29.10.2012 - 07:51
Okunma (1249)
Yorum (0)
Paylaş

28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de

28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de

Milli Eğitim ve Diyanet'ten istenen belgeler Darbe Komisyonu'na ulaştı.

 

İncelenen belgeler arasında özlük haklarından mahrum bırakılan din görevlileri, irtica bahanesiyle atılan veya kurum değiştirmek zorunda kalan öğretmenler, bu kapsamda gerçekleştirilen mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri yer alıyor

 

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma 28 Şubat Alt Komisyonu'nun Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan istediği belgeler komisyona ulaştı. Komisyon uzmanları tarafından incelenen belgeler, 28 Şubat'ın en fazla zarar gören iki kurumunun mağduriyetlerini ortaya koyacak.

 

Belgelerde o dönemde kapatılan kuran kursları, özlük haklarından mahrum kalan din görevlileri, başörtüsü nedeniyle mağduriyet yaşayan öğretmenler ile yapılan mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri yer alıyor. Her iki kurumdan irtica ve çeşitli bahanelerle işten atılan veya kurum değiştirmek zorunda kalan öğretmenler, idari personel ve din görevlileri ile ilgili bilgiler de bulunuyor.

 

70'İN ÜZERİNDE İSİM DİNLENDİ

 

28 Şubat Alt Komisyonu şimdiye kadar 70'in üzerinde tanığı dinledi. İlgili bütün kurum ve kuruluşlardan belge talep etti. İstediği belgelerin büyük çoğunluğuna ulaşan komisyon bir taraftan da raporunu yazmaya başladı. Rapor 9 Kasım'da üst komisyona sunulacak. 12 Eylül ve 27 Mayıs darbelerini araştıran alt komisyonlar da raporlarını aynı tarihte üst komisyona verecek. Ardından raporların birleştirme işlemine geçilecek.

 

DARBELER TARİHİ ANSİKLOPEDİSİ

 

Komisyon raporunun giriş kısmını Osmanlı döneminde darbelere maruz kalmış padişahlara ayırdı. 'Darbeler Tarihi' başlığı altında sunulacak bölümde Padişahlara karşı yapılan darbeler hakkında özet bilgiler ve o dönemde yaşananlar yer alacak. Cumhuriyet döneminde meydana gelen darbeler hakkında kronolojik bilgiler bulunacak.

 

FAİLİ MEÇHULLER DE RAPORDA

 

Raporda özellikle ülkeyi 28 Şubat sürecine götüren olaylar ve bu olaylar karşısında kurumların tutumlarına ilişkin bilgiler yer alacak. 1991 yılından itibaren ülkede işlenen faili meçhul cinayetler hakkında bilgi ve belgeler de bulunacak. Refah Partisini iktidara getiren süreç Konya, Kayseri gibi belediyelerin kazanılması ve bu sürece karşı devletin bazı kurumlarının sergilediği ideolojik tutumlar değerlendirilecek. Ayrıca Refah partisinin bir daha iktidara gelememesi için yapılanlara temas edilecek.

 

BANKALARIN İÇİ BOŞALTILDI

 

Bankalarda yapılan soygunlar ve vatandaşın mevduatlarının banka sahiplerine ve yan şirketlerine nasıl aktardığı belirtilecek. Kamu kaynaklarının nasıl harcandığı gözler önüne serilecek. Askerlerin irticai faaliyet diye değerlendirdiği olaylar irdelenecek. Olayların perde arkasına ilişkin bilgiler deşifre edilecek. İmam hatiplerin kapatılması ve askerin hükümetlere yaptığı baskılara da temas edilecek.

 

Raporda ayrıca demokrasinin güçlenmesi ve bir daha darbelere maruz kalınmaması için gerekli yasal düzenlemelere ilişkin öneriler yer alacak. Darbe hukuku ve darbecilerin yaptığı anayasadan Türkiye'nin kurtarılmasının şart olduğu vurgulanacak. Darbelere dayanak olarak gösterilen 35. maddenin değiştirilmesi gerektiği ifade edilecek. Askeri Okullarda verilen eğitimde zihniyet reformu yapılması gerektiğini vurgulanacak. Askere verilen eğitimde, 'iç siyasete karışmaması ve kendisini ülkenin kurtarıcısı gibi görmesinin önüne geçecek anlayış' değişikliği önerilecek.

 

KİMLER DİNLENİLECEK?

 

30 Ekim'den itibaren çalışmalarını sürdürecek komisyonun gündeminde eski bakanlar var. Komisyon ayrıca cezaevinde bulunan Mehmet Ağar ve Nuriş çetesi mensuplarını dinleyecek. Salih Mirzabeyoğlu'nun bilgisine başvuracak. Hayati Yazıcı, Cavit Çağlar, Fikri Sağlar ve Tansu Çiller de dinlenilecek isimler arasında. Bu hafta çağrılan isimler ise şunlar: Oktay Ekşi, Ümmet Kandoğan, Bahattin Şeker, Deniz Baykal, Turhan Tayan, Hasan Celal Güzel, İsmail Kahraman, Mehmet Elkatmış, Cumhur Ersümer, Rüştü Kazım Yücelen, Salih Kapusuz, Şevket Kazan, Şeref Malkoç, Akın Birdal, Şükrü Karatepe, Ertuğrul Kürkçü, Ferruh Bozbeyli, Mehmet Keçeciler ve Ramiz Ongun.

 

 

 

Keyword : 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de haberi , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de oku , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de konusu , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de hakkında , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de manşeti , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de perde arkası , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de olayı , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de son dakika , 28 Şubat Öğretmen Kıyımı TBMM'de

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com