09.10.2012 - 16:58
Okunma (2669)
Yorum (0)
Paylaş

Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike

Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike

Gündelik hayatın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, güvenlik açıklarıyla alarm veriyor. Uzmanlar, özellikle Android işletim sistemi kullanan cihazlar için uyarıyor.

Kişisel bilgisayarlarda güvenlik, artık birçok kullanıcı tarafından kanıksandı. Anti-virüs, artık hemen her bilgisayara ilk yüklenen programlar arasına girdi. Berlin Hür Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jochen Schiller, Deutschlandradio ile söyleşisinde, akıllı telefonlarda aynı özenin gösterilmediğine dikkat çekiyor:

 

"Gerek kişisel bilgisayar, gerekse akıllı telefon için prensipte aynı ilke geçerli: Gezintiye çıktığınızda da karanlık, kuytu köşelerden uzak duruyorsunuz. Kişisel bilgisayarınıza herhangi bir şey yüklemeden önce nasıl önce bir durup düşünüyorsanız akıllı telefon için de aynısı geçerli."

 

Android neden daha az güvenli?

 

Yüklenen uygulamalar, tıklanan bağlantılar ve cihaza indirilen veriler, anti-virüs yazılımı olmayan akıllı telefonları saldırılar karşısında savunmasız yakalıyor. Uzmanlar, iPhone işletim sistemini Android'e kıyasla daha güvenli buluyor. Zira AppStore'da yer alan her uygulama, öncelikle Apple'ın denetiminden geçiyor. Bilişim uzmanı Matthias Wählisch, Android işletim sisteminin farkını şöyle özetliyor: "Android'li cihazlarda risk daha yüksek. Birden fazla platformda yer alan uygulamaların tehlikeli olup olmadığını kontrol eden yok."

 

Berlin Teknik Üniversitesi uzmanlarından Leonid Batyuk, görünürde mükemmel şekilde çalışan bir programın arka planda kullanıcının kişisel bilgilerini toplayabileceği uyarısında bulunuyor: "Başta Android işletim sistemini kullananlar olmak üzere, akıllı telefonlardaki zararlı yazılımların en büyük hedefi adres defteri bilgileri ve telefon numaraları. Bu tür yazılımlar aynı zamanda kullanıcının bilgisi olmadan 0900'lü hatlar gibi ücretli hizmetleri arayabiliyor, yine kullanıcıya pahalıya patlayacak kısa mesajlar gönderebiliyor."

 

Online bankacılığa dikkat

 

Berlin Hür Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jochen Schiller, akıllı telefonda kullanıcıları bekleyen bir başka tehlikenin internet bankacılığı olduğuna işaret ediyor: "Akıllı telefonla girdiğim banka hesabıma ait bilgiler ve bankanın bana gönderdiği erişim bilgileri, dünyanın herhangi bir noktasındaki bir bilgisayara ulaştırılıyor. Bundan sonraki adımı ise hesabınızdan bilgi ve iradeniz dışında para çekilmesi oluşturuyor."

 

Bilişim uzmanı Matthias Wählisch, akıllı telefonlara yüklenen anti-virüs yazılımlarının bazı dezavantajları da beraberinde getirdiğini söylüyor: "Arka planda sürekli olarak işleyen bir anti-virüs programı, sistem kaynaklarını zorluyor. Anti-virüslü akıllı telefonun bataryası da daha hızlı tükeniyor."

Keyword : Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike haberi , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike oku , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike konusu , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike hakkında , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike manşeti , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike perde arkası , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike olayı , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike son dakika , Akıllı Telefonlardaki Büyük Tehlike

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com