23.09.2012 - 16:27
Okunma (1353)
Yorum (0)
Paylaş

Borsalarda Yükseliş Sürer Mi

Borsalarda Yükseliş Sürer Mi

 

 

 

2008 küresel kriz sonrası finans piyasalarındaki çöküşe çözüm olarak görülen parasal genişleme kararları 2012 yılı sonunda da uygulanmaya devam ediyor.

 

 

 

 

 

ABD Merkez Bankası'ndan (FED) sonra Japonya Merkez Bankası da (BoJ) parasal genişleme kararı vererek 695 milyar dolarlık tahvil alım programı açıkladı. Bu karar sonrası yen, dolar karşısında bir miktar gerileyerek 77,66 seviyesinden 78,16'ya ulaştı. Finansal krizlere yol açmamak ve likidite krizlerini engellemek maksadıyla piyasaların arzu ettiği parasal gevşeme kararları bir yandan kur savaşlarını çıkartacak, öte yandan emtia piyasalarının yeniden tehlikeli bir yöne gitmesini tetikleyecek yan unsurlara yol açabilir. Finans piyasaları şimdilik olumlu tarafı görmeye devam ediyor olsa da başkanlık seçimleri (kasım ayı) sonrası olası siyasi gelişmeler ve kritik kararlar piyasalardaki likidite bolluğuna rağmen sıkıntılara yol açabilir. Aslında 2008 yılındaki kriz, farklı bir şekilde devam ediyor ve henüz çaresi bulunmadığı gibi merkez bankalarının inisiyatifinde ve spekülatörlerin bu dalgayı sevmelerinden kaynaklanıyor. İMKB endeksi mayıs ayından bu yana banka ağırlıklı İMKB 30 hisselerinde devam eden yabancı alımlarıyla yükselişine devam ediyor. Özelleştirme İdaresi'nin elinde bulunan kamu hisselerinin halka arz yöntemiyle yakın bir zaman içinde satış haberleri cuma günü öğleden sonra banka hisselerine satış getirse de yurtdışı piyasalarda yaşanan yükseliş hareketi ve satışın ne zaman yapılacağı ile ilgili takvimin henüz belirlenmemesi yönün tekrar yukarı dönmesine yardımcı oldu.

 

Muhtemelen önümüzdeki hafta içinde 68 bin 500 puan test edilecek. Bu noktanın kırılması, yükselişin devamını, kırılamaması ise tekrar bir satış baskısına yol açacaktır. Hafta içinde kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un değerlendirmesinde Türkiye kastedilerek Suriye sorununun devam etmesinin not üzerinde baskı unsuru olduğu yönünde çıkan haberler oldu. Kredi derecelendirme kuruluşları artık gerçekten güvenilirliklerini yitirdiler. Suriye konusu kapansa başka bir bahane üretecekler. Not artışı olmasa da parasal genişleme sebebiyle Türkiye'ye yine para girişleri devam edebilir. Sukuk ihraçlarının devam etmesi bekleniyor. SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın belirttiği gibi İstanbul'un uluslararası İslami Finans Merkezi olma şansı çok yüksek. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda sermaye piyasaları çok gelişecek. Ancak dış yatırımcıları çekerken içerdeki yatırımcıların da küstürülmemesi gerekmekte. Bu konuda yetkili organlara büyük görevler düşmekle beraber özellikle halka arz edilen yeni şirketlerin çok ama çok dikkatli olmalarında fayda var. İçerdeki sermaye ne kadar mutlu olursa finans piyasalarımız o denli sağlıklı büyür.

 

Sonuç olarak psikolojik de olsa dış piyasalarda düşen faizler ve parasal bolluğun etkisi ile borsalar ve emtia piyasaları yükseliş eğiliminden vazgeçmiş değil. Ancak kasım ayı ABD başkanlık seçimlerinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayabilir. Bu sebeple kritik tarihler piyasalar için kırılma anları olmaya devam edecektir. Siyasi gelişmeler daha çok piyasalar üzerinde etki edebilir. Kredi derecelendirme kuruluşunun Suriye'ye dikkat çekmesi bunun son örneğidir. Altında 1.790 ons/dolar, Euro/dolar paritesinde 1,33 dolar / TL'de 1.750 seviyesi, Borsa'da ise 68.500-71.500 seviyeleri oldukça önemli.

 

ABD borsaları rekora koşuyor

 

ABD Merkez Bankası'nın (FED) aldığı parasal genişleme kararı sonrası 4 Eylül'de 12.975 puandan başlayan yükseliş trendini 13.650 puana kadar sürdüren ABD'nin lokomotif endeksi Dow Jones, cuma günü ikinci kez denediği ve aşamadığı 13.650 puandan hafif bir kayıpla 13.579 puandan kapattı. 2008 başkanlık seçimleri öncesinde Lehman Brothers iflası sebebiyle küresel krizin zirve yaptığı sırada 6.000 puana kadar düşen Dow Jones, en son 2007 yılında tarihi zirve olarak görülen 14 bin puana bir hayli yaklaştı. Bu seviyenin geçilmesini beklememekle birlikte başkanlık seçimlerine kadar test edilmesinin mümkün olduğu zira ABD şirketlerinin son genişleme kararı ile daha fazla yükselme potansiyeli taşıdığı bir gerçek.

 

ABD yaklaşan başkanlık seçimleri sonucunun şimdiden satın alınmaya başlandığı bu yükselişin 13.650 puanın aşılması durumunda 2007 yılı rekoruna kadar kasım ayı içinde endeksi zirveye taşıyacağını tahmin ediyorum. Ekonomik verilerden çok şirketlerin 3 aylık bilançolarının satın alınacağı ekim ayı içinde 14 bin puan zor da olsa görülebilir. Tüm gözler başkanlık seçimlerinin ardından yaşanabilecek muhtemel siyasi gelişmelerde olacaktır. Dow Jones endeksinin 13.000 puan seviyesi oldukça kritik. Selim ışıklar/ZAMAN

Keyword : Borsalarda Yükseliş Sürer Mi haberi , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi oku , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi konusu , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi hakkında , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi manşeti , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi perde arkası , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi olayı , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi son dakika , Borsalarda Yükseliş Sürer Mi

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com