09.10.2012 - 16:40
Okunma (1194)
Yorum (0)
Paylaş

Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü?

Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü?

 

Birkaç aydır dershanelerin kapatılacağı ve özel okul yapılabileceği ile ilgili Sayın Başbakanımızın ve Sayın Bakanımızın açıklamaları gündemi oluşturmaktadır. Hatta bu sene dershanelerin son yılı olduğu deklare edildi. Herkes şunu iyi biliyor ki, dershaneler bir ihtiyaçtan doğmuştur. Dershanecilik sistemi bir sonuçtur. Sebebi ortadan kaldırmadığınız sürece sonuç değişmeyecektir. Adı özel ders olur, özel okul olur, etüd merkezi olur, olurda, olur. Siz özel okula asgari ücretli ya da sürekli geliri olmayan ailelerin çocuklarını alabilirseniz başka! Özel okullar devletin vereceği katkılarla yaşayamayacağı gibi vatandaştan katkı isteyeceklerdir. Özel hastanelerde olduğu gibi! O zaman değişen ne olacak?

Asıl sorun sınav sisteminde… Yarışmacı ve rekabetçi bir eğitim sistemi var. Bu sistem seçme ve eleme ile ayakta kalmaktadır. Öğrenci sayısı arttıkça bu seçmenin, elemenin yapılması kaçınılmazdır. Eğitim sisteminin en büyük sorunu da budur. Önce seçme ve elemeyi nasıl yapacağız, ona karar vermek lazım. Bu konuda YÖK, MEB, ÖSYM nasıl çalışma yapıyor, net olarak bilmiyoruz. Daha doğrusu çalışma yaptıklarını bilmiyoruz. Sayın Başbakan ve Sayın Bakan bu hususta açıklama yapıyor ama bu kurumlardan tıs yok. Üniversite sınavsız olacakmış. Bu nasıl olacak? kimsenin de bildiğini de sanmıyorum.  Okul notlarına göre öğrencileri değerlendirmek ise tam bir felaket olacaktır. Eğitim imkânları yurdun her yerinde eşit değil. Tüm okulları öğretim teknolojisi araçları ile donatmak yeterli değil. Hatta aynı okulda aynı branştaki öğretmenlerin değerlendirmeleri de farklı! Kaldı ki bu konuda yaşanmış bir süper lise garabeti var. Niçin vazgeçildiğini hepimiz biliyoruz.

Söz konusu eğitim olunca hesaplar iyi yapılmalıdır. Daha dikkatli açıklamalar yapılmalıdır. Doğrusu eğitimciler ile bu konunun tartışıldığını duymadık. Bu alanda birçok STK var. Görüşlerinin alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Milyonlarca öğrenciyi, dolayısıyla geleceğimizi etkileyen kararlar alınırken eğitimcilere sorulması gerekir. Hala eğitim eğitimcilere sorulamayacak kadar önemlidir felsefesi ile hareket ediyoruz.

Dershaneleri kaldıracağız demek milyonlarca veliyi ve öğrencinin motivasyonunu etkiliyor. SBS sınavının bu sene son kez yapılacağı açıklanıyor. Ama Fen Liseleri, Anadolu Liselerine gelecek sene nasıl öğrenci seçilecek belirsiz. Umarım gelecek sene gelsin o zaman düşünürüz mantığı ile hareket edilmiyordur. Veliler şaşkın durumda! Gelecek yıl çocuğunu ne bekliyor tahmin bile edemiyor. Biz eğitimciler bile nasıl bir seçim olacağını bilmiyoruz. Moral motivasyon sıfır! Velilerin sorularını cevaplayamıyoruz. Durum ÖSYM sınavı içinde geçerli… ÖSYM sınavlarına nerdeyse her yıl 2 milyona yakın aday müracaat ediyor. Bu kadar aday arasından eleme yapmanın yolu merkezi sınavlardır. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Merkezi sınavların yapıldığı bir sistemde, dershaneler nasıl kapanacak doğrusu merak ediyorum. Eğitimci olarak bunları yazarken de sınav odaklı bir eğitim sistemini savunmuyorum. Sadece yılların eğitimcisi olarak bu iş nasıl başarılacak sadece merak ediyorum.

Bilmediğimiz sihirli bir değnek mi sisteme değecek?

Cengiz ŞAHİN

Editör

Haber Kaynağı: www.personelmeb.net

 

 

 

Keyword : Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? haberi , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? oku , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? konusu , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? hakkında , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? manşeti , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? perde arkası , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? olayı , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü? son dakika , Dershaneleri Kapatmak Çözüm Mü?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com