21.07.2012 - 07:46
Okunma (1263)
Yorum (0)
Paylaş

Mimar Sinan Camii Açıldı !

Mimar Sinan Camii Açıldı !

 

Mimar Sinan'ın anısına yapıldı, ilk Cuma namazında 10 bin kişi saf tuttu.

Mimar Sinan Camii, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açıldı.

Cuma sonrası kısa bir konuşma yapan Erdoğan, Ataşehir'in CHP'li Belediye Başkanı Battal İlgezdi'ye de gösterdiği kolaylıklardan dolayı teşekkür etti.

İstanbul Ataşehir'de yapımı iki yıldır süren Mimar Sinan Camii, Ramazan'ın ilk günü ibadete açılıyor. Camii, klasik Osmanlı-Türk mimari üslubu ekseninde yenilikçi mimari anlayış doğrultusunda tasarlandı. Cami, mekanda vahdeti ifade eden, klasik mimaride tam olarak işlenmemiş, altıgen şemalı, merkezi kubbe etrafında altı yarım kubbeli mimarisiyle ön plana çıkıyor. Caminin kubbe yazıları, mermer sütun başlıkları, mihrap, minber ve alemleri gibi birçok özel noktasında altın varak kullanıldı.

İŞTE İBADETE AÇILAN MİMAR SİNAN CAMİİ / FOTO-GALERİ

ANA KUBBEYE YAZILAN AYETLER

 

Caminin ana kubbesine Fatır Suresi'nin 41. ayeti, yarım kubbelerin her birinde ise Furkan Suresi'nin ilk altı ayeti yazıldı. Caminin 40 milyon liralık maliyeti, Batı Ataşehir Camisi ve Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından karşılandı. Toplam 9 bin 100 kişilik kapasiteye sahip caminin alt katındaki mekanlar, caminin ibadet vakitleri haricinde de bir çekim noktası olmasını sağlamaya yönelik planlandı.

ERDOĞAN'DAN CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI'NA TEŞEKKÜR

 

Mühendisinden işçisine kadar herkese çok çok teşekkür ediyorum. Böyle bir eseri Anadolu yakasına kazandırmaktaki hedefimiz neydi? Bu yakada böyle bir camii mevcut değildi. Avrupa yakasında Fatih Camii, Sultan Ahmet Camii, Süleymaniye var. Arzu ettik ki bu yakada da bir Cuma cami olsun. Arzu ettik ki bu yakada da sanaati cami olması lazım dedik ve bu kararı verdik. Tabi Ataşehir, gelişiyor gelişti. Bu noktalara geldi.  Ataşehir Belediye Başkanı'na gösterdiği kolaylık için teşekkür ederiz. Bir olmaya mecburuz birlikte İstanbul'u inşaaya mecburuz.

"MİMAR SİNAN'A GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRDİK"

 

Mimar Sinan'ın torunları olarak böyle bir eseri inşa etmek bizlerin göreviydi. onun hatırasına yönelik böyle bir eser ülkemizde ne yazık ki olmadı, ilk kez böyle bir eser ortaya konuyor.

"YA RAB MİNARELERİMİZİ EZANSIZ BIRAKMA"

 

Şunu söylüyorum "Ya Rab camilerimizi cemaatsiz, Kura'n'sız, minarelerimizi de ezansız bırakma" diyorum. Çünkü biz İstiklal marşımızda olduğu gibi "Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli / Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.." sözlerine inanıyoruz.

"ALLAH BİZİ BAYRAMA DA KAVUŞTURSUN"

 

Şüphesiz ki birbirimizi sevmek imanımızın gereğidir. Onun için birbirimizi sevmeye mecburuz, birbirimizi dışlayamayız ötekileştiremeyiz.  Birlik içinde olacağız dayanışma içinde olacağız ve Türkiye çok farklı olacak. Allahtan bizi Ramazan'a kavuşturduğu gibi bayrama da kavuşturmasını niyaz ediyorum.

İŞTE MİMAR SİNAN CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Kubbe yüksekliği: 42 metre

Ana kubbe çapı: 27 metre

Kubbe sayısı: 35

Kemer sayısı: 184

Pencere sayısı: 293

Kapı sayısı: 12

Minare yüksekliği: 72m

Minare sayısı: 3'er şerefeli 4 minare

Yapım süresi: 2 yıl

Maliyeti: 40 milyon lira

Kapasitesi: 10 bin kişi

Abdesthane kapasitesi: 104 kişi

Keyword : Mimar Sinan Camii Açıldı ! haberi , Mimar Sinan Camii Açıldı ! oku , Mimar Sinan Camii Açıldı ! konusu , Mimar Sinan Camii Açıldı ! hakkında , Mimar Sinan Camii Açıldı ! manşeti , Mimar Sinan Camii Açıldı ! perde arkası , Mimar Sinan Camii Açıldı ! olayı , Mimar Sinan Camii Açıldı ! son dakika , Mimar Sinan Camii Açıldı !

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com