30.09.2012 - 16:41
Okunma (1203)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir

Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir

 

Öğretmenlerin emekliye ayrılmasındaki en önemli engel maaşların azalmasıdır. Çözümü ise ek göstergenin 3600’e yükseltilmesidir. Sendikaların öğretmene ek ödeme konusundaki ısrarı, çalışan öğretmenlerin yaş ortalamasını yükseltecektir.”

 

 

Hizmet yıllarını tamamlayan öğretmenlerin emekliye ayrılmaması gerek çalışan öğretmenler, gerekse atamayı bekleyen öğretmen adaylarınca zaman zaman eleştiri konusu olmaktadır. Hatta daha ileri gidilerek, bazı çevrelerce öğretmen adaylarının önünü kestikleri iddia edilmektedir.

 

İstatistiklere baktığımızda öğretmen adaylarının atanmaları ile emekliye ayrılan öğretmenler arasında doğru bir ilişki olmadığı görülmektedir. Bakanlık yaptığı açıklamada 138 bin öğretmen ihtiyacının olduğunu belirtti. 40 bin öğretmen atamasından sonra bile 100 bin civarında öğretmen ihtiyacı olacaktır. Hizmet yılını tamamlayan öğretmenler emekliye ayrıldığında öğretmen alımları artmayacak aksine ihtiyaç artacaktır. Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz, öğretmen atamaları Maliye Bakanlığının verdiği kadrolara göre yapılmaktadır.

 

Öğretmen sayıları istatistikleri

 

MEB de 2011 yılı istatistiklerine göre 600 bin üzerinde bir sayıda öğretmen görev yapmaktadır. Üzerine 57 bin daha koyduğumuzda bu sayı 700 bini geçmiştir. Yıllar itibarı ile emekliye ayrılan öğretmen sayısı ise azalmaktadır. Yine 2011 yılında bu sayı yalnızca 9 bin 500 dür. Kısacası toplam öğretmen sayısının yüzde biri oranında bir emeklilik söz konusudur. Burada bir çelişkili gibi bir durumdan bahsetmek istiyorum. Sendikalar emekli yasası çıktığında mezarda emeklilik diye feveyran etmişlerdi. Üyeleri ise emekli olmamakta direnmekte gibi görünse de bu zıtlığın nedeni öğretmenlerin emekli olduğunda maaşların azalmasından kaynaklanmaktadır. Hizmet yıllarını dolduran öğretmenlerin geçim sıkıntısı daha da artmaktadır. Çocukları ya üniversitede eğitim görüyor ya da iş güç kaygısına düşmüşlerdir. Her ay aldıkları maaşın yarısına razı olup emekli olmak sorunlarını katlayacaktır.

 

En büyük sorun emekli maaşları

 

¼ ünde ki bir uzman öğretmen ek ders ücreti hariç 2 bin tl civarında maaş almaktadır. Ek dersi de hesap ettiğimizde ortalama aylık 2 bin 500 TL ye yükselmektedir. İşte sorun buradadır. Emekliye ayrılan öğretmenin maaşı bin 200 tl ye gerilemektedir. Yani maaşlar %50 azalmaktadır. Emekliliğin önünde ki en büyük engel azalan maaşlardır. Öğretmenler açısından bu durumun çözümü ek göstergenin 3 bin 600 e yükseltilmesidir. Emekliye ayrılan öğretmen, çalışırken aldığı maaşın en az 2/3 ünü alabilmelidir. Ek göstergenin yükseltilmesi bunu sağlayacaktır.

 

 

 

Çalışanlar ile emekliler arasında ki bu uçurumu oluşturan maaş kalemi ek ders ücretleridir. Sendikalar çalışan öğretmenlere ek ödeme ödenmesi hususunda gayret gösterdiler. Ancak başarılıolamadılar. Eğer başarılı olabilselerdi, yaşlarını küçülten öğretmenlere de rastlayabilecektik. Çünkü ek ödemeden de emekli keseneği kesintisi kesilmemektedir. Öğretmene yapılacak iyileştirmenin diğer kalemler üzerinden yapılması daha yerinde olacaktır.

 

Öğretmenlik dinamik bir meslektir

 

Aslında mali hakların dışında öğretmenlerin emekliye ayrılmaması meslek hayatlarında da sıkıntı oluşturabilmektedir. Emekliye, yukarıda saydığım sebeplerden dolayı ayrılamayan öğretmenler sistemde sorun olabilmektedirler. Öğretmenlik mesleği dinamik bir meslektir. Kendisini yenilemeyen, gelişim ve değişime ayak uyduramayan öğretmenlerin öğrencilere faydalı olması mümkün değildir.

 

Değişim ve gelişime ayak uyduramamanın suçlusu da öğretmenler değildir. Geçim sıkıntısında olan öğretmen, mesleki açıdan kendisini nasıl geliştirecek. Bugün yeni göreve başlayan öğretmen, ek ders hariç bin 700TL maaş alırken, aynı kurumda kıdemli bir hizmetli bin 800 TL nin üzerinde aylık almaktadırlar. Bu durum öğretmenlerin daha fazla yıpranmasına neden olmaktadır.

 

Tüm bunları üst üste koyduğumuzda öğretmenin emekli olmak için yaş haddini doldurmasını beklemesinden başka çaresi yoktur. Emekli maaşlarında bir iyileştirme söz konusu olmaz ise öğretmenlerin yaş ortalaması yıldan yıla artacaktır.

 

Mustafa DÖNMEZ

 

Eğitim Yöneticisi

 

 

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir haberi , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir oku , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir konusu , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir hakkında , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir manşeti , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir perde arkası , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir olayı , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir son dakika , Öğretmenlerin Ek Gösterge Rakamı 3600 E Yükseltilmelidir

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com