09.08.2012 - 02:54
Okunma (1035)
Yorum (0)
Paylaş

Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi!

Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi!

Londra 2012 Olimpiyat Oyunlarındaki "Başarısızlğımızı" Anlamak İçin Kirani James ve Ülkesine Bakmak Yetiyor...

 

Londra Olimpiyat Oyunları 2012, ülkelerin değil "sporcuların büyüklüğünü" gözler önüne serdi. Tüm dünyanın nefesini tutarak izlediği olimpiyatlar, 17 Temmuz'da başladı. Türkiye, farklı dallardan 181 sporcunun cebine 60'şar Cumhuriyet altını koyup, olimpiyata gönderdi. Ancak sporcularımız şimdiye kadar altın madalyaya uzanamadı. Tek teselli ise güreşte bronz madalya kazanan Rıza Kayaalp oldu. Olimpiyata 9 sporcu gönderen ada ülkesi "Grenada" ise bizim yapamadığımız yaptı. 344 kilometrekarelik, 100 bin nüfuslu olan ve çoğu kişinin adını bile duymadığı Grenada'nın yetiştirdiği 19 yaşındaki atlet Kirani James, uzun bacakları ile her adımda rakipleriyle arasını açtı. "Jaguar" lakaplı atlet, 400 metrelik koşuda finali gördü ve 43.94'lük derecesiyle ülkesinin kazandığı ilk altın madalyayı boynuna taktı.

 

JAGUAR ÖRNEĞİ

 

Sporseverlerin kalbinde taht kuran "Jaguar", ülkesini başarısıyla ve centilmenliğiyle hafızalara kazıdı. İşte ders niteliğindeki zafer, olimpiyat hüsranı yaşayan ülkelere örnek oldu. Grenada'nın nüfus olarak İstanbul'un ilçelerinden bile küçük olmasına rağmen altın madalya elde etmesi, şaşkınlık yarattı. Türkiye'de altın madalya bekleyen sporseverler de "Grenada kadar olamadık mı?" sorusunu sormadan edemedi.

 

KÜÇÜK ADADAN BÜYÜK BAŞARI

 

Olimpiyat tarihine geçen Grenada, Karayip Denizi'nde, doğusunda Atlas Okyanusu'nun yer aldığı ada ülkelerinden biridir. Grenada adası ile Grenadines ada grubundan oluşur. Grenada adasının uzunluğu 20 km'den biraz fazladır. Ülke, İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Güney Amerika'da Venezuela yakınlarında ada devlettir.

 

BEYKOZ'A DENK

 

Grenada'nın nüfusu, İstanbul'un ilçeleri Beyoğlu, Arnavutköy ve Bakırköy'ün nüfusunun yarısına denk geliyor. Bağcılar'ın nüfusunun ise ada ülkesinden 7 kat büyük olması dikkat çekiyor. Grenada, Beykoz'un yüzölçümüne denk geliyor.

 

ÜLKENİN GELİR KAYNAĞI TARIM

 

Olimpiyatlarda hiç madalya alamayan 79 ülke arasında yer alırken, atletizmdeki başarısıyla bu listeden çıkmayı başaran Grenada, özellikle tarımda önemli bir yere sahip. Tahıl, pancar, meyve yetiştiriciliği, hayvancılık ve turizm, Granada'nın en önemli gelir kaynaklarından. Ada ülkesinde ayrıca demir eşya üretimi, bakırcılık da yapılıyor.

 

* Grenadalı atlet Kirani Janes, yarı finalde Güney Afrikalı ampute atlet Oscar Pistorious ile karşılaşmıştı. Yarışı kazanan Janes, olimpiyatların unutulmaz ismi olan engelli atletin adı yazan kağıdı alarak dikkatleri üzerine çekmişti.

 

* Çoğu insan, atletizmde altın madalya kazanan Grenada'nın haritadaki yerini göstermekte zorluk çekiyor. Bazıları ise "Böyle bir ülkenin var olduğunu bile bilmiyorduk" diyor.

 

KÜNYESi

 

TAM ADI: Grenada

YÜZÖLÇÜMÜ: 344 km.

BAŞKENTİ: Saint George's

PARA BİRİMİ: Doğu Karayip Doları

DİLİ: İngilizce

NÜFUSU: 100.000 kişi

ORTALAMA ÖMÜR: 64.52 yıl

OKUR YAZARLIK ORANI: Yüzde 98

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR: 4.750 dolar

Keyword : Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! haberi , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! oku , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! konusu , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! hakkında , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! manşeti , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! perde arkası , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! olayı , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi! son dakika , Beykoz Büyüklüğünde Ülke Olimpiyat Oyunlarında Bizden Daha İyi!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com