26.07.2012 - 22:04
Okunma (1073)
Yorum (0)
Paylaş

100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak

100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak

 

4+4+4 ile birlikte ders programlarında bazı değişiklikler yapıldı. Türkçe, matematik ders saatleri arttı. 5. sınıflara artık fen ve teknoloji branş öğretmenleri gireceğinden bu derste de öğretmen ihtiyacı olacak.2012-2013 öğretim yılında yüz binin üzerinde öğretmen açığı olacak.

 

 

21. yüzyılda öğretmenleri hazırlamak ve okul liderlerini geliştirmek" adını taşıyan OECD raporuna göre, Türkiye'de önemli derslerde on okuldan, sekizinde öğretmen açığı var. OECD ülkeleri içinde beş okuldan birisinde okul müdürü, matematik ve bilim öğretmenleri eksikliği bulunmasının eğitime ciddi darbe vurduğu belirtilen raporda, kalifiye öğretmen açığı yaşayan üye ülke hükümetlerinin, yetenekli mezunlar için mesleği daha cazip kılıcı önlemler alması gerektiği uyansı yapıldı.

 

En fazla açık, rehber öğretmenlikte

 

Öğretmen açığının branşlara göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 19 bin 730 ile rehber öğretmenler geliyor. Bunu 13 bin 122 ile okulöncesi öğretmen ve 10 bin 966 beden eğitimi öğretmeni ihtiyacı takip ediyor.Din kültürü öğretmeni ihtiyacı 8 bin 882, İngilizce öğretmeni ihtiyacı 8 bin 465.

 

Türkçe ders saati arttı ciddi sıkıntı olabilir

 

Daha önceki yıllarda 6, 7, 8'inci sınıflarda 5 saat olan Türkçe dersi 5 ve 6'ıncı sınıflarda 6 saat 7, 8' inci sınıflarda 5 saat olacak. Her sınıf düzeyinde dörder şubesi olan bir okul için haftalık ders yükü 60 saat iken 5 inci sınıflarında kahlmasıyla aynı okulda şube sayısı 16'ya ders saati ise 88 saate çıkacak. Bu da mevcut Türkçe öğretmenin yansı kadar daha ihtiyaç doğacağını gösteriyor.

 

Matematik öğretmeni ihtiyacı da olacak

 

Daha önceki yıllarda 6. 7. 8'inci sınıflarda 4 saat olan Matematik dersi yeni dönemde bütün sınıflarda 5 saate çıkarıldı. Dörder şubesi olan bir okul için haftalık ders yükü 48 saatten 80 saate çıkacak. Matematik öğretmen açığı da mevcut öğretmen sayısının yansından daha fazla olacak.

 

Fen ve teknoloji öğretmenliği

 

Daha önceki yıllarda 6, 7, 8'inci sınıflarda 4 saat olan Fen ve Teknoloji dersine 5'inci sınıflarda da branş öğretmeni gireceğinden dörder şubesi olan kurum için haftalık ders yükü 48 saatten 64 saate çıkacak.

 

Sosyal bilgiler öğretmenliği

 

Daha önceki yıllarda 6, 7'inci sınıflarda 3 saat Sosyal Bilgiler ve 8'inci sınıfta 2 saat Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi aynen devam ediyor. 5'inci sınıflar da 3 saat sosyal bilgiler dersine branş öğretmeni girecek. Dörder şubesi olan kurum için haftalık ders yükü 32 saatten 44 saate çıkacak.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Müzik, Görsel sanatlar, Beden eğitimi gibi derslerde zaten 5. sınıfta da branş öğretmenleri girdiğinden bu branşlarda 5'inci sınıfın ortaokula alınması nedeniyle bir açık oluşmayacak ancak seçmeli derslerin artması nedeniyle öğretmen açığı söz konusu olacak.

 

Daha önce haftada 1 saat olan seçmeli dersler 8 saate çıkarıldı.

 

Bu durumda seçilen derse göre okulda Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Matematik, Görsel Sanatlar, Türkçe vb. öğretmeni açığı daha da artacak. Ortaokullar için ders programının bu yıl sadece 5. sınıflarda uygulanacak olması sorunu bu yıl için biraz küçültüyor ama Milli Eğitim Bakanlıgı'nın yapacağı 40.000 atamanın doğacak öğretmen açıgmı kapatması imkânsız. Bu atamaya rağmen öğretmen açığı artarak devam edecek.

 

Bakanlığın önümüzdeki üç yıl boyunca 150.000 öğretmen ataması yapması halinde sorun ancak çözülebilir. Bakanlığın öğretmen alımlarında öğretmen açığı en fazla olacak Matematik, Türkçe gibi derslere ağırlık vermesi gerekli. Diğer yandan ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınması ve ilköğretimden mezun olacak her öğrencinin mutlaka bir liseye kaydının yapılacak olması da bu yıl 9. sınıf sayısında yüzde 15 civarında bir artışa neden olacak. Bu durum liselerdeki öğretmen açığını daha da artıracak. Öğretmen alımında bu durum da göz ardı edilmemeli.

 

Sınıf ve fizik öğretmenlerinde fazlalık var

 

Halen KPSS'ye girmiş ve atama bekleyen 247 bin öğretmen adayı var. Bu yıl ise eğitim fakülteleri ile fen edebiyatlardan yaklaşık 70 bin kişi mezun olacak.

 

Ancak 12 yıllık eğitim sistemine geçilmesinin ardından Türkiye'nin yıllık öğretmen ihtiyacı yaklaşık 15 bin kişi olması bekleniyor.

 

5'inci sınıfların ortaokula alınmasıyla sınıf öğretmenlerinin yüzde 20'sinin norm fazlası duruma düşmesi bekleniyor.

 

Aynca, Japonca, müzik (klarnet), sağlık, tekstil, matbaa, müzik (Türk ve Batı müziği koro), inşaat terk/yapı tasarımı, makine tek/makine model, makine tek/makine ressamlığı, motorlu araçlar teknoljisi, makine tek/makine ve kalıp, metalürji tek/döküm, Fransızca, metal teknoljisi, kimya/ kimya teknoljisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, biyoloji ve fizik branşlannda ise öğretmen fazlalılıgı var. *

 

FARUK ARDIÇ/ FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak haberi , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak oku , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak konusu , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak hakkında , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak manşeti , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak perde arkası , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak olayı , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak son dakika , 100 Bin Öğretmen Açığı Oluşacak

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com