22.07.2012 - 06:00
Okunma (1273)
Yorum (0)
Paylaş

Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu

Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu

Yeni bulunan gezegenin dünyanın şartlarına çok yakın olduğu bildirildi.

 

 

Varlığı ilk kez 2007 Nisan'ında Avrupa Güney Gözlemevi tarafından saptanan ve Gliese 581 g adı verilen bu yeni gezegenin dünyanın şartlarına en yakın dünya dışı gezegen olduğu bildirildi.

NASA'nın geçtiğimiz yıl yayınladığı yaşam açısından dünyaya en yakın gezegenler listesinin başında yer alan Gliese 581 g, ilk bulunduğunda dünyaya 22 ışık yılı uzaklıkta olduğu açıklanmıştı.Son yapılan gözlemlerde bu gezegenin dünyaya 20 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirlendi.

Dünyanın iki katı büyüklüğünde ve donmuş su olduğu sanılan gezegende ortalama sıcaklık 0 derece ile -40 derece arasında değişiyor.

Genel olarak kayalık bir yapıya sahip olan gezegende uygun atmosferik şartlar nedeniyle dünyayı aratmayacağı belirtiliyor.Güneş sisteminde yer alan Gliese 581 g, aynı zamanda dünyaya oldukça yakın bir mesafede bulunuyor.

Araştırmacı Profesör Steven Vogt, Gliese 581 g için süper dünya tabirini kullanıyor.Gliese 581 g, "Bu gezegen kesinlikle dünyanın bir benzeri.Hem çok yakın hem de bütün şartlarımıza uygun.Ben gezegende donmuş halde su olduğuna inanıyorum." dedi

 

Gliese 581, Terazi takımyıldızında bulunan kırmızı cüce bir yıldızdır. Bilinen 6 gezegeni vardır. Gliese 581 b, Dünya'nın 17 katı kütlesi vardır ve yıldızı 5,366 günde ortalama 6 milyon km (0,04 AB) uzaktan dolaşır. Yıldızına olan az uzaklıktan dolayı yüzey sıcaklığı yaklaşık 150 derecedir. Cüce yıldızı, 8 Dünya kütlesi olan ikinci bir gezegen, 84 günde bir dolaşmaktadır.

 

(ESO) gökbilimcileri tarafınden üçüncü bir gezegen daha saptandı: Gliese 581 b. Yıldızının etrâfında bir dolaşımı (gezegenin bir yılı) 13 gündür. Yüzeyinin sıcaklığı 0 ile 40 derece arası tahmin ediliyor. Bu durumda su sıvı hâlde olur. Dünyanın 2 katı büyüklüğünde ve kütlesi beş Dünya kütlesi olan Gliese 581 b, Dünya dışı yaşam araştırmaları için enteresan bir nesne olup bugüne kadar bulunmuş en küçük Güneş dışı gezegendir.

 

HABERVİTRİNİ ÖZEL

 

Keyword : Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu haberi , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu oku , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu konusu , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu hakkında , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu manşeti , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu perde arkası , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu olayı , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu son dakika , Bilimadamları Yeni Bir Dünya Buldu

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com