18.12.2012 - 18:58
Okunma (1846)
Yorum (0)
Paylaş

İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi

İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi

Köprü ve otoyol ihalesinde en yüksek teklifi Koç-Ülker ortaklığı verdi...

 

 

Toplam uzunluğu 1975 kilometre olan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile sekiz otoyolu kapsayan özelleştirme ihalesi başladığı gibi bitti.

 

Elemesiz ilk turda başlangıç bedeli 3.83 milyar dolar olurken, elemeli turda 5 milyar 640 milyon dolar veren Koç-Ülker ortaklığı ihaleyi kazandı.

 

İhale komisyonu 5 milyar 720 milyon dolar isteyince Koç-UEM-Ülker Grubu da karar vermek için mola istedi. Ortaklık mola dönüşünde bu teklifi kabul etti.

 

İHALEYE 3 KONSORSİYUM KATILDI

 

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter'in komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı.

 

Köprü ve otoyollardan 1 Ocak 2001-30 Kasım 2012 tarihleri arasında köprü ve otoyollardan geçen 3.3 milyar araçtan 3.8 milyar dolar gelir elde edildi. Özelleştirmeden beklenen gelir ise 6 milyar doların üzerinde.

En büyük özelleştirme işlemlerinden biri olan köprü ve otoyol özelleştirmesi ihalesine katılan üç 3 konsorsiyum şöyle:

- “Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu”,

- “Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu”

- Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu” olacak.

 

İHALE NERELERİ KAPSIYOR ?

 

Özelleştirmenin ardından köprü ve otoyolların bakım ve onarımı dahil bütün maliyetler özel sektör tarafından yapılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü bu faaliyetleri denetleyecek.

İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yollarıyla “Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu”, “Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu”, “Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu”, “Toprakkale-İskenderun Otoyolu”, “Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu”, “İzmir-Çeşme Otoyolu”, “İzmir-Aydın Otoyolu”, “İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu”, “Boğaziçi Köprüsü”, “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu”, bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını (OTOYOL) kapsıyor.

 

Şimdiye kadarki en yüksek miktarlı özelleştirmeler şu şekilde gerçekleşmişti:

1- Türk Telekom: 6.55 milyar dolar

2- Tüpraş: 4.1 milyar dolar

3- Erdemir: 2.7 milyar dolar

4- Halkbank: 2.5 milyar dolar

 

Ajanslar

Keyword : İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi haberi , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi oku , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi konusu , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi hakkında , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi manşeti , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi perde arkası , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi olayı , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi son dakika , İşte Köprü Ve Otoyolların Yeni Sahibi

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com