26.09.2012 - 19:30
Okunma (1190)
Yorum (0)
Paylaş

Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak!

Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak!

Aselsan tarafından tasarlanan portatif karakollar Mehmetçik'in yerine kritik bölgelerde nöbet tutacak.

 

 

Aselsan , son teknolojiyle donatılmış, her türlü saldırıya dayanıklı portatif karakol tasarladı...

15 günde montajı yapılan ve taşınabilen 'Kale-port 'larda Mehmetçik yerine kameralar nöbet tutacak.

27 yılda teröristler tarafından birçok karakol ve üs bölgesine saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda 385 askerimiz şehit oldu.

TOKİ'nin yaptığı, 'Kale-Kol'lardan sonra şimdi Aselsan tarafından üretilen, top mermisi ve rokete dayanıklı, yüksek teknolojik donanıma sahip portatif karakol sistemine geçiliyor.

Terörle mücadelede ilk hedef olan karakolların yenilenmesi ve sağlamlaştırılması için ilk etapta TOKİ tarafından 'Kale-Kol' inşaatları başlatıldı. TOKİ 243 karakolun ihalesini yaparak, 98'ini bitirip, teslim etti. Ancak bunların yapımının uzun süre alması TSK'yı yeni arayışlara yöneltti. Yenişafak'ın haberine göre, terörle mücadelede elektronik sistemlerin kullanılmasını sağlayacak ve dış saldırılara karşı korunaklı, kısa sürede inşa edilmesi mümkün olabilecek karakol sistemi için çalışma başlatıldı. Aselsan ile yerli firmalarının ortak çalışmaları sonucunda, yüzde yüz yerli olan, 'Yüksek Güvenlikli Modüler Üs Bölgesi' üretildi. Sistemin testlerden başarıyla geçmesi üzerine sistemin seri üretimi için düğmeye basıldı. Modüler karakollar ilk olarak Hakkari ve Şırnak bölgesindeki İç Güvenlik Taburlarının kullanımına verilecek.

YAPIMI 15 GÜN SÜRÜYOR

Aselsan tarafından üretilen, modüler üs bölgelerinin teknolojinin kullanımının yanı sıra, yapım süresinin kısa olması büyük avantaj sağlıyor. Sağlamlığı nedeniyle bir kaleyi andıran portatif 'Kale-port'lar yüksek güvenlikli ve kısa sürede inşa edilmesi amacıyla tasarlandı. Portatif parçalar, araçlarla veya sarp ve kayalık bölgelerde helikopterlerle taşınacak, inşası ise en fazla 15 gün içerisinde tamamlanacak. Ayrıca bu karakollar modüler olduğu için terör önceliğine göre sökülüp başka yerlere de kurulabilecek. Güçlü yalıtım sistemleri nedeniyle yaz ve kış aylarında kullanım sorunu da ortadan kalkacak.

İÇİNDE HELİKOPTER PİSTİ OLACAK

'Kale-port'lara güvenli helikopter pisti ile M60 tankları da yerleştirilebilecek. Terörle mücadelede büyük hava desteği sağlayan ve Diyarbakır, Batman gibi merkezlerde bulunan helikopterler sınıra sıfır noktalarda konuşlandırılabilecek. TSK'nın bu imkan ve kabiliyete sahip olmasıyla birlikte terörist takibinde, karşı operasyonlarda veya PKK saldırıları karşısında gerekli olan hava desteğine sahip olması süresi kısalacak.

KUMANDALI SENSÖR SİSTEMİ

Elektronik sistemlerin devreye sokulacağı 'Kale-port'lar etrafında sensörlü alarm sistemleri kurularak, 7 kilometrelik mesafede canlı tespiti yapılabilecek. Arazi şartlarına göre yerleştirilecek olan sensör sistemi, modüler karakolun içinde kurulacak olan ana kumanda merkezinden takip edilecek. Sensör sisteminin yazılımı da yaklaşan canlıların hayvan ya da insan olduğunu ayırt etmeye yarayacak şekilde yüklenecek. Yeni sistemde nöbet kuleleri de kaldırılacak. Termal kameralar, nikon dürbünler ve hareketli sensörlerin yerleştirilmesiyle nöbet kulesinde askerlerin yerini elektronik gözler alacak. Bütün parçaları fabrikada üretilerek bölgede sadece montajı yapılan sistem, ABD tarafından Afganistan'da kullanılıyor.

Testlerden başarıyla geçti

Türk mühendis ve mimarlarının tasarımı ve yerli firmalarca üretimi gerçekleştirilen, modüler karakolların testlerinde ise başarı sağlandı. Teröristlerin karakollara saldırılarda kullandığı roketatar ve docka gibi ağır silahlarla yapılan testlerde, yüksek dayanıklı üretilen duvarlarda herhangi bir hasar oluşmadı. Ancak bununla yetinilmeyerek duvarlarda kullanılan malzemeler top mermisine karşı dayanıklı olarak imal edildi. 'Kale-port'ların inşasına Genelkurmay Başkanlığı'nın onayından sonra başlanacak.

Keyword : Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! haberi , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! oku , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! konusu , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! hakkında , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! manşeti , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! perde arkası , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! olayı , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak! son dakika , Mehmetçiğin Yerine Nöbet Tutacak!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com