28.01.2012 - 09:01
Okunma (1336)
Yorum (0)
Paylaş

Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok

Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok

 

 

 

Milletvekili emekli aylıklarının 6.500 liraya yükseltilmesi ile birlikte eski memurun ikramiyesi konusunda da düzenleme vardı. Artık 15 yıldan az memuriyeti olanlara ikramiye vermeyecekler ama umarım bunu da Anayasa Mahkemesi bir kez daha bozar.

 

 

 

26 Ocak 2012’de Resmi Gazete’de “6270 SAYILI TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” yayınlandı. Bu köşeden defalarca eski memurların ikramiyesi konusunu okudunuz. Dilekçe ve dava dilekçe örneklerini aldınız ama şu anda hükümet bu konuda yeni bir düzenleme daha yaptı. Yeni düzenlemenin özeti şu; geçmişte 15 yıldan çok memuriyet yapmış olanlar ikramiyelerini alacaklar ama 15 yıldan az olanlar alamayacak. Bu kanundan önce 15 yıldan az süresi ile dava açanlar da ikramiyelerini davayla alacaklar. 15 yıldan çok olanlar dava açmışsa feragat edebilirler.

 

İKRAMİYEDE YENİ DÜZENLEME

 

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’nun 89’uncu maddesi değiştirildi;

 

Değiştirilen yasa Cumhurbaşkanı tarafından onanır ve Resmi Gazete’de yayınlanırsa;

 

1-Sadece memuriyet süreleri ile Emekli Sandığı’ndan emekli olan herkese eskiden olduğu gibi ikramiye ödeyecekler.

 

2-Memuriyet süreleri yanında SSK, Bağ-Kur gibi başka çeşit hizmetleri olup da SSK’dan, BağKur’dan veya Emekli Sandığı’ndan emekli olanlara ise 1475 sayılı İş Kanunu’nun esaslarına göre emekli aylığı ödeyecekler. Yani;

 

a-15 yıldan fazla memuriyet süreleri varsa, 15 yıldan az memuriyeti olmakla birlikte;

 

b-Memuriyet hizmeti evlenme sebebiyle ve nikâh tarihinden itibaren 1 yıl içinde sona ermişse,

 

c-Memuriyet hizmeti askere gitme sebebiyle bitmiş ama askerden sonra tekrar memuriyete dönülmemişse,

 

SSK’dan, Bağ-Kur’dan, BankaBorsa emekli sandıklarından, T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olunursa ikramiye ödenecek.

 

* Ödenecek ikramiye emekli olunan yılın katsayılarıyla hesaplanacak.

 

* 30 yıldan çok memuriyet süresine ikramiye ödenmeyecek.

 

15 yıldan çok hizmeti olup da dava açanlar isterlerse davadan vazgeçip ikramiyelerini alabilirler. 15 yıldan az hizmeti olanlar ise kesinlikle davalarına devam etsinler.

 

DAVA AÇMAYANLAR NE OLACAK?

 

15 yıldan çok hizmeti olup da dava açmayanlar emekli iseler dilekçelerini versinler, emekli değillerse de emekli olunca ikramiyelerini davasız alacaklar.

 

15 yıldan az hizmeti olanlar ise yasa Resmi Gazete’de yayınlanmadan dava açabilirlerse açsınlar, yasadan sonra dava etmesinler. Biliyorsunuz, daha önceki iki yasa da eski memurlara ikramiye ödenmesini engellediği için Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Bu yasa da içinde vekil aylıklarının artışı da dahil anamuhalefet partisi veya vekiller tarafından mahkemeye götürülürse iptal edilebilir.

 

Ali Tezel

 

habertürk

 

Keyword : Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok haberi , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok oku , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok konusu , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok hakkında , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok manşeti , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok perde arkası , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok olayı , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok son dakika , Memuriyeti 15 Yıldan Az Olana İkramiye Yok

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com