20.11.2012 - 19:47
Okunma (1294)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki

Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki

Müfettişlerin Statü Tartışması Yapmaları Anlamsızdır

İl eğitim denetmenlerinin, taşra yöneticilerinin üstünde bir statüde oldukları tasdik edilmiştir türünden yapılan açıklamalar, tahlile ihtiyaç duyulan açıklamalardır. Bu tür açıklamalar, soğuk olan denetimin yüzünü daha da sevimsiz hale getirmektedir.”

 

İl Milli Eğitim Müdürlükleri yönetmeliği, 652 Sayılı KHK ye uygun olarak güncellendi. Yönetmelikte mürürü zamana uğramış bir çok hüküm vardı. Güncellenmesi yerinde olmuştur. Ancak yönetmelik güncellenmesi, anlamsızca statü tartışmasına neden olmuştur. Eğitim sistemi içerisinde denetmenler daha ön plana çıkarılıyor gibi bir algı oluşmuştur.

Sayın Doğan CEYLAN'ın yönetmelik statü tartışmalarını sonlandırdı. İl Eğitim denetmenlerinin il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin üstünde bir statüde oldukları ortaya konulmuş oldu. Sözlerini aslında var olmayan bir tartışmayı gündeme getirme çabaları olarak görüyorum.

KHK nin yayınlandığı ilk günlerde şube müdürü arkadaşlarımızdan bu hususta sıkıntılar olduğu haberleri bizlere ulaştı. İl/ilçe müdürlüklerinin denetiminin il eğitim denetmenlerine geçmesinden dolayı bazı il eğitim denetmenlerinin tavırlarının değiştiğini bize ifade ettiler. Doğrusu ben bunun münferit olaylar olduğunu düşünüyordum. Ancak, Milli Eğitim Müdürlükleri yönetmeliği yayınlandıktan sonra İl Eğitim Denetmenleri Derneği Başkanı tarafından yapılan açıklama doğrusu beni şaşırtırken, birçok arkadaşımızı şaşırtmadı. Telefonum da o gün susmadı!

 

Eğitim sistemimizde yönetim faaliyetleri içerisinde bir alt başlık olarak yer alan denetim faaliyetlerini gerçekleştiren denetmenlerin , yönetim görevini yerine getiren yöneticilerden, statü olarak daha üst statüde oldukları nasıl iddia edilebilir? Hepimiz bulunduğumuz makamlarda tevdi edilen görevleri yerine getiriyoruz. Elma ile armut karşılaştırılıyor. Yönetim ve Denetim görevini yerine getirenler arasında statü olarak denetim görevlilerinin daha üst statü gibi algılanmasını ben doğru bulmuyorum. Yaptığı denetim görevini silah gibi görüp bunu statü ile ilişkilendirmek, başka çağrışımları akla getiriyor. Ben denetleyenim o zaman üst statüdeyim mantığı, doğru değildir. Trafik polisleri karayollarında tüm araçlarda kontrol yapmaktadır. Trafik polislerinin o zaman karayollarına çıkan herkesten statüsü daha üsttedir diye bir çıkarımda bulunabiliriz.

Denetim ile yönetim birimleri arasında statü olarak bir ast üst ilişkisi kurulacak ise bunun mevzuatı disiplin amirleri yönetmeliğinde açık ve seçik olarak belirtilmiştir. Ben konuyu daha da fazla açmak istemiyorum. Denetim biriminin nasıl çalıştığını, denetmenlerin talimat almadan ya da bir disiplin amiri gibi serbestçe hareket etmediğini biliyoruz. İl eğitim denetmenlerinin taşra yöneticilerinin üstünde bir statüde oldukları tasdik edilmiştir türünden yapılan açıklamalar maksadını aşan ama tahlile ihtiyaç duyulan açıklamalardır. Bu tür açıklamalar soğuk olan denetimin yüzünü daha da sevimsiz hale getirmektedir. Bugün ilköğretim okullarında denetmen ve denetim ile ilgili bir araştırma yapılacak olsa sonucunun ne çıkacağını hepimiz biliyoruz.

Dernek olarak il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin denetiminin bakanlık denetçileri tarafından yapılmasını görüşmelerimizde gündeme getirdik. Bunu ifade ederken il eğitim denetmenlerinin yeterliliklerinden şüphe etmiyoruz. Teknik olarak sıkıntı oluşturmaktadır. İl/İlçede müdürlüğe bağlı kurumları da, milli eğitim müdürlüklerini de aynı denetmenlerin denetleyecek olması pratikte sıkıntılar oluşturacaktır. Bir personelin denetmenlerce yapılan soruşturmasında en son kararı ilçe müdürü verirken, aynı ilçe müdürünü yine aynı il eğitim denetmenin soruşturması problemdir. Benzer bir çok problemin çözümünde denetmenler ile birlikte çalışıyoruz. Birlikte çalıştığın denetmenler dönecek milli eğitim müdürlüğünü soruşturacak! Burada yapılması gereken, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin denetimlerinin Bakanlık Denetçilerine bırakılması idi…

Davut ÇALIŞKAN

Ueyder Başkan Yardımcısı

Keyword : Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki haberi , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki oku , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki konusu , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki hakkında , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki manşeti , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki perde arkası , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki olayı , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki son dakika , Eğitim Yöneticilerinden Müfettişlere Tepki

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com