05.09.2012 - 05:07
Okunma (4312)
Yorum (0)
Paylaş

Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri

Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri

Sinirinizi bir türlü kontrol altına alamıyor musunuz? O zaman burada yazanları mutlaka uygulayın ve stresten arının!

 

1. -malı, -meli eklerinden kurtulun

"Sınavdan çok yüksek bir not almalıyım", "Anne babamı ve diğer insanları hayal kırıklığına uğratmamalıyım", "Patronumun beni kovmaması için mükemmel iş çıkarmalıyım". Bu cümleler yalnızca stresinizin artmasına neden olacaktır. Bir adım geriye gelin ve olaya soğukkanlılıkla ve analitik olarak bakın; ya da bir başkasının durum hakkında görüşünü alın. Genellikle, ilk başta sizde bu kadar stres yaratan durumun hiç de öyle ölüm-kalım sorunu olmadığını göreceksiniz.

 

2. Karmaşayı izleyin

Dağınık ve sıkışık ortamlarda çalışmayın. Yapacağınız işe başlamadan önce, dikkatinizi dağıtacak materyallerden arındırılmış rahat ve güzel bir ortam hazırlayın. Bunun anlamı; bütün oyuncakları, açılmamış mektupları ve okunmamış dergileri çalışma ortamından uzaklaştırmanızdır. Kolayca ulaşabileceğiniz bir yere, çalışırken size gerekebilecek materyalleri yerleştirdiğinize emin olun. Eğer aniden televizyondaki bir programa gözü takılan ya da biten CD'nizi beşinci defa değiştirmek için yerinden fırlayan bir insansanız, bu tür ilginizi dağıtan aletlerin bulunmadığı ortamlarda çalışmaya özen gösterin. Bir saatlik sıkı bir çalışma sonunda kendinize küçük ödüller verin.

 

3. Kısa vadeli hedefler belirleyin

Dönem ödevi için önemli bir prezentasyon raporu hazırlamak gibi, altında ezildiğiniz, uzun çalışmaları bölümlere ayırın. Böylece akşama kadar süren bir çalışma sonucunda, sizi ezen bir sıkıntı yerine hedeflediğiniz yere gelmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Bazen çalışmanızı başlıklar altında toplamanız size yardımcı olabilir. Böylece çalışmanızı bitirdikten sonra işi bitirememenin verdiği eziklik yerine, neleri bitirdiğinizi ve ne kadar ilerlediğinizi görüp kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Projeyi tamamlamak için yeterli zaman ayırmaya dikkat edin. Hiçbirşey yapacağınız projeyi son güne bırakıp, dehşet içinde bir sonraki güne yetiştirmeye çalışmanızdan daha stres verici olamaz.

 

4. Stressiz Bir Yer Hayal Edin

Öncelikle sakin bir yerde kendinize rahat bir oturma pozisyonu yaratın. Sonra gözlerinizi kapayın ve imgelerin göz kapaklarınızın arkasında, televizyon ekranından izler gibi yeni şekiller kazandığını düşünün. Kendinizi rahat bir durumda hayal edin ve sakinleştirici bir imgeyi gözlerinizin önüne getirin. Bu, sizin daha önce gördüğünüz bir yer veya okuduğunuz bir kitapta geçen özel bir mekan olabilir. Kendi yarattığınız bir ortam da olabilir ama daha önceden iyi bildiğiniz bir yer olması (örneğin geçen yaz tatilini geçirdiğiniz kumsal) daha iyi bir etki yaratacaktır. Olabildiği kadar detayları gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Sandalyenizin arkasına yaslanırken imgelerin üzerinde yoğunlaşın. Kolayca ve doğal nefes alın. Bir kaç denemeden sonra sizi en çok rahatlatan görüntüyü yakalayabilirsiniz.

 

5. Okyanus Dalgaları

Beyaz kumsalı, mavi gökyüzü, köpüklü dalgaları, ılık güneşi ve martılarıyla güzel bir kumsalı gözlerinizin önüne getirin. Kendinizi, kumsalda, elinizde ufak plastik bir kovayla yürürken hayal edin. Güzel bir yerde durun ve bütün endişelerinizi, kafanızı meşgul eden her türlü sorunu bu kovanın içine doldurun. Kovayı suya atın ve dalgaların onu sizden uzağa sürükleyişini izleyin. Kova görüş alanınızdan çıktığında, yürüyüşünüze devam edin.

 

6. İyi Şeyler Düşünün

Kendinize pozitif kısa ifadeler yaratın ve uykuya dalmadan önce kafanızda tekrar edin (Bu zamanlar belleğinizin önerilere en açık olduğu zamanlardır). Sabah kalktığınızda kendinizi her zamankinden daha iyi hissedeceksiniz. Yarattığınız ifadeleri gün boyunca kendinize tekrarlamanız onları daha etkili yapacaktır. Bunlar basitçe hazırlanmış şu cümleler olabilir; "Başaracağımı biliyorum" "Her zaman sınavlarım iyi geçmiştir" "Geçen yıl buna benzer bir toplantıda harika bir konuşma yapmıştım".

 

7. Kendinizi Başarırken Hayal Edin

Gözlerinizi kapayın ve geçmişte yaptığınız başarılı çalışmaları hatırlamaya çalışın. Hemen aklınıza birşey gelmediyse, yaptığınız gurur verici bir hareketi düşünün. Şimdi sizde stres yaratan bir olayı, örneğin; yapacağınız konuşmayı aklınıza getirin. Bunu da aynı rahatlıkla ve kendinize güvenerek yapacağınızı hayal edin.

 

8. Yatağınızı Yalnızca Uyumak İçin Kullanın

Uyku rahatsızlığı uzmanları ve stres psikologları, sık sık, yatağınızı yanlızca uyumak için kullanmanızı tavsiye ederler. Bununla demek istedikleri; -özellikle de uykusuzlukla ilgili sorununuz varsa- yatakta kesinlikle çalışmayındır. Belleğiniz çalışma ile yatak arasında bağıntı kurar, yatakla rahatlama arasındaki bağıntı kaybolur ve uykuya dalmanız zorlaşır. Kendinizi stres altında hissettiğiniz zaman en son ihtiyacınız olan şey az uyumaktır.

 

9. Yatıştırıcı Sesler

Müzik çalmak istiyorsanız, arka fonda kısık bir sesle dinleyiniz. Matematiksel ritmi olan parçalar -çoğunlukla klasik müzik, özellikle Mozart ve Bach- konuyu daha iyi kavramanıza yardımcı olur. Okyanus dalgaları sesleri de bazı insanlar için yatıştırıcı bir etki yapabilirler.

 

10. Kısa Bir Yürüyüşe Çıkın

Bir çalışmanın ortasına gelip kilitlendiğinizde hareketli kısa bir yürüyüşe çıkın. Derin nefes alın ve yürürken kollarınızı rahatça sallayın. Belleğinizi temizleyin (hatta yeni açan çiçeklere arada bir göz atmayı unutmayın). Ayrıca, yaptığınız bu egzersizin size hiçbir zararı dokunmayacaktır.

 

 

Konuyla ilgili diğer haberlerimizi okumak için tıklayın:

 

Sıkıntıdan kurtulmanın yolları Bugün canınız çok sıkkın veya stres yüzünden uyuyamıyorsunuz… İşte sizi sıkıntıdan uzaklaştıracak için 5 kural!

 

Stresi azaltmak elimizde Stresi azaltmak için iş hayatımızda alabileceğimiz önlemler ve bizi stresten kurtaracak teknikler burada!

 

Stresin vücudumuza olumsuz etkileri Stresin ruh sağlığımıza, uyku düzenimize, bağışıklık ve sindirim sistemimize ne gibi etkileri olduğunu biliyor muydunuz?

 

Öfke kontrolü eğitimi Öfke bir güçtür, ama kontrolsüz güç güç değildir! Öfke kontrolü eğitim programlarıyla bu duygunuzu yönetmeye başlayabilirsiniz.

 

Öfkenizi kontrol altına alın! Öfkelendiğinizde kontrolünüz dışında gelişen gergin davranışlardan kurtulmak, sakinleşmek elinizde...

 

Mutlu olmanın sırları En büyük mutluluk hiçbir şey veya hiç kimse olmadan mutluluğu yakalayabilmektir. İşte bunu başarabilmeniz için 7 öneri.

 

Yaşam enerjimizi artırmanın yolları Hayatımızı coşkulu, huzurlu, keyifli yaşamak için yaşam enerjimize sahip çıkmayı ve iyi kullanmayı öğrenmeliyiz.

 

Negatif düşünce hayatımızı nasıl etkiler? Nevşah Fidan pozitif ve negatif duygu ve düşüncelerin neler olduğunu anlatıyor...

 

Bir ömür mutlu olmanın sırrı Mutlu, keyifli, coşkulu ve neşeli bir yaşamın sırrı An'ı yaşamak, An'da kalmaktır.

Keyword : Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri haberi , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri oku , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri konusu , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri hakkında , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri manşeti , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri perde arkası , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri olayı , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri son dakika , Stresi Kontrol Etmek İçin 10 Öneri

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com