09.10.2012 - 16:50
Okunma (1196)
Yorum (0)
Paylaş

Andımız Kaldırılıyor

Andımız Kaldırılıyor

 

Başbakan'ın mevzuattaki etnik ayrım algısı oluşturan hükümleri temizleme sözünün ardından konuyla ilgili çalışmalar hız kazandı. Hükümetin atacağı en önemli adımlardan biri de öğrenci andının kaldırılması.

 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı '2023 Siyaset Vizyonu'nda "Mevzuatımızda etnik ayrımcılık algısı oluşturan birçok hükmü temizledik. Önümüzdeki süreçte bu çaba en mikro düzeyde devam edecektir" sözü veren AK Parti, orta ve uzun vadede somut adımlara hazırlanıyor. Adımlardan biri de öğrenci andı.

 

GEÇMİŞE DÖNÜK İNCELEME YAPILACAK

 

Kongrede açıklanan 62 maddelik yol haritasının 2 maddesi etnik ayrımcılık konusuyla ilgili. Bunlar, "Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü dini, etnik ayrımcılığa son verilmesi" ve "Mevzuatta etnik ayrımcılık algısı yaratan bütün hükümlerin ayıklanması." Bu hedefler için tüm bakanlıklar kendi alanlarında ayrıntılı çalışma başlatacak. Yürürlükte olan yasa, yönetmelik ve tüzükler tek tek mercek altına alınarak, "ayrımcılık" incelemesi yapılacak. Etnik ayrımcılık olarak algılanmaya müsait ifadeler tespit edilerek, temizlenecek.

 

DERS KİTAPLARI DA MERCEK ALTINDA

 

62 maddelik yol haritasında yer alan hedef çerçevesinde atılacak somut adımlardan biri de ilkokullarda okutulan "Öğrenci Andı" olacak. "Türküm, doğruyum" diye başlayıp "Varlığım, Türk varlığına armağan olsun" şeklinde biten "Andımız" sık sık tartışma konusu oluyordu. Sürekli "Etnik köken vurgusu" eleştirilerine konu olan haliyle, öğrencilere and içirme uygulamasının sürdürülmesi planlanmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarını da ayrımcılık algısı oluşturan ifadelerle ilgili detaylı incelemeye alacak.Birçok yasa ve kurum ismi de mevzuat temizliğine takılacak. AK Parti kurmayları değişikliklerin "tepeden inme" değil toplumda kabul gören uzlaşma ile atılacak adımlar olduğunu belirtiyor.

 

REŞİT GALİP'İN YAZDIĞI METİN DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

 

İLKOKULLARDA her gün ilk derse girerken çocukların hep birlikte zorunlu olarak okuduğu öğrenci andı, ilk olarak eski Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından yazıldı. 1933 yılında Reşit Galip'in Milli Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına içirdiği and şöyleydi: "Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu özümden çok sevmektir. Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun..." 1972'de yapılan değişiklikle anttaki "budunumu" kelimesi "milletimi" kelimesi ile değiştirilirken "Ne mutlu Türküm diyene" cümlesi de eklendi. Öğrenci andı, 1997 yılında ikinci defa değiştirildi.

 

ÖĞRENCİ ANDI

 

Türküm, doğruyum, çalışkanım.

 

İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

 

Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.

 

Ey büyük Atatürk!

 

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, hiç durmadan yürüyeceğime and içerim.

 

Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.

 

Ne mutlu Türküm diyene!

Keyword : Andımız Kaldırılıyor haberi , Andımız Kaldırılıyor oku , Andımız Kaldırılıyor konusu , Andımız Kaldırılıyor hakkında , Andımız Kaldırılıyor manşeti , Andımız Kaldırılıyor perde arkası , Andımız Kaldırılıyor olayı , Andımız Kaldırılıyor son dakika , Andımız Kaldırılıyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com