11.10.2012 - 17:16
Okunma (1339)
Yorum (0)
Paylaş

'4+4+4 Yetersiz'...

'4+4+4 Yetersiz'...

 

 

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye hakkında bugün yayımlanan yıllık İlerleme Raporu'nda, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili eleştiriler ağırlıklı yer bulurken, Ankara'dan yargı reformunu tamamlaması isteniyor.

 

Türkiye'nin AB adaylık sürecindeki durgunluk dönemine rastlayan rapor, "ara dönem raporu" olarak yorumlanıyor.

 

2012 İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin AB Konseyi Dönem Başkanı olan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımadığı ve Akdeniz'de Güney Kıbrıs hükümetinin petrol arama faaliyetine karşı çıktığı not ediliyor.

 

Türkiye ise, diplomatik ilişkisi bulunmayan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB Dönem Başkanlığı'nı yürüttüğü dönemde yayımlanan raporu fazla önemsemiyor.

 

Raporda, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapımı sürecine girmesine karşın, "siyasi kriterleri karşılamak için esaslı bir ilerleme" sağlaması konusundaki kaygıların büyüdüğü vurgulanıyor.

 

Türkiye'nin temel haklar konusundaki eksikliklerinin, terörizm ve organize suçlarla ilgili hukuki çerçevenin ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüğü ile adil olarak yargılanma hakkını kısıtlamasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

 

Raporda yazar ve gazetecilere çok sayıda dava açıldığına ve otosansürün yaygınlaştığına da dikkat çekiliyor.

 

Darbe planı iddialarıyla ilgili soruşturmaların, "çap genişliğinin ve adli kovuşturmadaki eksikliklerin gölgesinde kaldığı", "Güneydoğu'daki yönetimlerin çok sayıda yerel politikacının tutuklanmasından zarar gördüğü", rapordaki eleştiriler arasında.

 

AB Komisyonu, yargı önüne çıkarılmadan önceki tutukluluk süresinin uzunluğu gibi diğer sorunların giderilmesi için, üçüncü yargı reformunun ardından "ek adımların atılması gerektiğini" belirtiyor.

 

Güvenlik güçleri üzerinde sivil denetiminin artmasından ve Genelkurmay'ın siyasi konulardan uzak durmasından ise, raporda olumlu ifadelerle söz ediliyor.

 

'İnişli çıkışlı ilişkilerdeki geçici bir dönem'

 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası, Aralık ayında AB Genel İşler Konseyi'ne sunulacak belgeyi bir "ara dönem raporu" olarak tanımladı.

 

BBC Türkçe'ye raporu değerlendiren Kaleağası, medya özgürlüğü, kadın hakları, hukuk devleti, iş piyasalarındaki yeni düzenlemeler, kamu ihaleleri, devlet yardımları gibi konulardaki eleştirilere rağmen, raporun "inişli çıkışlı ilişkilerdeki geçici bir döneme işaret ettiği" görüşünü dile getirdi.

 

TÜSİAD'ın AB nezdindeki temsilcisi "Rapor 'eğilimler açısından' olumsuzlukları işaret ediyor. Bu eğilimlerin olumluya dönüşmesi perspektifini de açık tutan bir rapor." dedi.

 

Türkiye'ye resmi AB adaylığı kapısının, 2004'teki İlerleme Raporu sonrasında açıldığını anımsatan Kaleağası, "8 yılda Türkiye çok daha ileriye gitmeliydi" diye düşünüyor.

 

Kaleağası, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapma sürecine girdiğine ve makro-ekonomik büyümesiyle bütçe disiplininin övgüler aldığına dikkat çekerek, "Önümüzdeki yıl daha iyi bir rapora gidişat için ciddi uyarılar var" dedi.

 

Kıbrıs konusundaki ifadeler ise, diğerleri kadar önemsenmiyor Kaleağası'na göre. Bahadır Kaleağası, "Güney Kıbrıs hükümetinin, AB içinde yer almasının avantajıyla rapora yapıştırma bir takım paragraflar empoze edebildiğini" düşünüyor.

 

Bağış: Hayal kırıklığı ile karşıladık

 

Türkiye'nin AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, "Rum dönem başkanlığının AB üzerindeki etkileri AB'nin ne yazık ki bu kez ışığı önümüze değil, gözümüze tutmasına yol açmıştır" dedi.

 

Bağış, AB'ye uyum bakımından "objektif Türkiye fotoğrafı" çekilmesine imkan tanıdığına inandıkları raporun "ucuz pazarlıklara kurban edilmemesi için" AB Komisyonu'nu gelişmelerle ilgili bilgilendirdiklerini, ancak "raporun özellikle siyasi kriterlere ilişkin bölümünü büyük hayal kırıklığı ile karşıladıklarını" dile getirdi.

 

Türkiye'nin Ortaklık Anlaşması kapsamında liman ve havaalanlarını AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti'ne açmaması, AB-Türkiye ilişkilerindeki tıkanıklığın esas nedeni olarak görülüyor.

 

AB, bu nedenle Türkiye ile hukuki uyum amacıyla yürütülmesi beklenen müzakere başlıklarından 8'ini dondurdu.

 

Kıbrıs ve Fransa da 10 başlığı dondurunca, toplam 35 müzakere başlığının yarısından fazlası rafa kalkmış oldu.

 

Şimdiye kadar açılan 13 müzakere başlığından ancak Bilim ve Araştırma başlığı kapatılabilirken, 2 yıldır yeni bir başlık açılmadı.

 

BBCTürkçe

 

 

Keyword : '4+4+4 Yetersiz'... haberi , '4+4+4 Yetersiz'... oku , '4+4+4 Yetersiz'... konusu , '4+4+4 Yetersiz'... hakkında , '4+4+4 Yetersiz'... manşeti , '4+4+4 Yetersiz'... perde arkası , '4+4+4 Yetersiz'... olayı , '4+4+4 Yetersiz'... son dakika , '4+4+4 Yetersiz'...

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com