06.08.2012 - 16:51
Okunma (1106)
Yorum (0)
Paylaş

Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ?

Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ?

İlköğretim kurumlarının İlkokul+Ortaokul diye ayrılmasından sonra bir çok idareci, yöneticiliklerinin ne olduğunu sormaktadır.

 

 

 

Bunu soran yöneticilerin asıl sorusu şu noktada gelmektedir. Okulumuzda 1 müdür ve 2 müdür yardımcısı olarak çalışıyoruz. Üçümüzde branş öğretmeniyiz. Okulumuz da ilkokul oldu. Bu durumda bizim durumumuz ne olacak? Yada tam tersi.

 

Burada kafaları karıştıran hususlar yok değil.

 

Öncelikle belirtelim ki yöneticilerin kaygı duymalarına gerek yok. Çünkü branşları o okula uygun olmasa bile görevleri devam eder. Eğer norm kadro azalması olmuşsa Ek-2’ye göre norm kadro fazlası durumuna düşen yönetici iki yıl daha burada kalır. İki yıl içerisinde yer değiştirmezse yöneticiliği düşer.

 

İlgili mevzuatı inceleyelim:

 

Yönetmeliğin 7.maddesinde; "ç) (Değişik:RG-9/8/2011-28020) Atanmak istenilen eğitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak,”

 

Ve

 

“Madde 29:… (3) Yöneticiliğe atanma şartlarından herhangi birini kaybedenler yöneticilik görevinden alınırlar.”

 

Yöneticiler en çok da bu iki maddeye takılmaktadırlar. Bizim normumuz bu okulda yok bu nedenle atanma şartını kaybettik diyorlar. Normlarının kalmadığı doğru olabilir fakat maddeye dikkat edersek Atanmak İstenilen kuruma diye başlamaktadır. Mevcut yönetici atanmak istemiyor zaten atanmış kişidir. Bu nedenle bu maddeye bakılmaması gerekir.

 

Keza bu maddeye bakacak olursak, çok geriye gidersek daha bariz örnekleri var fakat o kadar geriye gitmeyeceğim. 13.08.2009 da bu yönetmelik yürürlüğe girdiğinde Meslek Liselerine Meslek Dersi öğretmenleri dışında hiç kimse müdür olarak atanamıyordu taa ki 09.08.2011’e kadar. Çok iyi biliyoruz ki genel lise iken meslek lisesine dönüşen (09.08.2009-09.08.2011 aralığında) okullarda halen Meslek Lisesi öğretmeni olmayan yöneticiler görev yapmaktadırlar. Bu yöneticileri şartınız tutmuyor diye görevden almadıysak ilkokul, ortaokul ayrımında da alamayız.

 

Asıl bakılması gereken madde ise 26.maddedir.

 

Bakın ne diyor bu madde;

 

Madde 26:

 

“b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılır. Dönüşen eğitim kurumunun yönetici norm kadrosunun mevcut yöneticiden az olması durumunda ise bu Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.”

 

Burada dönüşen okula atanma şartını taşıyıp taşımadığını sorgulayan bir hüküm var mı? Hayır yok.

 

Bu maddeye devam edelim:

 

“(3) (Ek:RG-9/8/2011-28020) Bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında ataması yapılan yöneticilerden daha sonra farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler ile herhangi bir nedenle görev yeri değiştirilmesi gereken yöneticilerin 7 nci ve 8 inci maddedeki şartları taşımaları gerekir.”

 

Burası da konuyu tam açıklar nitelikte. (b) de ne vardı? Dönüştürülen okullar. Bu maddeyle dönüşen okula branşı dışında birisini atamayın değil “atayın fakat böyle atanan kişi her hangi bir nedenle yer değiştirdiğinde 7.ve 8.madde geçerlidir.” diyor.

 

Örnek verecek olursak; ilkokula dönüştüğü için branş öğretmenini müdür yapmışsak bu burada kalır fakat her hangi bir nedenle (isteğe bağlı, sınavla, zorunlu, soruşturmayla,…) görev yeri değişecekse o zaman ilkokula gidemez , ortaokul yada branşına uygun okula gidebilir.

 

Tüm bu açıklamalar doğrultusunda yöneticilerimizin içlerinin ferah olması gerektiğini tekrar belirtelim.

 

Bu konuda bakanlığın bir düzenleme yapması, en azından bundan sonraki süreç ve mevcut durumda İlköğretim yöneticilerinin ilkokul ortaokul ayrımından sonra kadrolara nasıl ilişkilendirileceğinin (ki bize göre ek-2 esası) açıklanması kaçınılmazdır.

 

Her ne hikmetse halen taşıma suyla değirmen döndürüyoruz ve ilgili mevzuatlarda bir türlü düzenleme yapmıyoruz.

 

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

 

Keyword : Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? haberi , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? oku , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? konusu , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? hakkında , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? manşeti , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? perde arkası , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? olayı , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ? son dakika , Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilikleri Düştü mü ?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com