03.10.2012 - 17:35
Okunma (1266)
Yorum (0)
Paylaş

Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu

Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 28 Şubat kararlarıyla kapatılan imam hatip okullarıyla 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında açılan imam hatip okullarını mukayese ederek, ''O zamandan beri geçen süreyi, nüfusun büyüklüğünü oranladığınızda birkaç puanlık artış var. Türkiye'de yeniden normal bir sürecin işlemeye başladığını söylemek mümkün'' dedi.

 

Bakan Dinçer, eğitime ilişkin soruları cevapladı. Soru ve cevaplar şöyle:

 

Soru: İmam hatip liselerine ilişkin düzenlemelerle birlikte bu okullara ilgi hangi düzeyde bu konuda bilgi verir misiniz?

 

Bakan Dinçer: İmam hatiplerle ilgili ciddi spekülasyonlar yapıldı. İki aşırı uçta oldu bu. Birileri tüm okulları imam hatiplere dönüştürdüğümüze dönük haber yapıp, çocukları imam hatip okullarına yönlendirdiğimize yönelik söylemlerde bulunurken, diğerleri de yeteri kadar imam hatip okulu açmadığımızı ve öğrencilerin kayıtlarını ortaokula yaptığımıza ilişkin şeyler söylediler

 

MEB olarak çok rasyonel davrandık ve elimizdeki bilgileri analiz ederek hareket ettik. Subjektif veya duygusal bir tavrımız olmadı. Çünkü biz bu ülkede herhangi bir belde, ilçede, ilde veya semtte hatta okulda kaç tane dördüncü sınıftan mezun olmuş çocuğumuz var, bunlardan kaç tanesi ortaokula veya imam hatip ortaokuluna gider, bunların tahminlerini yaptık. Bunun üzerinden karar vermeye çalıştık ama esas kararı yerel yöneticiler verdi. Yerel yöneticiler karar verdiler, biz onları denetleyen tavır içinde olduk. Eğer yanlış yaptıklarını görüyorsak, yanlışlar varsa, bunları düzeltin diye kendilerinden rica ettik ve sonunda imam hatip ortaokulları açıldı, lisede de bir takım düzenlemeler yapıldı. Biz hakikaten ne kadar okula ihtiyaç duyduğumuza dair tahminlerimizde yüzde 100'e yakın isabet kaydettik. Yalnız tahminimizde bizi yanıltan iki husus oldu. Onlardan birisi imam hatip ortaokuluyla ilgili İstanbul bizi yanılttı. İkincisi tüm Türkiye'de imam hatip liselerine kayıtla ilgili tahminlerimizde yanlışlık oldu.

 

 

 

-İstanbul'daki 73 imam hatip ortaokulu kapatılabilir-

 

 

 

Biz yaklaşık olarak imam hatip ortaokullarına kayıt yapacak öğrenci sayısını tüm Türkiye'de 120 bin civarında tahmin ettik, bunu il il, ilçe ilçe hesap ettik ve ona göre de okulların açılmasına izin verdik. Geçtiğimiz hafta sonu itibariyle imam hatip okulları orta kısmına kaydolan öğrenci sayısı 109 bin. Yaklaşık olarak şu ana kadar bin 141 imam hatip orta kısmı açtık. Onlardan 411 tanesi imam hatip liseleri bünyesinde açıldı, geri kalan 730'u da bağımsız imam hatip ortaokulu olarak açıldı.

 

 

 

İstanbul'da açtığımız ortaokullarda öğrenci talebi biraz daha fazla ama bu okullar içinden yaklaşık olarak 73'ünde yeteri kadar öğrenci yok. Bu 73 okulu da belki kapatacağız. O okullardaki öğrencileri, yine aynı ilçede açılmış başka bir okula kaydırarak, yeniden ortaokula dönüştürebileceğiz ama henüz net karar veremedik, durum netleşsin diye. Biz bu konuda çok statik bir yapı içinde değiliz. Böyle karar verildi, böyle kalacak diye bir tavrımız yok.

 

 

 

-İmam hatip liselerine gelen öğrenci sayısı tahminimizin üzerinde-

 

 

 

Şu ana kadar toplam 703 imam hatip lisemiz var. Gelen öğrenci sayısı tahminimizin üzerinde oldu. Şu ana kadar ek öğrenci olarak 41 bin 638'i anadolu imam hatip liselerine olmak üzere 125 bin ek öğrenci geldi. Bu bizim tahminimizin üzerindeydi. Müracaat eden sayısı daha fazla. Biz normalde imam hatip liselerine yaklaşık olarak 85-90 bin kişi civarında kayıt yapıyorduk. Bunun artacağını 120 bini geçeceğini düşünmüştük. İmam hatiplerin lise bölümü için 258 bin öğrenci müracaat etti ve onlardan 125-130 bininin kaydını yaptık. Bazılarını ikili eğitimle yapacağız, bazılarını da önümüzdeki yıla bıkacağız. Bizim tahminimizin üzerindeki müracaatları analiz etmeye çalışıyoruz. Lise konusundaki talepler beklentilerimiz çok üzerinde oldu.

 

 

 

Soru: Aradaki farkı nasıl kapatacaksınız, okul ihtiyacının nasıl karşılayacaksınız?

 

 

 

Bakan Dinçer: Bir okul kiralama yöntemiyle eğer yer bulmak mümkünse, bina kiralamak mümkünse, kiralama yöntemiyle kullanacağız. İki, lise seviyesinde ikili eğitim yapmak istemiyoruz ama bazı okullarda velilerin de ısrarlı talepleri var eğer veli, öğretmen ve okul idaresi üstesinden gelebileceğini düşünürse buna izin vereceğiz. Üçüncüsü önümüzdeki yıla yeni binalar hazırlayacağız.

 

 

 

-Türkiye'de yeniden normal bir sürecin işlemeye başladığını söylemek mümkün-

 

 

 

Soru: İmam hatipler konusunda politik değişikliği de analiz eder misiniz?

 

 

 

Bakan Dinçer: Bu sayılar çok büyük sayılar mı diye baktığınızda, iki perspektiften bu soruya cevap verilebilir. Birincisi, genel orta öğretim içindeki imam hatip okulu orta kısmının sayıları kıyaslanabilir. Öyle baktığınızda çok yüksek rakamdan söz etmiyoruz. Önceki yıllara oranla 1-2 puan artmıştır ama bunu doğal olarak görüyoruz. Çünkü uzun yıllar sonra çocukların rahat seçim yapabilecekleri demokratik ortam oluştu. Bunun verdiği olumlu katkı var. İkinci ise 28 Şubat kararlarıyla kapatılan imam hatip okullarıyla mukayese edildiğinde görülür. 28 Şubat kararlarıyla 581'e yakın imam hatip ortaokulu kapatılmıştı. Bugün açtığımız imam hatip okullarla mukayese edildiğinde, o zamandan beri geçen süreyi, nüfusun büyüklüğünü oranladığınızda birkaç puanlık artış var ama Türkiye'de yeniden normal bir sürecin işlemeye başladığını söylemek mümkündür.

 

 

 

Soru: 28 Şubat döneminde okullar kapatıldığındaki durum neyse, şu an açılanlarla hem öğrenci ve hem okul sayısı açısından aynı duruma geldi mi?

 

 

 

Bakan Dinçer: Aynı değil. Biraz daha olumlu. İmam hatip lehine gelişme var. Çünkü yaklaşık 600 civarında okulun kapatıldığını var sayarsanız, 730 civarında okul açmışsanız, o okul sayısında aşağı yukarı yüzde 20'ye yakın artış var demektir. Ayrıca öğrenci sayısı itibariyle bakıldığında da benzeri durumu görürsünüz. Belli bir artış var, o artış çok anormal bir artış değil

Keyword : Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu haberi , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu oku , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu konusu , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu hakkında , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu manşeti , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu perde arkası , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu olayı , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu son dakika , Bakanlık Okul İhtiyacına Çözüm Buldu

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com