22.10.2012 - 10:52
Okunma (1104)
Yorum (0)
Paylaş

Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu!

Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu!

Amasra bölgesinde 50 milyar dolarlık kömür rezervi tespit ettiklerini açıklandı.

Amasra bölgesinde 50 milyar dolarlık kömür rezervi tespit ettiklerini açıklayan Mehmet Hattat, 2 bin megavatlık enerji üretecek 2 termik santral kuracaklarını söyledi

 

Otomotiv yan sanayi, traktör üreticiliği ve turizm yatırımlarıyla tanınan Hattat Holding enerjide büyük oynuyor. Grubun Başkanı Mehmet Hattat, Amasra’da toplam 2 bin megawatlık enerji üretecek 2 termik santral kuracaklarını açıkladı. TTK’ın bölgede, tespit ettiği 490 milyon ton kömür rezerviyle ihaleye çıktığını kaydeden Hattat, “Bartın - Amasra bölgesinde tesbit edilen taşkömürü çıkarma işini santral kurmak şartıyla rödövans karşılığı taahhüt ettik. Grup şirketlerimizden Hema Enerji, 400 milyon liralık rödovans bedeliyle 20 yıllığına ihaleyi kazandı. 2006 sonunda da devir alıp kolları sıvadık. Hema Holding, şartname gereği biri bin 320, diğeri 660 megavat olmak üzere toplam 2 bin megawata yakın güçte iki termik santral yapacak” dedi

 

780 milyon ton...

Yaptıkları sondajlarla bölgede şu ana kadar 780 milyon ton civarında rezerv saptadıklarını anlatan Hattat sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet 30-40 yılda 134 kuyu açmış. Biz 2006’dan bu yana 70 kuyu açtık. Şu ana kadar rezervin 780 milyon ton olduğunu saptadık. Şu ana kadar 268 milyon tonun çıkarılmasını projelendirdik. Aslında 500 milyon tonu çıkarılabilir görünüyor. Yani, bugünün değeriyle 50 milyar dolarlık kömür var. Bunun 10 milyar doları TTK’ya gider.”

Mehmet Hattat, kısa süre önce Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Amasra’yı ziyaret edip kömür ocağına indiğini anımsattı ve ekledi: “700 metre derinlikte 8 metre çapındaki tünellerimizi gören Taner Yıldız, ‘Yerdelen yapmışsınız’ dedi.”

 

Kamu eski teknoloji kullanıyor

Mehmet Hattat, Taner Yıldız ile Erdoğan Bayraktar’ın Amasra ziyaretlerinin arkasında yatan nedeni ise şöyle anlattı: “Kuracağımız santral için ÇED raporu çıkmıyordu. Hem de bize santral için gösterilen Delikliburun mevkiinde zeminin uygun olmadığını gördük. Bunları anlatmak için sayın bakanlarımızı ziyaret ettik. Sayın bakanımız da durumu gördü, yerin değişmesi gerektiğine ikna oldu.”

 

11 bin kişi istihdam edilecek

Mehmet Hattat Amasra’da, kamuya ait Çatalağzı Termik Santralı ile onun hemen yanıbaşındaki Eren Holding’e ait santralın bacalarına ilişkin bir tespiti de ortaya koydu: “Bakın, kamuya ait santralin bacasından nasıl duman çıkıyor. Çünkü, teknolojisi eski ve çevreyi kirletiyor. Eren’in santralının bacalarından ise neredeyse duman çıkmıyor. Çünkü, onun teknolojisi yeni.

Bizim santral Eren’inkinden sonra kurulacağı için teknolojisi daha da ileri olacak. Çin’in en büyük ikinci kömür üreticisi Datong ve Hattat şirketlerinin işbirliği ile yeraltında açılmasına başlanan galeri ve tünellerden elde edilecek taşkömürü üretimi ile Gömü Köyü civarında yapılacak ultra süperkritik iki adet çevre dostu termik santral çalışacak. 2.5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak termik santrallerde 11 bin kişiye istihdam yaratılacak. Santrallerimiz faaliyete geçtiğinde ülkemizin enerji üretiminin yüzde 12’sini gerçekleştireceğiz.”

 

Yerli kömürle çalışacak

Mehmet Hattat, Bartın’da kendileriyle ilgili ortaya atılan söylentilere de değindi: “Bizim burada kömür çıkaracağımıza inanmıyorlar. Santrali ithal kömürle çalıştıracağımızı iddia ediyorlar. Öyle olsa, yerin altında bu kadar tüneli neden yapalım. Bugüne kadar ocaklara 305 milyon euro para harcadım.

 

‘5 milyar dolar cepte’

 

Bir grup meslektaşımla birlikte Mehmet Hattat’ın Amasra’daki kömür madeni turuna katıldım. Turda Hema Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İpek Hattat, Hema’nın enerjiyle ilgili tüm şirketlerinde Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerafettin Yılmaz, Hema Endüstri Murahhas Azası Halil Beyenal, Hema Enerji Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal ve Metan-Gazifikasyon Grup Müdürü Selçuk Gürpınar da vardı.

İpek Hattat, madende geçici asansörün hızıyla 3-4 dakikada inilen 700 metre aşağıdaki galeride soruları cevapladı. İlk kömürü 2013’te çıkaracaklarını kaydeden İpek Hattat, “Cari açığın azaltılmasında önemli rol oynayacak bir yatırım. Üretim zamanla 15 milyon tona yükselecek. Bu yatırım, kömür ithalatını da yüzde 25 azaltarak beş milyar dolarlık dövizin cebimizde kalmasını sağlayacak. Enerji ihtiyacının yüzde 54’ü doğalgazdan üretiliyor. Bu ithal maliyetinin Türkiye’ye bedeli yıllık 15 milyar dolar” dedi.

Keyword : Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! haberi , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! oku , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! konusu , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! hakkında , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! manşeti , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! perde arkası , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! olayı , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu! son dakika , Amasra’da 50 Milyar Dolarlık Kömür Rezervi Bulundu!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com