22.07.2012 - 07:25
Okunma (1414)
Yorum (0)
Paylaş

Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor

Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor

 

 

 

Yaz ayları genellikle durgun geçer. İMKB de bu durgunluğu tam anlamıyla yaşıyor diyebiliriz.

 

 

 

 

 

Yabancı yatırımcıların bu yıl başından itibaren banka hisselerinde pozisyon almaları ve endeksi kontrollerinde tutmaları dışında genel görünüm çok iç açıcı değil.

 

İMKB 30 ağırlıklı olumlu görünüm devam ederken genel anlamda hisse fiyatları endeksin gerçeğini yansıtmayacak kadar geride kalmış durumda. Yatırımcı azlığı ve isteksizliği son dönemlerde yaşanan belirsizlikler borsanın eski havasını bozmuş durumda. Ayrıca talebin zayıflığına rağmen hisse arzları yoğun bir şekilde devam ediyor ve beklentisiz hisselere yoğun patron satışları yükselişlere katılımları engelliyor. Öte yandan İMKB endeksi halen 60 bin puanın üstünde. Çin, Rusya, Brezilya borsalarının şu anki performanslarına oranla daha güçlü bir duruş sergilemekte. Yabancı yatırımcıların ellerinde bulundurdukları bankacılık hisselerinin fiyatları endeksi yukarıda tutmayı başarıyor. Teknik göstergelere baktığımızda ise endeks hafta içinde sat sinyali verdi. Bu sinyalden sonra endeks yukarı dönme çabasını bıraktı ve dış borsalarla birlikte geri çekilmeye başladı. Cuma günü özellikle İtalya ve İspanya borsalarında yüzde 5'lere varan kayıplar sırasında 61 bin 400 puana kadar gerileyen İMKB endeksi gün sonuna doğru yine bankacılık hisselerinin toparlanmasıyla kısmi olarak kayıpları geri aldı. Endeks günü yüzde 0,88 azalışla 61 bin 792 puandan kapattı.

 

Dış piyasalarda Avrupa'daki belirsizlikler, kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarındaki artışlar haftanın en önemli gündemini oluşturdu. Özellikle buğday fiyatlarında inanılmaz yükselişler yaşanırken önümüzdeki günlerde gıda fiyatlarındaki yükselişlerin kaçınılmaz olduğu görülüyor. İspanya ve İtalya CDS'leri (risk primi) son ihale sonrası hızla yükselmekte. İspanya bankalarının 100 milyar Euro'luk kurtarma paketinin onaylanmasına rağmen ihalelerdeki zayıf talep ve yükselen faizler, piyasalarda olumsuz havayı körükledi. Ortadoğu'daki kritik gelişmeler sonrası yükselen petrol fiyatları bir süredir nefes almaya çalışan AB ülkelerinin borç maliyetlerinde yeni sıkıntılara yol açabilir. Dahası büyüme üzerinde negatif baskı oluşturabilir. Bu açıdan 24 Temmuz'daki AB-İran arasındaki müzakereler piyasalar açısından oldukça önemli gözüküyor.

 

Son iki yılın en düşüğüne gerileyen Euro/dolar paritesine rağmen liranın dolar karşısında halen oldukça güçlü olduğu görülüyor. Brezilya ile karşılaştırdığımızda Türkiye borsası Brezilya borsasına göre yüzde 15 yukarıda, TL ise Brezilya Reali'ne göre yüzde 11 yukarıda olduğuna göre Türk borsası reel olarak Latin Amerika ikizine göre oldukça yukarıda kalmış gözüküyor. Öte yandan petrol fiyatlarının yeniden 108 dolara tırmanması endeks için tedirgin edici. Ama her şeye rağmen sağlıksız da olsa endeks hisseleri ağustos ayı bilançolarıyla yükselişe geçerek 63 bin 500 yukarı kırılırsa, endeks düşük bir ihtimal de olsa 70 bin hedefine ulaşabilir. Daha güçlü bir ihtimal olan ve 61.400 puan aşağı kırılır ve dış borsalarda aşağı yönlü seyir izlemeye devam ederse 60 bin puanın hemen altında soluk alınabilir. Bu yıl başından beri 2012 yılının tahmini oldukça zor ve bir yön tahmin edebilmek yazı-tura atmaya benziyor. Belki de hiç bu kadar belirsiz bir yıl yaşanmamıştı.

 

Altın fiyatları sıkıştı, petrol ve parite şaşırtıyor

 

Altın fiyatları son haftalarda oldukça hareketsiz ve yönünü belirleyememiş durumdaydı. Petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle cuma gününü yükselişle kapatarak yukarı sinyal veren altın ons fiyatının 1598-1620 seviyelerini görmesi önümüzdeki haftalarda mümkün görünüyor. Ancak Euro/dolar paritesinin son iki yılın en düşük seviyelerine 1,2156 seviyesine gerilemesi ve Çin ile Avrupa'dan gelen baskılayıcı haberler altın fiyatlarındaki yükselişleri sınırlayabilir. Petrolde ise altın fiyatlarına göre daha belirgin bir yükseliş hakim, 22 Haziran'da 88 dolara kadar gerileyen brent petrolü üst üste yükselişler yaşayarak 108 dolara kadar tırmandı. Paritenin 1,21 seviyelerinde olduğunu düşünürsek şu anki petrol fiyatları 2008 yılı rekor fiyatı olan 147 dolara oldukça yakın. Bu fiyatlar oldukça yüksek ve tehlikeli. Parasal gevşeme beklentileri ile yükselişe başlayan petrol şimdide Ortadoğu'da gerilimlerin yeniden baş göstermesi ile kasıtlı bir tırmandırılma ile karşı karşıya.

 

Selim Işıklar/ZAMAN

Keyword : Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor haberi , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor oku , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor konusu , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor hakkında , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor manşeti , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor perde arkası , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor olayı , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor son dakika , Yabancılar İMKB'yi Yukarıda Tutuyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com