14.10.2012 - 07:42
Okunma (1489)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenler, Öğretirken Dikkat!

Öğretmenler, Öğretirken Dikkat!

Kaliteli öğrenme konusunda öğretmenlere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken uzmanlar sağlıklı öğrenme için öğrenciyle iyi bir ilişki şart diyor ve dikkat edilmesi gereken konulara vurgu yapıyor.

 

 

Öğrenmenin, hayatın her aşamasını, doğum ile ölüm arasında geçen süreçte gerçekleşen tüm davranışları kapsadığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Psikoloğu Aynur Sayım, okul sıralarında gerçekleşen öğrenmenin kişi için önem taşıdığını söyledi.

Anne babaların çocuklarına, işverenlerin işçilerine, eşlerin birbirlerine, öğretmenlerin de öğrencilerine bir şeyler öğrettiğine vurgu yapan Sayım, okul eğitiminde öğretmenlere önemli görevler düştüğünü belirtti.

 

Öğretmenin, çocukların model aldığı bir yetişkin olduğunun altını çizen Sayım, davranış dili kullanan çocukların bu dili kendi davranış, çevre, anne-baba, öğretmenlerinden modelleyerek oluşturduğunu söyledi. Çocuklara, gençlere bir şeyler öğretip beceri kazandırmanın keyifli olduğu kadar zor süreçleri de bulunduğunu belirten Uzm. Psk. Aynur Sayım, bu süreçte öğretmenin öğretme tarzının etkinliğinin çok önemli olduğunu ifade etti. Sayım, öğretmenin ne öğrettiği, nasıl öğrettiği, kime ne öğretmeye çalıştığının da önem taşıdığını dile getirdi.

 

Uzm. Psk. Aynur Sayım öğrenmek ve öğretmek kavramlarının da farklılık arz ettiğine dikkat çekti.

 

“Öğrenme-öğretme sürecinin etkili oluşabilmesi için iki kişi arasında çok özel bir ilişkinin kurulması gereklidir. Doğru iletişim ve bilginin sunulması, öğretme metodlarının uygulanması burada önemli kavramlardır. Övgü, öğrencinin gereksinimlerini belirleme, saygı duyma, sınıf ortamı, sevecen bir tarz, iletişim, öğrenme özgürlüğü öğrenmede önemli kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır.”

 

Öğrenmede öğretmenin tutumunun önemli olduğunu hatırlatan Sayım öğrenme ilişkisini etkileyen başlıkları ise şöyle sıraladı.

 

•         Öğretmendeki değişiklikler

 

•         Öğrencideki değişiklikler

 

•         Durum ve çevredeki değişiklikler

 

 

 

Öğretmenin eğitim, öğretim sürecinde etkili olmasının, çocukların gelişimini, psikolojisini iyi bilmesinin etkili öğretmenlik yöntemlerini bilmesiyle mümkün olabileceğini kaydeden Sayım, öğretmen öğrenci ilişkisinde iletişimin de gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

 

Sayım, iletişimi engelleyen yaklaşımların olduğunu söyledi.

 

Emir vermek, yönlendirmek, şikâyet etme, dersini çalış demek, uyarmak, gözdağı vermek,  iyi not almak istiyorsan kıpırda biraz demek, ahlak dersi vermek… vs.

 

Öğrencilere kesinlikle kendi sorunlarını çözme stilinin öğretilmesi gerektiği üzerinde duran Sayım, öğrencilere güven vermenin de öğrenmede etkisi olduğunu kaydetti.

 

Öğretmenlerin çocuklara bir şey söylemeleri halinde aslında onun hakkında kendisine ileti vermiş olduğunu belirten Sayım, verilen bu iletilerin de kişinin kendi ile ilgili değer yargılarını oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle öğretmenin yaklaşımının öğrencinin kendi değer yargısıyla ilgili ve öğretmenle ilişkisi açısından yapıcı olabileceğini vurgulayan Sayım aksi durumda yıkıcı da olabileceği konusunda uyardı.

 

Öğretmenin öğrenciyle ilişkisinde uygulaması gereken yöntemlerin olduğunun da altını çizen Sayım şunları söyledi.

 

“Öğrenciyi kabul etme, yapıcı konuşma, edilgin dinleme (sessizlik) kapı aralayıcı iletiler (bu konuda konuşmak ister misin?) etkin dinleme, doğru iletişim, motivasyon.”

 

 

Uzm. Psk. Aynur Sayım, aile, öğretmen, okul işbirliğinin çocuk eğitiminde oldukça önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

 

“Bir takım psikiyatrik rahatsızlıklar da kaliteli öğrenci-öğretmen ilişkisini engelleyebilmektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, davranım bozukluğu, depresyon, yaygın gelişimsel bozukluklar, zekâ engeli vb. gibi durumlarda tedavi ekibiyle işbirliği önem taşımaktadır."

Milliyet

 

 

 

Keyword : Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! haberi , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! oku , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! konusu , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! hakkında , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! manşeti , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! perde arkası , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! olayı , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat! son dakika , Öğretmenler, Öğretirken Dikkat!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com