28.01.2012 - 14:13
Okunma (1241)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı, amacı yoksul ve başarılı öğrencilere maddi katkı sağlamak olan Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’nı, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği çerçevesinde her yıl gerçekleştirmektedir.

 

 

 

 

Söz konusu yönetmeliğin “Başvuru Yeri ve Şartları” başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasının d bendinde, “Parasız yatılılık ve bursluluk sınavına katılacak öğrencilerde aranacak şartlar şunlardır (d); Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (M) işaretli cetvelinde belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinden en azının üç katını geçmemek kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak” hükmü yer almaktadır. 

 

 

 

 

Aynı yönetmeliğin “Kontenjanların Dağılımı” başlıklı 10. maddesinin 1. fıkrasında ise, “Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının; ………… çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmen çocuklarına yüzde 15’i ve diğer öğrencilere ise yüzde 70’i ayrılır” hükmü bulunmaktadır.

 

 

 

 

2011 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı e-başvuru Kılavuzu’nun “Başvuru Şartları” başlıklı 2. bölümünün g bendinde, “Ailenin yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2011 Malî Yılı için tespit edilen 4.950 TL (dörtbindokuzyüzelli TL)’yi geçmemesi gerekir. Geliri bu rakamı geçenler hangi kontenjan grubunda olursa olsunlar (2828 ve 5395 sayılı kanun kapsamında yer alanlar hariç) PYBS başvuruları kabul edilmeyecektir. Bunun tespitinde ailenin 2010 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır” hususu yer almaktadır.

 

 

 

 

Sınava girebilmek için aranan ön şart, bir ailenin yıllık gelirinin toplamından fert başına düşen net miktarın 2011 Malî Yılı için tespit edilen 4.950 TL’yi geçmemesi şeklinde belirlenmiştir. Ancak bu miktardan dolayı özellikle öğretmen çocukları bu sınırın üzerinde kaldığı için sınava başvuramamıştır.

 

 

 

 

Nisan 2010 Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporu’nda, “Parasız yatılı ve burslu öğrenci okutma ve onlara yapılacak sosyal yardımlara ilişkin mevzuata ‘eğitim çalışanları’ ifadesi konularak, memur ve yardımcı personel çocuklarının da bu haktan yararlanmasına yönelik çalışma başlatılması” şeklinde; Ekim 2010 Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporu’nda ise, “Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’na başvurabilmek için ailenin yıllık gelirinin kişi başına düşen miktarı esas alınmaktadır. Bu miktarın azlığından dolayı öğretmen çocuklarına ayrılan kontenjan anlamsız kalmaktadır. Bu nedenle, öğretmen çocukları sınavlara başvuru yapamamaktadır. Bu rakamların yükseltilerek mağduriyetin giderilmesi için pansiyon ücretinin çarpanı olan ‘üç katı’ ifadesinin artırılması çalışmaların başlatılması” şeklinde karar alınmıştı.

 

 

 

2011 yılında tespit edilen ücret miktarı, üç çocuklu bir öğretmenin çocuklarının bu sınava başvurmasını engellemektedir. Bu nedenle, öğretmen çocukları için belirlenen yüzde 15’lik kontenjan bir anlam ifade etmemektedir.

 

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazı göndererek, 2012 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Kılavuzu yayınlanmadan önce, 2010 Nisan ve Ekim Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporu’nda yer alan kararlar doğrultusunda tüm eğitim çalışanlarının çocuklarının yararlanacağı şekilde gerekli düzenlemenin yapılmasını ve kişi başına düşen ‘üç katı’ ifadesinin en az ‘beş katı’ olarak değiştirilmesini istedik.

 

www.egitimbirsen.org.tr

Keyword : Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir haberi , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir oku , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir konusu , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir hakkında , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir manşeti , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir perde arkası , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir olayı , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir son dakika , Eğitim Bir Sen:Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Sorunu Artık Çözülmelidir

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com