29.10.2012 - 07:42
Okunma (1224)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine!

Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine!

“Siz ne yaparsanız yapın öğrenmede, öğretmenin katkısını %75 ten aşağı çekemezsiniz. %25 lik katkı için milyarlarca dolarlık yatırım yapılırken, öğretmene üç kuruşluk ek ödeme çok görülmektedir. Öğretmen maaşları ile ilgili sitemiz editörü Cengiz ŞAHİN'in analizi...”

Kasım ayı içerisinde öğretmen maaşları daha fazla konuşulmaktadır. Her sene öğretmenler gününde hamasi nutuklar atılmaktadır. Kasım ayından sonra öğretmenlerin maaşları kimsenin aklına gelmemektedir. Öğretmenlik mesleği kutsaldır diyoruz ama mali hakları ile ilgili taleplerine kulak tıkıyoruz. Hatta haftada 15 saat ders karşılığında maaş alıyorlar mazeretini ileri sürüyoruz. Oysa nerdeyse öğretmen kadar maaş alıp günde 4 saat kadar mesai yapan başka meslek grupları aklımıza gelmiyor. Toplum mimarı öğretmenlerin çalışma saatlerini ve maaşlarını dilimize pelesenk ediyoruz.

“Son yıllarda öğretmenlerin maaşı en az artmıştır”

Maliye Bakanlığı verilerine göre 2000 yılı Temmuz maaşları ile 2012 yılı Temmuz maaşları karşılaştırıldığında en az maaş artışı öğretmenlere yapılmıştır. Yapılan araştırmaya göre bu süreç içinde memur maaşında 12.7 kat, hizmetli maaşında 12.4 kat, hemşire maaşında 11.3 kat ,doktor maaşında 10.5 kat ,polis maaşında 10.2 kat maaş artışı olurken öğretmen maaş artışı 9.8 kat olmuştur.Veriler hesaplanırken maliye bakanlığı verileri baz alınmıştır.

“Öğretmene ek ödeme çok görülmektedir!”

Eğitime ayrılan bütçe bu sene yüzde yirmi oranında arttı. Ancak bu artış personel giderlerine yansımayacak. Daha çok öğretim teknolojisi araçları yani akıllı tahtaya harcama yapılacak. Sınıfların kapılarını som altından yapsanız, akıllı tahtaları platinden de üretseniz beyhudedir! Son model öğretim araç gereçleri ile donatılmış sınıflarda öğretmenler mutsuz ise istenilen başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bunu hepimiz biliyoruz ama ne hikmetse bu konuyu ısrarla atlıyoruz. Öğretim araçlarının öğrenmeye katkısı azami %25 tir. Siz ne yaparsanız yapın öğrenmede, öğretmenin katkısını %75 ten aşağı çekemezsiniz. %25 lik katkı için milyarlarca dolarlık yatırım yapılırken, öğretmene üç kuruşluk ek ödeme çok görülmektedir. Akıllı tahtaları, öğretim araçlarını verimli bir şekilde kullanacakların öğretmenler olduğunu unutuyoruz.

“Öğretmen maaşları yılın son aylarında azalmaktadır”

Devlet memurları içerisinde Ağustos ayında maaşları azalan tek meslek grubu öğretmen ve okul yöneticileridir. Nisan ayında aldıkları maaştan, ortalama 60-100 TL arasında daha az maaş almaktadırlar. Bunun tek nedeni ise gelir vergisi matrahının %20 lik dilime girilmesidir. Özellikle ek ders ücretlerinden kesilen gelir vergisi, matrahı arttırmaktadır. Bunun çözümü ek ders ücretinden gelir vergisi kesilmemesidir. Öğretmenlerin maaşı 1641-2062 TL aralığındadır. Oysa 13/1 memur 1892 TL, hizmetli ise 1766 TL, imam 1626 TL, hemşire (lise mezunu) 2090 TL (döner sermaye hariç) maaş almaktadır. Bu hesaba matrah azalması dâhil değildir. Yani öğretmenlerin maaşları daha aşağıya düşmektedir. Ek ders ücreti ise 7,64TL dir. Özellikle büyük şehirlerde görev yapan öğretmenler ek ders ücreti almamaktadır. Sayın Bakanımız; yer değiştirmelerin yapılamamasının nedenini kadroların doluluk oranına bağlamaktadır. Doğru bir tespit! Mali açıdan da öğretmen açığı azaldıkça, kadrolar doldukça öğretmenlerin aldığı ek ders ücretleri de azalmaktadır.

Bir başka konuda tecrübeli öğretmen ile yeni başlayan öğretmen maaşları arasında az bir farkın olmasıdır. 9/1 öğretmen ile 25 yıllık öğretmen arasında 260 TL kadar fark vardır. Bunun yanında tek öğretmenli ya da doğuda çalışan öğretmenle batıda çalışan öğretmen arasında maaş farkı bulunmamaktadır. Birde ücretli öğretmen, vekil öğretmen ve asker öğretmenler, sayıları azda olsa sözleşmeli öğretmenler var ki onların maaşları daha farklıdır.

 

 

www.personelmeb.net

Keyword : Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! haberi , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! oku , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! konusu , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! hakkında , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! manşeti , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! perde arkası , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! olayı , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine! son dakika , Öğretmenlerin Mali Sorunları Üzerine!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com