14.10.2012 - 07:32
Okunma (1135)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitimde Sistem Alabora!

Eğitimde Sistem Alabora!

 

 

Eğitim sisteminde yaşadığımız değişimler yanıtsız kalan pek çok soruyu beraberinde getirdi. MEB, zaten var olan sorunlara bir de yenilerinin eklenmesiyle çözüm için farklı yöntemler geliştirmeye başladı. Ancak üretilen çözümler aksayan düzeni harekete geçirmeye yetmedi ve faturası her zaman olduğu gibi eğitimcilere kesildi. Şimdi öğrencisiyle, velisiyle, öğretmeniyle, eğitim kurumlarında tam bir karmaşa hakim.

 

 

Eğitim sisteminde yaşadığımız değişimler yanıtsız kalan pek çok soruyu beraberinde getirdi. MEB, zaten var olan sorunlara bir de yenilerinin eklenmesiyle çözüm için farklı yöntemler geliştirmeye başladı. Ancak üretilen çözümler aksayan düzeni harekete geçirmeye yetmedi ve faturası her zaman olduğu gibi eğitimcilere kesildi. Şimdi öğrencisiyle, velisiyle, öğretmeniyle, eğitim kurumlarında tam bir karmaşa hakim.

 

 

1)      4+4+4 sistemi ile ortaya çıkan sınıf öğretmeni fazlasını eritmek için MEB’in  bulduğu çözüm ne kadar bilimsel?

 

 

2)      Talim terbiye kurulunun 2012 yılı  alan değişikliği ile ilgili yayınladığı hükümlere göre ( ki bu hükümlerin ne kadar saçma olduğunu kendisi de biliyor olması nedeniyle  olsa gerek sadece 1 kez yapılacak diye ibare koyma ihtiyacı duymuş! ) yapılan atamalar Türk Eğitim Sistemine vurulmuş ciddi bir darbe değil midir?

 

 

3)      Daha önceki dönemlerde yeterli sayıda sınıf öğretmeni olmadığı için 4 yıllık fakülte mezunlarını sınıf öğretmeni olarak atanmış ve 1. Kademe eğitim kalitesine zarar verilmişse, şu anda da sınıf öğretmenliği mezunu olup senelerce sınıf öğretmenliği yapmış kişileri matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler, Türkçe  v.b. alanlara ortaokul ve liselere atanması buradaki eğitimin kalitesine zarar vermeyecek mi?

 

 

4)      Eğitimin kalitesinin düşüklüğünden bahsedilirken suçlu hep öğretmen ilan edilirken, Neden Çocuklarımızın daha önceki  ( ve maalesef en çok da şimdiki ) MEB’in  başındaki bakanların ve hükümetlerin yanlış politikalarının kurbanı olduğu gerçeği gözden kaçırılıyor?

 

 

5)      Çocuklarımızın şu anda çok dile getirilen dershanelere  ya da özel derslere ihtiyaç duyması gerçeğinin asıl sebebi bu yanlış politikalar değil mi?  Eğitim sistemimizde ayakları yere basan, gerçekçi, bizim ülkemize uygun, konunun uzmanlarının  ve sistemin içindeki öğretmenlerin eleştirilerine kulak veren adımlar atılmadığı sürece bu durumun düzelmeyeceğini görmek  çok mu zor?

 

 

6)      Öğretmen sınıfta diyerek görevlendirme yapmayacağını dile getiren sayın bakan bu eğitim öğretim yılında sınıf dışı görevler için kaç tane görevlendirme yapıldığını biliyor mu?

 

 

7)      Önce il içi isteğe bağlı yer değiştirme, il dışı isteğe bağlı yer değiştirme, özür gurubu, özür gurubuna bağlı alan değişikliği ,(akıllara ziyan durumları ortaya çıkaran ) il içi alan değişikliği, becayiş atamaları…Normalde mayıs ayında başlaması gereken bu atamaları MEB ağustos ayında başlatınca süre 5 Ekim e kadar uzadı. (bu atamalar başvuruları da internet üzerinden yapıldığı için normalde birkaç günlük iş  son örnek becayiş atamaların başlatılıp sonuçlandırılması )

 

Bakanlığın, bütün yaz boyunca hiç bir şey yapmayıp, bu seneki öğretmen atamalarının zamanını  geciktirmesi sonucu pek çok  öğrencinin,  önemli oranda da 1. Sınıf öğrencisinin öğretmenini değiştirmek gerçeği ile yüz yüze bırakmıştır.( Hatta pek çok öğrenci öğretmeni başka okula gittiği ve kendi okuluna başka öğretmen atanmadığı için öğretmensiz kalmıştır. )

 

“2007 Mart doğumlu olan çocuğumu geçen sene anaokuluna göndermek istedim küçük diye almadınız? bu sene anaokuluna göndermek istiyorum hayır o birinci sınıf öğrencisi dediniz zorla birinci sınıfa başlattınız. Şimdi de ( yukarda bahsettiğim sebepten dolayı) çocuğumu öğretmensiz bıraktınız “ diyen velilere ( bizlere), bakanlığın kabul edilebilir, çocuklarımızın psikolojini düzeltebilir bir cevabı var mıdır?

 

 

8)      Basında çıkan haberlere göre bir iki ay içerisinde veya en geç şubat ayında atama sıralarının çalıştırılarak veya norm fazlası durumdaki öğretmenlere yönelik bir atama daha yapılacağından bahsediliyor. Bu durum hatırı sayılır orandaki pek çok öğrencinin bu sene içinde 3. kez öğretmen değiştirmesi demek olur ki hangi vicdanı olan kişi bu durumun öğrencilerin hayrına olduğunu söyleyebilir?

 

 

9)      Nerede 4+4+4 sistemini onca itiraza rağmen  bu sene uygulamaya geçmekte ısrar edenler, her anlamda hazır olduklarını iddia edenler? Neden hala pek çok okulda, pek çok 1. Sınıf öğrencisine “öğrenci çalışma kitabı 1 ve 2’yi teslim etmediler ve okullara bu kitaplar olmadığı için kendi imkanlarınızla Talim terbiyenin sitesinden indirin fotokopisini kullanın dediler?

 

 

10)   Normalde bu sene 2006 Ocak-Aralık doğumlu çocuklar okula başlayacakken 2007 Marta kadar zorunlu olmak üzere 2007 Eylüle kadar doğumlu olan çocuklar 1. Sınıfa dahil edildi. Sonra da bu 2007’li çocuklar küçük biz bunlara okuma yazmayı geç öğretelim tüm sene  boyama, kes yapıştır v.b yapsın dediler. Ancak 2006 doğumlu olan çocukların bu sene okula başlayacakları kesindi ve onların velileri bir önceki sene onları anaokuluna gönderdiler. 2006 lı çocuklar yeterince kes yapıştır, boyama yaptılar. Zorunlu kısmı dahil ederek oranlamaya kalkarsak sistemde 1/5 oranında 2007 li çocuk, 4/5 oranında 2006 lı çocuk var. Bakanlık bu sene 1. Sınıf müfredatını planlarken neden ( sayıları 2007’li çocuklara göre çok daha fazla olan ) 2006’lı çocukları yoksaydı?  Neden Kendi isteklerinde diretirken Bu çocukların içindeki öğrenme hevesinin köreleceği gerçeğini görmezden geldi?

 

 

11)   Sayın bakanımız “kes yapıştır, kes yapıştır bıktım anne kes yapıştır yapmaktan” diyen çocuklarımıza ne cevap vermemizi önerir?

 

 

12)   Pek çok sınıf öğretmeni herhangi bir ek eğitim almadan, diplomanıza hangi yan alanı yazalım diye sorularak yazılan yan alana göre, ortaokul ve liselere atandılar. Madem bu iş bu kadar kolay Neden eğitim fakülteleri  farklı alanlarda öğretmenlik mezunları veriyor ki?   Tüm alanlar kapatılsın, sadece eğitim fakültesi adı altında herkese her dersten biraz eğitim verilsin, Öğretmen adı altında mezun versinler. Sonra bakanlık hangi alanda ihtiyaç duyuyorsa o alana atasın öğretmenleri. Böylelikle atanmayı bekleyen pek çok öğretmeni de işe almış olur.

 

 

13)   Zaten geçmişe dönük olarak şöyle bir baktığınızda bakanlık bunu yapıyor önceki dönemlerde öncelikle farklı alanlardaki öğretmenler olmak üzere 4 yıllık fakülte mezunlarını sınıf öğretmeni olarak atadı. Sonra 2012 alan değişikliği ile sadece kendi alanında mezun olmuş kişilere bu hakkı tanıyacakken yan alan saçmalığı ile tüm sınıf öğretmenlerine branşa geçme izni verdi. Ki bu MEB düşündüğünden çok daha fazla sayıda sınıf öğretmenini branşa geçirdi. ( işin trajikomik yanı şu ki asıl branşcı olması gereken  matematik, fen v.b. mezunu olup da sınıf öğretmeni olarak atanan kişilerin pek çoğu bu alan değişikliğine başvurmamış, sınıf öğretmenliği mezunu olup da yan alanı olan öğretmenler alan değiştirmiştir. ) Bu plansız durumun sonucunda MEB de İlk atama yapılmadığı sürece kapanamayacak sınıf öğretmeni açığı ortaya çıkmıştır. Pek çok okul şu anda farklı alanlardan mezun öğretmenleri  ücretli sınıf öğretmeni olarak göreve başlatmıştır. Bu durumun mantıklı açıklanabilir bir yanı var mı?

 

 

14)   Alan değişikliği ile ilgili ölçülebilir Olumsuz sonuçların ancak 4-8 yıllık bir süre sonucunda  görüldüğünde bu durumun faturası yine öğretmenlere mi kesilecek?

 

 

15)   Öğretmenleri haklı oldukları her durumda savunduklarını iddia eden sendikalar bu duruma neden sesini çıkartmıyor? Üyelerinin çoğunluğunun işine gelen bir durum olduğu için mi? MEB ile zıt düşmek istemedikleri için mi?

 

 

16)   Asıl can alıcı soru bence şu:  MEB  ( şu anki hükümetten önceki dönemde de MEB ‘in  pek çok yanlış yaptığı göz önüne alınacak olursa ) geçmiş dönemlerde yapılan hatalardan ders almayı beceremiyor mu? Sıradan vatandaşların (bizlerin ) bile fark ettiği bu yanlışları göz göre göre yapmaya, sürdürmeye neden devam ediyor?  Bu durum; MEB in başındaki kişilerin tecrübesizliğinin  ve öngörüsüzlüğünün bir sonucu mu yoksa  bilinçli mi yapılıyor?

Keyword : Eğitimde Sistem Alabora! haberi , Eğitimde Sistem Alabora! oku , Eğitimde Sistem Alabora! konusu , Eğitimde Sistem Alabora! hakkında , Eğitimde Sistem Alabora! manşeti , Eğitimde Sistem Alabora! perde arkası , Eğitimde Sistem Alabora! olayı , Eğitimde Sistem Alabora! son dakika , Eğitimde Sistem Alabora!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com