20.11.2012 - 19:51
Okunma (1101)
Yorum (0)
Paylaş

Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor

Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor

OECD Bir Bakışta Eğitim 2012 Raporu’na göre, Türkiye’de öğretmenler dünya ortalamasının üzerinde çalışıyor. Ayrıca rapora göre Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı gelişmiş ülkelere göre fazla.

 

 

 

OECD Bir Bakışta Eğitim 2012 Raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Bu rapor göz önüne alındığında ülkemizdeki öğretmenlerin dünya ortalamasının üstünde çalıştığı ve bir o kadar da az kazandığı gözler önüne seriliyor. Ayrıca Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, hiç de iç açıcı olmayan yeni bir tablo ortaya çıkıyor.

 

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Türkiye

 

24 Kasım Öğretmenler Günü’nün yaklaştığı şu günlerde OECD tarafından açıklanan 2012 Raporu ülke gündemine adeta damgasını vurdu. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in raporda görüldüğü üzere; öğretmenlerimiz OECD ortalamasının altında çalışıyor değerlendirmesi karşısında eğitim camiası tepkisiz kalmadı. Öğretmenlerimizin mevcut durumunu gözler önüne sermek adına raporda yer alan verileri ve eğitimcilerimizin ülke çapında mevcut çalışma koşullarını rakamlarla sunuyoruz.

 

OECD Bir Bakışta Eğitim 2012 Raporuna göre; Türkiye’de öğretmenlerin yıllık toplam çalışma saati 1816 iken, OECD ülkelerinin ortalaması 1678 saat. Buna rağmen ülkemizde öğretmenlerin aldığı ücretler dünyadaki meslektaşlarına oranla daha düşük. OECD ülkeleri ortalamasına göre ilkokulda göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 28 bin 523 dolar, en üst derecedeki bir öğretmen yılda 45 bin 100 dolar kazanıyor. Kanada’da ilkokulda göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 34 bin 443 dolar, en üst derecedeki bir öğretmen yılda 54 bin 978 dolar; Danimarka’da ilkokulda göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 43 bin 393 dolar, en üst derecedeki bir öğretmen yılda 50 bin 253 dolar; İngiltere’de ilkokulda göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 30 bin 204 dolar, en üst derecedeki bir öğretmen yılda 44 bin 145 dolar kazanıyor.

 

Ülkemizde öğretmen maaşları yıllık 11 bin 800 dolar ile 13 bin 800 dolar arasında değişiyor. Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan her ne kadar aksini iddia etse de, OECD ülkeleri içinde öğretmenleri en çok çalışan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’de öğretmenler, OECD ortalamasına göre 141 saat daha fazla çalışıyor.

 

Eğitimde 4+4+4 modeline geçilmesiyle okulöncesi çağdaki 60-71 ay arasındaki çocukların ilkokula alınması, sınıfların aşırı kalabalık olması, seçmeli ders sayısında ve ders saatlerindeki artış gibi çok sayıda sorun nedeniyle öğretmenlerin yıllık çalışma saatlerinin bu yıldan itibaren belirgin bir şekilde artması kaçınılmaz. Dahası, öğretmenlerin yüzde 80’i geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalıyor. Öğretmenlerin bugünkü çalışma koşulları ve aldıkları maaşlarla kendilerini mesleki olarak yetiştirmeleri ve geliştirmeleri mümkün gibi gözükmüyor. Bu öğrenciler yani hizmet alan taraf bakımından da büyük bir sorun. Öğretmenin kendini geliştireceği ve kişisel ihtiyaçlarını yeterince karşılayabileceği bir boş zaman alanı, kendisinin ve ailesinin insanca yaşayabileceği bir ücret seviyesi olmadığı sürece, öğrencilerine nitelikli bir aktarımda bulunması da zorlaşıyor.

 

 

 

 

 

Keyword : Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor haberi , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor oku , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor konusu , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor hakkında , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor manşeti , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor perde arkası , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor olayı , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor son dakika , Türkiye'de Öğretmenler Ortalamanın Üzerinde Çalışıyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com