12.09.2012 - 19:28
Okunma (1168)
Yorum (0)
Paylaş

Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik

Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik

Çin ile Japonya arasında adalar krizi yaşanıyor. Çin devriye botları gönderdi.

 

 

Doğu Çin Denizi'nde ihtilâflı adalar, suları ısıtmaya devam ediyor.

Çin ve Japonya'nın yanısıra Tayvan'ın da üzerinde hak iddia ettiği, ihtilâflı adaları Tokyo yönetimi satın aldı. Ancak gerilim düşmedi, sürüyor, hem de artarak.

Pekin adaların egemenliğinin Çin'e ait olduğu yineledi, bölgedeki denetimleri sıklaştıracağını duyurdu. Bu amaçla gönderilen iki devriye gemisi, bölgeye ulaştı.

Gelişmeler, Hong Kong ve Tayvan'da, Japonya'yı protesto gösterilerini tetikledi.

Hong Kong'da protestocular, Japonya Temsilciliği'ne girmek istedi. Protestocular ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Benzer görüntüler Tayvan'daki Japonya diplomatik misyonunun önünde de vardı.

Tokyo ise, 5 küçük ada ile 3 mercan kayalığı, sahibi olan Japon aileden satın aldığını vurguluyor.

Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Genba, Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında, TRTHaber'in sorusu üzerine, artık adaların Japon devletinin mülkiyeti olduğunu söyledi.

Genba, "Çin, sert ifadeler kullanabilir, ama biz barıştan yanayız ve süreç savaşa gitmeyecek. Altını çizmemiz gerek belki de, Japonya olarak adaları satın aldık ve bu bir iç meseledir. Çinli yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde de vurguladığım gibi, diyalog zeminini kaybetmeden, ilişkilerimizi geliştirme konusunda ısrarcıyız." dedi.

Asya'nın iki büyük ülkesini karşı karşıya getiren Japonların Senkaku, Çinlilerin de Diaoyu dediği adalara geçen ay 14 Çinli eylemcinin çıkmasıyla gerginlik yeniden tırmanmıştı.

Üzerinde yerleşim olmayan, 1900'e kadar Çin'in bu tarihten İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar da Japonya'nın denetimde olan adalar, savaş sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nin egemenliğine girmiş, Washington, 1970'te haklarını yine Japonya'ya devretmişti.

İki ülke arasındaki anlaşmazlık da, aynı dönemde, bölgenin petrol ve doğalgaz kaynakları açısından zengin kaynaklara sahip olduğunun anlaşılmasıyla su yüzüne çıkmıştı.

Keyword : Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik haberi , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik oku , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik konusu , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik hakkında , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik manşeti , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik perde arkası , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik olayı , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik son dakika , Adalar Çevresinde Tehlikeli Gerginlik

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com