16.09.2012 - 05:32
Okunma (1215)
Yorum (0)
Paylaş

Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi?

Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi?

 

 

 

Ekonomi ile piyasalar çoğu zaman paralel hareket etmez, piyasa ile ekonomi kavramları da çoğu zaman birbirine karıştırılır

 

 

 

Zaman zaman makro ekonominin iyi olmasına rağmen mikro ekonomik koşullardaki gelişmeler aynı yönde gitmeyebilir. Para ve sermaye piyasalarındaki para bolluğundan kaynaklanan iyimser trendlere rağmen aslında gelecekte çok farklı krizler için zemin hazırlanmış olabilir. ABD Merkez Bankası (FED), 2008 yılından sonra üçüncü kez parasal genişleme düğmesine bastı ve gerekirse mortgage piyasalarında ve tahvil piyasalarında alım yapacağının kararını bir kez daha verdi. Aylık 40 milyar dolarlık alım yapma kararı vermesi ve daha fazla alım yapabileceğinin anlaşılması piyasalarda olumlu etki yaptı. Emtialarda zaten bir süreden beri yaşanan yükseliş dalgası perşembe akşamı alınan kararlar sonrası da devam etti. Borsalar alım yönünde hareket ederken İMKB endeksi bir gün öncesi yaşadığı kayıpları telafi ederek 68 bin puanı aştı. Bu kararlara piyasalar olumlu yönde ya da yükselişle karşılık verdi ama ABD'nin borçlanma notu, EGAN Jones isimli kredi derecelendirme kuruluşu tarafından AA'dan AA- seviyesine düşürüldü. Kuruluş, not indirimine gerekçe olarak, tahvil alım kararının ekonomiye muhtemelen yarardan çok zarar getireceğini ve özellikle petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişlerin işletmeleri ve tüketicileri olumsuz etkileyeceğini gösterdi.

Gerçekten de ABD'nin toplam borcu GSYİH'nın üstüne çıktı ve şu an ekonomide iyileşme olarak görülen gelişmelerin aslında bir seçim yatırımı olarak görüldüğü göz önüne alınırsa seçimler sonrası piyasaların daha çok kırılgan olabileceği kuşkuları artıyor. Piyasalar açısından 2008 krizi öncesi seviyelerine yükselen ABD borsaları ve paralelinde yükselen Avrupa borsalarına rağmen Uzakdoğu borsaları henüz 2008 öncesinin çok gerisindeler. Daha çok gelişmekte olan piyasaları olumlu etkilemesi beklenen kararların şimdilik olumlu tarafına bakan piyasalarda kasım ayındaki başkanlık seçimlerine kadar yükselişlerin devamı bekleniyor.

İMKB endeksine dönecek olursak, mayıs ayında 56 bin seviyesinde başlayan yükseliş trendi ile geçen yıl nisan ayında görülen zirve noktasına bir hayli yaklaşılarak 68 bin puan aşılmış görünüyor. Yükselişin bankacılık sektöründen sanayi sektörüne doğru ayrışması olumlu ancak genel olarak önceki yıllardaki yükseliş dalgasına göre oldukça sönük ve tedirgin bir yükseliş olarak da değerlendirilebilir. İMKB 30 ve 50 hisselerinin dışında yükselişe çok ilgi ve coşku yok denilecek kadar az. Halka arzlar ve şirketlerin sürekli bedelli sermaye artırımları nedeniyle satış baskısı bu hisselerde daha fazla etkili oluyor. Yabancı alımları ile bu seviyelere gelen endeksin dolar bazında halen zirve noktasına göre ucuz olduğu söylenebilir. 2010 Kasım ayına göre endeks zirve noktasından yüzde 25 aşağıda bulunuyor. Ancak diğer gelişmekte olan borsalara kıyasla 2012 yılında hatırı sayılır bir yükseliş yaşayan endeksin 70 bin-72 bin puanı aşmadan önce bir düzeltme yapması da mümkün, bekleyip buna göre hareket etmek daha uygun olabilir. Hafta içinde satış baskısı oluşturan Halkbank ve Telekom halka arz kararları sonrası endeksin yukarı gitmesi için yabancı yatırımcıların daha fazla alımına ihtiyaç var gibi gözüküyor. Trendin bozulması şimdilik söz konusu olmasa da kâr satışları ile endeksin yukarı gitmekte zorlanması söz konusu olabilir. Ancak 70-72 bin puan hedefi tutturulmak isteniyorsa düşüşlerde yabancıların alımları gelebilir.

Parite, 5 ayın zirvesinde

Haftanın en önemli gelişmesi, aylardır beklenen FED'in üçüncü parasal genişleme kararını verdiği toplantı oldu. Aylardır bu karar piyasalar tarafından satın alınıyordu zaten. Altın fiyatları başta olmak üzere emtia piyasalarında mayıs sonlarında başlayan bir hareketlilik söz konusuydu. Altın fiyatları, parasal genişleme kararı öncesi yüzde 10 artmış gümüş, petrol ve borsalarda benzer ralliler yaşanmıştı. Perşembe akşamı beklenen haberin etkisi ise özellikle Eura/dolar paritesi üzerinde etkili oldu, 1,29 seviyesinden 1,3129'a çok hızlı bir atak gerçekleşti. Altın fiyatları onsta 1.777 dolara, petrol ise 118 dolara varan yükselişler yaşandı. Borsalarda ise özellikle petrol fiyatlarının olumlu etkilediği Rusya ve Brezilya borsalarında yüzde 4'lere varan yükselişler yaşanırken ABD Dow Jones sanayi endeksi 2007 yılı zirvesine oldukça yaklaşan bir noktada 13 bin 593 puandan kapattı. Önümüzdeki haftalarda FED'in aldığı kararlar sonrası piyasalarda beklenti bitti, gerçeği satalım stratejisi geçerli olursa kötü haberlerin daha etkili olduğu bir kâr satışı dalgası ile düzeltme hareketleri şaşırtıcı olmayacaktır. Yaklaşan ABD başkanlık seçimleri ve üçüncü çeyrek beklentilerine kadar dalgalanmalar devam edecektir. Beklentileri fazlasıyla karşılayan FED kararları kenarda bekleyen statik yatırımcıları piyasaya çeker ise altın ve emtia piyasalarında bu yıl görülen zirve noktalarına kadar yükselişler de görülebilir, bu noktalarda satışlar gelebilir.

Selim Işıklar Zaman

Keyword : Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? haberi , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? oku , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? konusu , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? hakkında , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? manşeti , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? perde arkası , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? olayı , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi? son dakika , Piyasalardaki Yükseliş Sürecek Mi?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com