11.10.2012 - 17:17
Okunma (1322)
Yorum (0)
Paylaş

Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'...

Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'...

 

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Harran Üniversitesi’nin (HRÜ) 2012-2013 akademik yılının açılış törenine katıldı.

 

Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü'nde düzenlenen açılış törenine; Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Akademik yıl açılışı töreni İstiklal Marşı'nın ardından çalınan piyano eşliğinde müzik sunumu ve telgrafların okunmasıyla başladı.

 

"ÜLKEMİZDE YÜZDE 4'LÜK KISIM ÜNİVERSİTE MEZUNU"

Harran Üniversitesi'nin bin yıllık geçmişi sinevizyon şeklinde gösterime sunulurken, akademik yılın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Tarihte ve bilimde önemi olan Harran ismi ile siyasi ve ticari önemi olan Şanlıurfa'da böyle bir üniversitenin kurulmasından gurur duyuyorum. Şanlıurfa ve Harran geçmişten beri insanlığın ortak noktasıdır. Üniversite eğitiminin tek işlevi sizleri istihdama hazırlamak değil, nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Özellikle 1980'den itibaren dünyada meydana gelen değişmeler en çok eğitim üzerinde olmuştur. Başarısızlık yaşayan ve gelişmiş ülkeler ilk olarak eğitim stratejilerini değiştirmiştir. Japonya, Güney Kore, Amerika ve Avrupa ülkelerinin hedefi toplumun yüzde 40'ının üniversite mezunu olmasıdır. Ülkemizde ise yüzde 4'lük kısım üniversite mezunudur. Küresel dünyada üniversiteler, insan gücü bakımından rekabet oluşturmakta" ifadelerini kullandı.

 

DÜNYADA YÜZDE 16 TÜRKİYE'DE YÜZDE 2

Bakan Dinçer, 2009 yılında orta öğretimde dünya yüzde 88 konumunda okullaşmaya giderken, 2011 yılında bu rakamın Türkiye'de yüzde 67.7 oranında olduğunu söyleyerek, "Toplumlar arasında kıyaslamanın en yegane etkeni eğitimdir. Dünyada hayat boyu eğitimin oranı yüzde 16 iken ülkemizde ise bu rakam yalnızca yüzde 2'dir. Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'nın göz bebeği olarak her geçen yıl öğrenci sayısı artmaktadır. En büyük zenginliğimiz ve değerimiz gençlerimizdir" diye konuştu.

 

"TÜRK'ÜN KÜRTE ARAP'IN ÇERKEZ'E ÜSTÜNLÜĞÜ YOKTUR"

Daha sonra kürsüye çıkan Vali Celalettin Güvenç, tarihi ve stratejik konuma sahip olan Şanlıurfa'da nüfusun yüzde 45'inin kırsalda yaşadığını aktararak, "Fakirliğin ve feodalitenin baskın olduğu Şanlıurfa, GAP ile sulamanın gelmesiyle zenginliğe kavuştu. İşte böyle bir ilin Milli Eğitim Bakanı'na ihtiyacı var. Ülkemiz zor bir süreçten geçmekte; toplum, üniversite ve öğrenciler olarak yükümüz ağır. Üniversitede yaşanan üzücü olayın ardından elime geçen bir notu okudum. Öğrencimizin yazdığı dil 1970'lerin diliydi. Zulümden ve sıkıntıdan bahsetmekteydi. Devletin ve hükümetin temsilcisi olarak sizlere sesleniyorum; Türk'ün Kürt'e, Arap'ın Çerkez'e üstünlüğü yoktur. Sorunlar masada tartışarak çözülmekte. Geçmişin sıkıntıları geçmişte kalmıştır. Sizin Türkiyenizde kan akmamalı, ülkeniz barış içinde olmalı. Millet bu noktada; Kürdü, Türkü, Alevisi, Çerkezi ile bir noktada olmalı. Kendisini hedef edip kullandırmasını istemiyoruz. Bir tek evladımızın bile tırnağının kanamasını istemiyoruz. Hz. İbrahim'in şehrinde bu tip olayların gerçekleşmemesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

"SURİYE İÇ SAVAŞI ETKİLEDİ"

Son olarak kürsüye çıkan Rektör Mutlu da, göreve başladığı 2007 tarihinden bugüne kadar yapmış olduğu yenilikler hakkında bilgi verirken, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle yabancı uyruklu öğrencilerin bu yıl daha az sayıda kayıt yaptırdığını belirtti. Mutlu, "Geçtiğimiz eğitim yılında ilk defa 13 yabancı uyruklu öğrenci üniversitemize kayıt yaptırmıştır. Bu yıl ise değişik ülkelerden 26 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Sınır komşumuz Suriye üniversiteleri ile yaptığımız işbirliği kapsamında bu yıl daha fazla öğrenci beklerken, yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler beklenen sayıda kayıt yaptırmadı. Bundan daha önemli olan konu ise, Suriye'de yaşanan katliamın en kısa sürede bitmesi ve Suriye'de yaşayan vatandaşların barış içinde yaşamasını istiyoruz" dedi.

 

Rektör Mutlu konuşmasının devamında üniversitedeki eksikliklere de değinirken, öğrencilerin sayısının hızla artmasıyla pansiyon eksikliğinin yaşandığını ve ulaşım konusunda öğrencilerin rahatlaması için raylı sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Konuşmaların ardından Bakan Dinçer'e hediye verilirken, Dinçer de Şanlıurfa'daki programlarını iptal ederek Akçakale ilçesine gitti.

 

Ensonhaber

 

 

 

Keyword : Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... haberi , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... oku , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... konusu , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... hakkında , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... manşeti , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... perde arkası , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... olayı , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'... son dakika , Dinçer: 'Başarısızsan Eğitim Stratejini Değiştir'...

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com