış günleri, geceleri gelir, geçer… Yaz geldiğinde bir de bakmışız durum perişan. Kışın kıyafetler altında sakladığımız kilolar su yüzüne çıkmış, göz önüne serilmiştir.

 

Yazın iyi gelmesi, kışın sağlıklı ve huzurlu geçmesi için beslenmemizi çok iyi yönetmeliyiz. Hem yemek yemekten keyif almalı hem de vücudumuz sağlıklı tutmalıyız. Damak tadımıza da sağlığımıza da hitap edecek şekilde beslenmeliyiz.

“Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur”  atasözümüz misali beslenmemizde de gecenin rengi sabah ve gündüz ki beslenme şeklimizden belli olur. Eğer günü çok yoğun ve hiç bir şey yemeden veya kontrolsüz atıştırmalarla geçirdiysek, akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde açlığımızı ve yorgunluğumuzu gidermek için var gücümüzle ve iştahımızla hızlı bir şekilde yemek yiyip enerji dopingi beklentisine girebiliriz. Ve yedikçe yağ depolarına yeni rezervler ilave ederiz. Kilo almak kaçınılmaz olur.

 

 

Geceyi aklı başında bir beslenme sistemi ile geçirmek için, bütün günü iyi geçirmeliyiz.

 

-              Sabah uyanınca 1 saat içinde enerji alarak güne başlamalıyız.

-              Sabah kahvaltıdan önce 1 su bardağı kadar ılık su içmek arkasından bir miktar daha soğuk su içmek sindirim sistemimizin düzgün çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin düzgün çalışması da kilo kontrolünü kolaylaştırdığı gibi sağlığımızı da korur.

-              Sabah kahvaltısında karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli bir menü oluşturmalıyız. Sabahtan itibaren tek yönlü beslenme iştah kontrolünü zorlaştırdığı gibi metabolizma hızımızı da düşürür. Kilo almamızı kolaylaştırır.

-              Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu,  süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız. Yemekten sonra yemeğin üzerine tatlı ihtiyacını karşılamak, damak tadımızı tatlandırmak ve ayrıca yemeğin besin değerini arttırmak için taze meyve yemeliyiz.

-              Sabah, öğlen ve akşam yemek aralarında küçük atıştırmalar yapmak gece iştahınızın aşırı olmasını engeller. Bu atıştırmalara örnek; süt, ayran, ceviz, badem, fındık, peynir ekmek gibi alternatifler olabilir. Böylece kan şeker dengesini, iştahınızı ve metabolizma hızınızı sağlam tutmuş olursunuz.

-              Gece evinizde artık dinlenme saatleri başladığında bol suyunuz yanınızda olmalı ve yudum yudum keyifle su içmeye özen göstermelisiniz.

-              Gece atıştırmalarında da her zaman olduğu gibi yavaş yemeye ve lezzete odaklanmaya dikkat etmelisiniz.

-              Akşam yemekten sonra karbonhidrat, protein, yağ açısından dengeli atıştırmalar yapmalısınız. Tek yönlü ve aynı yiyecek grubundan bol miktarda tüketmekten kaçınmalısınız.

 

Gece atıştırmaları örnekleri;

 

-              Peynir + tam tahıl ekmeği + maydanoz+ domates + taze meyve

-              Fındık + taze meyve

-              Ceviz  + taze meyve

-              Leblebi + ceviz + taze meyve

-              Ceviz + kuru meyve + taze meyve

-              Badem + taze meyve + kuru meyve

-              Süt + yulaf ezmesi + meyve

-              Süt + yulaf ezmesi + ceviz + meyve

-              Yoğurt + maydanoz + leblebi  + meyve

-              Ayran + leblebi + meyve

 

+ Salata ve çiğ sebze enerji değeri yok denecek kadar az olan yiyecek grubudur. Geceleri havuç, göbek, turp vb. sebzeleri çiğ olarak yemek iştah kontrolüne destek sağlamanın yanında, metabolizma hızınızı da yükselmeye katkı sağlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Keyword : Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri haberi , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri oku , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri konusu , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri hakkında , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri manşeti , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri perde arkası , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri olayı , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri son dakika , Uzun Kış Geceleri İçin Beslenme Önerileri

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com