09.08.2012 - 02:20
Okunma (1109)
Yorum (0)
Paylaş

Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır!

Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır!

Sitemiz yazarı Sayın Abdullah Damar’ın ‘İlköğretim ve ortaöğretimde sınıf tekrarı, yaşanan çelişkiler’ başlıklı yazısı üzerine görüş bildirmek istiyorum.

 

 

Beyan edeceğim karşı görüşleri eğitimcilerin platformu personelmeb.net’in demokrat yapısı ve eğitim sisteminin gelişmesine katkı sunan fikirler çatışması ortamı çerçevesinde değerlendirirseniz sevinirim.

 

Yazarımız yazısında ortaöğretimde 1 kez sınıf tekrarı hakkının zorunlu eğitim mantığıyla çeliştiğini, sınıf tekrar hakkının en az 2-3 yıla çıkarılması gerektiğini savunuyor.

 

Şunu ifade etmek gerekir ki sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinin ilgili maddesi kesinlikle değiştirilmemelidir. Bununla da yetinilmemeli, sınıf geçmek zorlaştırılmalı ve derslerin akademik değeri artırılmalıdır. Akademik başarı gösteremeyen öğrenciler açık liseye yönlendirilmek suretiyle örgün eğitim dışına çıkarılmalıdır.

 

Hal-i hazırda bile liselerde ders işlemek zorlaşmış durumdayken zorunlu eğitimle birlikte amaçsız öğrenciler de sınıflara dolacaktır. ‘Ne olursa olsun’ sınıfı geçeceğine inanan öğrencilerin derse motivesi mümkün değildir. Ayrıca okul başarısı düşük öğrenciler diğer öğrencilerin de eğitim ortamını bozmaktadırlar. Şunu cesaretle ifade etmek lazımdır ki ‘tek ders affı’, ‘ikinci sınav hakkı’,  ‘ortalama yükseltme sınavı’,  ‘sorumluluk sınavı’, ‘kurul kararı’ gibi uygulamaların bile gözden geçirilmesi ve birçoğunun kaldırılması gerekmektedir.

 

Bir yıl boyunca başarılı olamamış öğrencinin bir yılın tamamından sorumlu olup ‘ortalama yükselteceğini’ beklemek mümkün değildir. Ayrıca yıl içerisinde çalışıp çabalayıp ortalamasını zaten yüksek tutan öğrencilere de haksızlık yapmamak lazımdır.

 

Öğretmenin elinin güçlendirilmesi, notunun değerlendirilmesi, itibarının ve sınıftaki ağırlığının artırılması gerekmektedir.

 

Lise diplomasına eski itibarının kazandırılmasının ve ‘kağıt parçası’ durumundan çıkarılmasının tek çaresi budur.

 

Popülizm eğitimin en büyük düşmanıdır. ‘Her birey potansiyel olarak başarılıdır.’, ‘başarısız öğrenci yoktur, başarısız öğretmen vardır.’ gibi beylik sözlere karşı düşünce geliştirmek yorucu olabilir ama biz en azından bu cümleleri söyleyenleri ‘çoklu zeka kuramı’na havale edelim.

 

Adil Türk

personelmeb.net

Haber Kaynağı: www.personelmeb.net

 

 

 

Keyword : Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! haberi , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! oku , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! konusu , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! hakkında , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! manşeti , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! perde arkası , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! olayı , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır! son dakika , Lise Eğitimi Zorlaştırılmalıdır!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com