24.07.2012 - 18:33
Okunma (1389)
Yorum (0)
Paylaş

Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır?

Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır?

Ücretli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması talebi;

Çağdaş Eğitim:

Eğitim bir toplum için en önemli unsurdur. Eğitime verilen önem o ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterir. Eğitim kalitesinin yükselmesi ve toplumun geleceği için çağdaş eğitim yöntemlerinin uygulanması gerekir. Geçmişe baktığımızda, eğitime önem veren ülkelerin her zaman güçlü ülkeler olduğunu, önem vermeyenlerin ise çağın gerisinde kaldığını görüyoruz.

Eğitimin kalitesinin artmasının en önemli unsurlarından biri öğretmenin kalitesidir. İyi bir eğitim sistemi için alan bilgisi yeterli, pedagojik formasyon almış ve genel kültür seviyesi yüksek öğretmenlerin bu sistemde görevlendirilmesi gerekir.

Çağdaş bir eğitim de sadece alanında uzman kişilerin derse girdiği bir eğitim sistemiyle yakalanabilir.

 

Ücretli Öğretmenlik Nedir?:

Ücretli öğretmenlik atanamayan üniversite mezunlarının kadrolu bir öğretmenin aldığı maaşın ortalama 1/3 ünü alarak yaptığı öğretmenliktir. Ücretli öğretmenlik uygulamasında ücretli öğretmenlik yapanların lisans eğitiminde aldığı branş eğitiminin dışında farklı branşlarda da öğretmenlik yaptıkları görülmektedir.

 

Ücretli Öğretmenliğin Eğitim Sistemine Verdiği Zararlar:

Ülkemizde çoğu branş öğretmeni yüksek puanlar almasına rağmen verilen az kontenjanlar sebebiyle atanamamaktadır ve boş kalan kadrolar bu alanda branşta eğitim almamış, işin ehli olmayan, çoğu da Kpss’den düşük puan alan öğretmenlerle kapatılmaktadır. Bu da eğitimin kalitesini ciddi derecede düşürmektedir.

Kendi branşı olmayan derslere görevlendirilen ücretli öğretmenler alan bilgisi yönünden zayıf olduklarından öğrencilere yeterli derecede bilgiyi aktaramamaktadır.

Ayrıca ücretli öğretmenlerin büyük bir kısmı eğitim yılının ilk döneminde göreve başlayıp ikinci dönem görevi bırakmaktadırlar. Giden öğretmenin yerine hemen bir öğretmen bulunamamakta, bazen bulunana kadar 1-2 hafta hatta 1 ay geçmekte, bu durum yüzünden dersler boş geçmektedir. Dersi boş geçen ve sık sık öğretmenleri değişen öğrenciler bu durumdan fazlasıyla olumsuz etkilenmektedir. Bu olumsuz durumdan veliler de fazlasıyla şikayetçidir. Ücretli öğretmenler bir yandan ücretli öğretmenlik yaparken diğer yandan da Kpss ye hazırlanmaktadır. Kpss ye hazırlanan öğretmenler de yorgun olmakta ve ne Kpss ye yeterli çalışabilmekte ne de girdikleri derslerde performanslarını yeteri kadar kullanabilmektedir.

En önemli sıkıntılardan biri de lisans eğitimi olarak öğretmenlik fakültelerini bitirmeyen ya da pedagojik formasyonu olmayan kişilerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesidir. Görevlendirmelerde Pedagojik Formasyon eğitimi almamış herhangi bir lisans eğitimi almış kişilerin, 2 yıllık üniversite bitirmiş kişilerin ve hatta eğitimle hiç alakası olmayan bölümlerden mezun olan kişilerin öğretmen olarak görevlendirildiği görülmektedir ve bu eğitimin kalitesini açık ve net bir şekilde düşürmektedir.

 

Ücretli Öğretmenlik Yapanların Çalışma Şartları ve Ücretli Öğretmenlerin Çektikleri Sıkıntılar:

Ücretli öğretmenler girdikleri ders saati başına ücret almaktadır, bu da kadrolu bir öğretmenin maaşının ortalama 1/3üne denk gelmektedir.

Ücretli öğretmenlik yapanların diğer sorunu sigorta meselesidir. Ücretli öğretmenlik yapanların sigortaları tam yatmamaktadır. Girdikleri ders saatine göre ayda 13-15-18 gün gibi sigortası yatan ücretli öğretmenler görülmektedir. Kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmasına rağmen az maaş alan ve sigortası tam yatmayan ücretli öğretmenlerin psikolojisi bu durumdan olumsuz etkilenmekte, bu durumda haliyle eğitimin kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Ücretli öğretmenlik yapan öğretmenler çalıştıkları okullarda görev esnasında da çeşitli sorunlar yaşamaktadırlar. Ücretli öğretmenlere 2. sınıf öğretmen muamelesi yapanların olduğu görülmektedir. Bazı öğrenciler, görev yaptığı yerdeki öğretmenler, idareciler hatta bazı veliler ücretli öğretmene diğer öğretmen kadar değer vermemektedir. Bazı okul müdürleri de ücretli öğretmenlere görevi olmayan sorumluluklar ( nöbet tutma, törenlere gitme, özel haftalarda program hazırlama vb. ) vermektedirler.

Ayrıca ücretli öğretmenlik yapanların yaptıkları dönem içinde bile çalışma garantisi yoktur. Yerine biri atanırsa, müdür tarafından tercih edilmezse anında görevine son verilmektedir. Geleceği konusunda da şüphe duyulan, ailesi ve çevresi tarafından da küçümsenen, önemsenmeyen bir öğretmenlik yapmak bu öğretmenlerimizin psikolojisini bozmaktadır.

Ayrıca yüksek puanlar alıp öğretmenlik fakültelerini kazanan kişiler mezun olduklarında, öğretmenlik fakültesi bitirmeyen ya da pedagojik formasyon eğitimi almamış hatta eğitimle hiçbir ilişkisi olmayan ve çoğu da 2 yıllık üniversiteleri bitirmiş kişilerle aynı statü de çalışmaktadır. Bu durum öğretmen olarak atanması gereken öğretmenleri fazlasıyla üzmektedir.

 

Çözüm Önerimiz:

Sonuç olarak şöyle diyebiliriz ki ücretli öğretmenlik uygulaması eğitim sistemimize zarar vermektedir ve bir an önce kaldırılmalıdır. Ülkemizde 100 binden fazla öğretmen ihtiyacı ve 200 binden fazla öğretmen olmayı bekleyen aday varken daha düşük maaşa ve kadrolu öğretmenlerden daha az bir hakka sahip olan, çoğu da kendi alanı dışındaki branş derslerine giren ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesine son verilmelidir.

Ücretli öğretmenlik uygulaması yerine kadrolu öğretmen ataması yapılması hem eğitim kalitesini yükseltecek hem de ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan öğretmen ataması sorununu çözecek ve kadro bekleyen öğretmenlere iş imkanı sağlayacaktır.

 

Haber Kaynağı: www.personelmeb.net

 

Keyword : Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? haberi , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? oku , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? konusu , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? hakkında , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? manşeti , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? perde arkası , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? olayı , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır? son dakika , Ücretli Öğretmenlik Neden Kaldırılmalıdır?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com