09.08.2012 - 02:41
Okunma (2230)
Yorum (1)
Paylaş

Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor

Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, üniversiteye giriş sisteminin yeniden yapılandırılacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında önceki gün gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında alınan kararları açıklayan Ergün, ilk kararın eğitim ve öğretim sisteminin niteliğini artırmak için mevcut durumun tespitine yönelik çalışmalar yapmak olduğunu belirtti. Yeni dönemde eğitim sisteminin tüm unsurlarıyla resminin çekileceğini ifade eden Bakan Ergün şöyle konuştu: "Ortaya çıkan manzara, diğer ülkelerle ve bizim hedeflerimizle kıyaslanacak. Sonra eğitim sistemi temel değerleri veren, temel yetkinlikleri kazandıran ve o bilgileri bu çerçevede kullanma fırsatı sunan bir şekle dönüştürülecek." Ergün'ün açıklamalarına göre, yeni sistemde, öğrencinin neyi bildiğini değil, lisede aldığı temel yetkinlikleri ölçmeye ağırlık verilecek. Giriş sınavı, yılda birkaç kez yapılacak, öğrenci, istediğine girecek, aldığı en yüksek puana göre yerleşecek. Yeni sistem 2014 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak.

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Nihat Ergün, eğitimde atılan adımların daha iyi sonuç vermesi için üniversiteye giriş sisteminde köklü değişiklikler yapılması gerektiğine işaret etti. ÖSYM, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın birlikte gerçekleştireceği çalışma ile yeni sistemin 2014 sonuna kadar devreye girmesinin hedeflendiğini anlatan Ergün, "Öncelikle yıl içinde tıpkı GRE veya TOEFL sınavlarında olduğu gibi birkaç sınav yapılmasını, öğrencinin istediği sınava girmesini ve aldığı en yüksek puana göre üniversiteye yerleşmesini hedefliyoruz. Bir diğer amacımız da soruların bilgi ölçmek kadar temel yetkinlikleri ve analitik düşünme becerisini de ölçmesini sağlamak." dedi.

 

Bilim merkezlerine 1 milyar TL

 

Toplumsal kalkınma için bilim anlayışına geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Ergün, en iyi yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu ifade etti. Türkiye'de bilgi ekonomisine geçişin altyapısının kurulduğunu kaydetti. Altyapıyı işletecek insan kaynağının oluşturulması gerektiğini aktaran Bakan Ergün, kurulacak bilim merkezleri için TÜBİTAK bünyesinde 1 milyar lira bütçe ayrılması kararı alındığını bildirdi.

 

Nihat Ergün'ün verdiği bilgiye göre TÜBİTAK, YÖK ve üniversitelerin işbirliğinde, lisans düzeyi için de dijital içerikler hazırlanacak. Hakkari'deki üniversite öğrencisiyle Boğaziçi'ndeki öğrenci aynı hocadan ders alabilecek. Bir diğer karar da öğrencilerin kendini ifade edebilme, analitik düşünme becerisi, birlikte sorun çözme ve yenilikçi projeler üretebilmesine yönelik. Çocukların bu temel nitelikleri daha etkin şekilde kazanmaları için eğitim programlarında revizyon yapılacak ve buna uygun eğitim içerikleri tasarlanacak.

 

Videodan ders dinlenilecek

 

BTYK'da alınan ilk karar ile birlikte, öncelikle eğitim ve öğretimin niteliğini artırmak için mevcut durum tespitine yönelik çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda eğitim ve öğretimle ilgili unsurların resmi çekilerek ortaya çıkan manzara diğer ülkeler ve Türkiye'nin hedefleri ile kıyaslanacak. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın birlikte gerçekleştireceği çalışma ile eğitim müfredatına uygun dijital içerikler geliştirilecek. Örneğin videolarla, ses dosyalarıyla, interaktif ortamlarla desteklenmiş z-kitaplar (zenginleştirilmiş kitaplar) hazırlanacak. Türkiye'nin en iyi öğretmenleri tarafından verilen dersler video ortamında öğrencilerin istifadesine sunulacak. Ağrı'daki bir çocuk, Ankara'daki akranıyla aynı kitaplardan ve hatta dijital ortamda aynı öğretmenden yararlanma imkânı bulacak.

 

ABD veya Japonya'daki gençlerin daha zeki olmadığına dikkat çeken Bakan Ergün, "İnsana doğru ortamı sağlayan, özgürlük alanlarını genişletenler başarılı oluyorlar." dedi. Üniversitelerle ilgili yenilikçilik endeksinin eylül sonunda açıklanacağını duyurdu.

 

Farklı tarihlerdeki sınav, öğrenciyi stresten kurtarır

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün üniversiteye girişle ilgili açıklamaları olumlu karşılandı. Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, yükseköğretime giriş sınavının yılda birkaç kez tekrarlanmasının yararlı olacağını söyledi. Öğrencinin üzerindeki baskının, stresin azalacağını ifade etti. Sınavsız öğrenci almanın da bir yöntem olduğunu belirten Sarıcaoğlu, "Biz yurtdışından gelen öğrencileri uluslararası yükseköğretim sınavlarıyla kabul ediyoruz. Hatta bazı üniversiteler yabancı öğrencileri sınavsız alıyor. Niye kendi öğrencilerimizi kabul etmeyelim? Ancak yerleştirmelerde arz-talep dengesi oluşana kadar sınav sistemi kalsa iyi olur. Bu yeni sistem, vakıf üniversitelerini olumlu yönde etkiler. Çünkü kontenjanlar daha az boş kalır." diye konuştu.

 

Keyword : Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor haberi , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor oku , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor konusu , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor hakkında , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor manşeti , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor perde arkası , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor olayı , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor son dakika , Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyor

kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Misafir

UZAKTAN EĞİTİN VEYA AÇIK ÖĞRETİMİN DEĞİŞİK ve GELİŞMİŞ VERSSİYONU.2014 de SEÇİM Mİ VAR?


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com